Connect with us

International

5,3 milioane de euro pentru Romania

Banii au fost obținuți de europarlamentarul Victor Negrescu prin proiecte incluse în bugetul general al UE.

Published

on

Vicepreședintele PSD, europarlamentarul Victor Negrescu, consideră votarea bugetului UE pentru 2016 și a suplimentării de fonduri solicitată de PE drept o victorie importantă pentru România, în condițiile consolidării unei finanțări de 5,3 milioane de euro pentru proiecte pilot și acțiuni pregătitoare pe care le-a propus pentru susținerea dezvoltării industriei și cercetării din România, precum și a sectorului digital din Europa.

Victor Negrescu a vorbit în plenul Parlamentului European de la Strasbourg despre suplimentarea fondurilor pentru bugetul general al Uniunii Europene din 2016, avertizând Consiliul UE că are obligația să susțină propunerile confirmate prin votul europarlamentarilor și să renunțe la obsesia austerității, astfel încât Europa să poată depăși cu adevărat criza economică.
Eurodeputatul a afirmat că este „mândru de cele 5 proiecte pilot propuse anul acesta”, pe care le consideră importante pentru industria și sectorul digital din Europa, fiind surse de venituri din taxe și impozite utile cetățenilor europeni, dar și Consiliului UE:

„Astăzi am votat în plenul Parlamentului European proiectul de Buget general al Uniunii Europene pentru exercițiul financiar 2016, care asigură o finanțare de 5,3 milioane de euro pentru proiectele pilot și acțiunile pregătitoare pe care le-am propus având în vedere interesele României și ale cetățenilor europeni:
  • 4 milioane vizează în mod direct și exclusiv industria și cercetarea românească;
  • 1,3 milioane de euro se referă la dezvoltarea sectorului digital (IT);

În 2016, investițiile în oameni și bunăstarea cetățenilor europeni sunt prioritățile absolute. Astfel, inițiativele pe care le-am propus și care mi-au fost aprobate de Parlamentul European vizează în mod direct România și se referă la: dezvoltarea fabricilor inteligente și retehnologizarea zonelor afectate de dezindustrializare; utilizarea noilor tehnologii și a instrumentelor digitale în educație; stimularea competențelor digitale pentru a produce noi profesii, noi metode de învățământ și noi locuri de muncă; îmbunătățirea educației privind plata taxelor online și combaterea evaziunii prin mediul digital; specializări inteligente la nivel regional, care să lege mai bine bursa joburilor competitive cu pregătirea forței de muncă”, a declarat europarlamentarul.

Eurodeputatul a criticat totodată poziția publică exprimată de Consiliul UE, pe care îl acuză de ante-pronunțare împotriva finanțării necesare pentru bugetul pe anul 2016, adăugând că „inițiativele europarlamentarilor sunt inițiativele cetățenilor”. „Am considerat absolut necesară acceptarea rectificărilor bugetare sugerate de către Comisia pentru Bugete, în condițiile în care creșterea de finanțare în ceea ce privește angajamentele și cheltuielile este sustenabilă. Totodată, m-am opus prin votul meu preferințelor unor lideri europeni pentru austeritate, care reliefează doar un tip de atitudine lipsită de curaj și o gândire care nu ține cont de nevoile de dezvoltare ale Uniunii Europene.

Victor Negrescu a mai precizat că prin votul său a susținut amendamente la bugetul UE care includ, printre altele, o suplimentare a fondurilor europene de sprijin pentru IMM-uri și întreprinzătorii activi, pentru programul pentru crearea de locuri de muncă pentru tineri „Youth Employment Initiative”, pentru Erasmus+ și alte proiecte cu impact concret asupra calității vieții cetățenilor din UE.

Consider votul de astăzi o victorie importantă pentru România! Mai mulți bani la bugetul UE înseamnă, implicit, mai mulți bani pentru țara noastră, prin fondurile structurale. Așadar, a sprijini proiectele avantajoase pentru țara noastră reprezintă o datorie a fiecărui europarlamentar român!”, a subliniat europarlamentarul social-democrat.

În continuare urmează o perioadă de negocieri între Parlamentul European, Comisia Europeană și Consiliul UE, iar o poziție de acord ar putea fi găsită până pe 17 noiembrie, astfel încât un vot final privind bugetul UE pentru 2016 să aibă loc pe data de 26 noiembrie.