Connect with us

Evenimente

21 iunie, Ziua Mondială a Soarelui

Şi astăzi, în cultura multor popoare, Soarele este celebrat în jurul datei solstiţiului de vară.

Published

on

Energia solară este pe cale de a deveni energia viitorului. Protecţia mediului şi nevoia asigurării unei dezvoltări durabile au fost argumentele reconsiderării şi utilizării tehnologiilor care folosesc energia soarelui pentru a produce energie electrică,  termică sau de propulsie.  Deja, până la sfârşitul mileniului al doilea, energia solară a ocupat o pondere de 5% în balanța energetică mondială, iar previziunile arată că, în următoarele două secole, utilizările energiei solare vor predomina.

Soarele este sărbătorit în fiecare an în 21 iunie, de Ziua Mondială a Soarelui. Sărbătoarea a fost instituită de  Societatea Internaţională pentru Energie Solară şi are drept scop popularizarea posibilităţilor de utilizare a energiei solare. În România, această zi se marchează din 1997 prin diverse manifestări.

Şi astăzi, în cultura multor popoare, Soarele este celebrat în jurul datei solstiţiului de vară.

În estul Europei, sărbătorile au şi conotaţii romantice, de exemplu slavii o numesc Kupala, iar în tările din nordul continetului o numesc Litha sau Midsummer, Ziua miezului de vară, şi o celebrează prin ospeţe în păduri, jocuri şi mari focuri de tabără.

Deşi  sărbătoare păgână, creştinii au asociat sărbătoarea cu naşterea lui Ioan Botezătorul, sărbătorit în 24 iunie de ortodocşi, catolici şi protestanţi. În  Estonia, Letonia şi Lithuania, 24 iunie este chiar sărbătoare oficială.(w400) Festival d

În România,  la 24 iunie,  la 3 zile după solstiţiu, în calendarul popular este sărbătoarea Sânzienelor, sau Drăgaica, singura sărbătoare păgână admisă şi în calendarul creştin-ortodox.

 

Sursa: stiri.tvr.ro