DE ACTUALITATE

2 august, Ziua europeană de comemorare a Holocaustului romilor

La 2 august, este marcată Ziua europeană de comemorare a victimelor Holocaustului împotriva romilor, pentru omagierea celor 500.000 de romi, însemnând cel puţin un sfert din numărul total al populaţiei rome, de la acel moment, care au fost ucişi în Europa, de regimul nazist.

În acest an, se comemorează 76 de ani de la evenimentele tragice, din 2 august 1944, când aproximativ 3.000 de romi, din lagărul Auschwitz-Birkenau, au căzut victime ale regimului nazist. Evenimentele de comemorare dedicate acestei zile au rolul de a reaminti suferinţele îndurate, de efectele devastatoare ale urii rasiale şi de pericolul ideologiilor extremiste.

În România, a fost instituită ziua de 2 august, ca Ziua naţională de comemorare a Holocaustului împotriva romilor – Samudaripen.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, astăzi, un mesaj, cu ocazia Zilei Europene de Comemorare a Holocaustului Romilor, în care arată că „nevoia de aducere-aminte este mai urgentă, ca niciodată, în acest punct critic în care ne aflăm”. Șeful statului a răspuns, astfel, invitaţiei organizatorilor evenimentului comemorativ, anual, de la Muzeul de stat Auschwitz-Birkenau.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: