DE ACTUALITATE

8 august – Ziua internațională a pisicii

Ziua internaţională a pisicii este celebrată, în fiecare an, în ziua de 8 august, iniţiativa principală în acest sens aparţinând Fondului Internaţional pentru Bunăstarea Animalelor (International Fund for Animal Welfare – IFAW).

IFAW şi alte grupuri, care militează pentru drepturile animalelor, au hotărât să dedice o zi din an pisicii, începând din 2002, pentru a conştientiza oamenirea faţă de nevoile acestor animale, neglijate și abuzate.

În antichitate, pisica a constituit, adesea, obiectul unui adevărat cult, după cum o dovedesc, spre exemplu, colecţiile de mumii şi statuetele, provenite din Egipt, unde, fiecare templu adăpostea familii de pisici. Când o pisică murea, corpul acesteia, îmbălsămat cu grijă, cu substanţe aromate, era depus într-un mic sicriu, împodobit adesea cu încrustaţii de aur, care era îngropat într-un cimitir special, rezervat exclusiv pisicilor.
Vestigii ale civilizaţiei Egiptului antic ne-au oferit dovezi că pisica era venerată în mijlocul familiilor regale, din acele vremuri. Când oamenii de ştiinţă au pătruns în mormintele faraonilor, au descoperit pisici mumificate, îngropate în camere aflate în interiorul piramidelor, împreună cu alte lucruri de mare valoare.

Pisica este o felină curată, silenţioasă, independentă şi fidelă şi nu necesită o îngrijire complicată. Numeroase studii au arătat că, deţinerea unei pisici, ca animal de companie, a condus la îmbunătăţirea stării psihice, la combaterea stresului, a anxietăţii şi a depresiei stăpânului.

%d blogeri au apreciat: