DE ACTUALITATE

29 septembrie – ”Ziua internațională de conștientizare asupra risipei alimentare”

Anul acesta, pe 29 septembrie, marcăm ”Ziua internațională de conștientizare asupra risipei alimentare”, potrivit deciziei luate, anul trecut, în Adunarea Generală a Națiunilor Unite.

Acum jumătate de secol și chiar mai puțin, posibilitatea unei alerte mondiale, în sfera risipei de alimente ar fi părut, probabil, bizară spre absurdă. Dar, iată că lucrurile se schimbă în viteză și, astăzi, mapamondul se află în situația de a constata că mâncarea devine gunoi în multe state dezvoltate, în timp ce, în zone sărace sau de conflict de pe glob, populații întregi sunt amenințate de foamete.

Un român aruncă, în medie, anual, 129 de kg de produse alimentare, a constatat  Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă din cadrul guvernului. Românii aruncă legume, fructe, produse de panificaţie, dar şi carne şi mezeluri. Ţara noastră se află pe locul nouă, în clasamentul privind risipa alimentară, la nivelul Uniunii Europene. Ţinta autorităţilor este de a înjumătăţi risipa pe cap de locuitor, până în anul 2030.

Cornel Bertea Hanganu, Departamentul pentru Dezvoltare Durabilă:

%d blogeri au apreciat: