DE ACTUALITATE

6 din 10 șoferi folosesc telefonul la volan

60% dintre șoferii din Romania vorbesc la telefonul mobil atunci când conduc și nu folosesc handsfree, iar aproape 1 din 5 șoferi a condus sub influența alcoolului cel puțin o dată, arată rezultatele unui sondaj realizat de de Asociația pentru Promovarea Asigurărilor, în cadrul campaniei naționale de siguranță și preventie rutieră „FII TREAZ LA VOLAN”.

Mai mult, aproape 40% trimit mesaje text atunci când conduc (21% – rar, când apar urgențe, 13% – din când în când, 4% – aproape la fiecare călătorie cu autovehiculul) și aproape 20% au condus sub influența alcoolului cel puțin o dată.

De asemenea, peste 70% dintre pietoni traverseaza neregulamentar cel puțin ocazional, 77% dintre bicicliști nu folosesc niciun fel de echipament de protecție atunci când circulă cu bicicleta, iar unul din cinci motocicliști se strecoară de cele mai multe ori printre mașini, în trafic, arată același sondaj.

Sondajul mai arată că oboseala la volan este printre factorii care pot crește riscul unui accident rutier și, deși aceasta nu reprezintă neapărat un aspect discutat foarte des atunci când vine vorba de siguranța rutieră, este un fenomen întâlnit pe soselele din România. 54% dintre respondenții care au participat la sondajul „Cât de treaz ești în trafic?„ au precizat că li se întâmplă rar să se simtă obosiți atunci când conduc, însă 3% dintre ei se simt des obosiți la volan. De asemenea, întrebați dacă au ațipit vreodată în timp ce conduceau, 8% au recunoscut că au pățit acest lucru.

Potrivit sondajului, 77% dintre bicicliști nu folosesc niciun echipament de protecție când circulă cu bicicleta, 11% poartă doar cască, în timp ce doar 12% poartă atât cască de protecție, cât și genunchiere, cotiere și alte elemente de siguranță. 

De asemenea, 45% dintre participanții la sondaj care merg pe bicicleta semnalizează cu mâna schimbarea direcției de mers de fiecare dată, în timp ce 30% fac acest lucru doar uneori, iar 26% nu adoptă deloc această practică.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: hotnews.ro

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: