Connect with us

Fapt divers

4 vorbe cruciale de spus copilului tau

Dacă nu te apară mami și tati împotriva a tot ce e mai rău pe lumea asta, atunci cine?

Published

on

Cuvintele rostite de un părinte către copilul său lasă pentru totdeauna urme în el: bune sau mai puțin bune. Copilul e dependent permanent de feedback-ul pe care îl primește de la părinții lui și își formează propria impresie despre cine e el, despre personalitatea, calitățile sau defectele sale, în funcție de ce aude că îi spun părinții. De aceea avem o uriașă responsabilitate cu privire la ce aud urechile copiilor noștri de la noi.

Sunt multe, foarte multe cuvinte pe care un părinte este bine să le spună copilului său cât mai des, primele fiind eternele „Te iubesc”. Însă sunt și altele de o profunzime specială, aparent banale și fără mare însemnătate dar care, în contextul potrivit de viață, fac minuni pentru sufletul și mai ales evoluția umană viitoare ale unui copil.

Vă recomandăm în acest articol 4 dintre acestea, vorbe pe care un părinte ar trebui să nu uite să le rostească copilului său, ca acesta să se simtă iubit, sprijinit în tot ceea ce face și protejat, totodată.

1. Mulțumesc!

Unii părinți consideră că nu are sens să tot mulțumească copilului pentru diverse situații sau acțiuni ale sale. Însă, atunci când un adult îi mulțumește unui copil, îi crește propria valoare umană în proprii săi ochi. Copilul crește cu imaginea de sine că este o persoană demnă de respect, egală cu semenii săi, iar din aceasta poziție de echilibru, cu ușurință va putea să respecte, la rândul său și să dăruiască iubire. Nu uita să îi mulțumești copilului tău pentru orice simți. Lasă-ți inima să decidă pentru ce este cazul să îi mulțumești. Uneori este suficient doar și pentru lucrurile bune pe care le face: se comportă frumos la magazine, dă o mana de ajutor în casă, spune anumite cuvinte care pentru tine au o importanță specială etc. Arată-i iubirea și aprecierea ta printr-un simplu „Mulțumesc!”, cald și însoțit de zâmbet. Vei face minuni pentru el.

 2. Te cred!

Nimic nu este mai important pentru un copil decât să vadă, să audă și să simtă că părinții lui îl cred; cred în el, au încredere în el. Sunt multe situații din viața copilului tău, în special după ce merge la grădi și se confruntă cu provocările colectivității, a interacționării cu copii cu temperament diferit de el. Pot apărea conflicte în care este benefic să îți crezi copilul, nu să îi crezi pe toți ceilalți din jur și să iți cerți copilul, ținând cu „partea adversă”. Pentru copilul tău, tu trebuie să fii apărătorul suprem în fața vieții, asta până când va fi pe picioarele proprii și va ști – grație ție – să se descurce singur. Chiar daca intuiești sau ai dovada ca și copilul tău a făcut o greșeală, educă-l cu tact dar arată-i că tu crezi în el, în cele spuse de el, în puterea lui de a se descurca, în capacitățile lui în fața vieții. Copilul tău are nevoie să fie crezut pe cuvânt mai ales când îți povestește despre câte lucruri a fost în stare! Asigură-l că îl crezi și că ești mândru de el, ca părinte.

3. Sunt mândru de tine!

Este sănătos pentru relația părinte-copil să iți asiguri copilul că ești mândru de el. Un copil descoperă lumea în care trăim în fiecare zi, prin ceva nou. Aproape orice este o provocare pentru el și un feedback de la părintele său cum că este mândru de el, de cine este, de ce face, de realizările sale, este mai mult decat hrană pentru suflet și evoluție. Spune-i copilului că ești mândru de el, la orice mare sau mica realizare a acestuia. Dacă s-a spălat singur pe mâini când a venit de afară, sau dacă și-a pus singur farfuria în chiuvetă după ce a terminat de mâncat, găsește mereu cuvinte de încurajare pentru el! Lasă-l să știe că ești mândru că a absolvit școala, că a câștigat un meci de fotbal sau despre orice ar fi vorba unde el s-a implicat. Desigur, nu abuza de aceste cuvinte la tot pasul, fiindcă nu vor mai fi așa de valoroase când este nevoie de ele cu adevărat. Dar punctează fără ezitare atunci când simți că este momentul.

4. E în regulă să mai și greșești.

Cu toții greșim; fără greșeli nu putem evolua. Din păcate, faimoasa teamă de eșec a adulților se înfiripă din copilărie când o boacănă mică devine un capăt de lume pentru părinți sau alți reprezentanți ai autorității. Greșeala este cea care ne învață cum să progresăm, ce să repetam și ce nu, pe ce drum al vieții să o luăm și pe care nu. Din pricina reacției părinților, mulți copii simt că dacă cumva greșesc vor avea mari probleme sau e posibil ca alții să râdă de ei. Spune-le ca e în regulă să mai și greșim și că important este să tragă învățăminte din greșelile făcute. De fapt, a învăța din propriile greșeli este una dintre cele mai importante lecții de viață pe care le poți preda copilului tău, cu tact și căldură.

 

 

 

 

sursa: sfatulparintilor.ro

sursa foto: psycheterapia.ro