DE ACTUALITATE

8 septembrie – Ziua Națională a Republicii Macedonia

 

Joi, 8 septembrie 2016, Asociația Macedonenilor din România(AMR) a organizat, la sediul din Craiova, sărbătorirea Zilei Naționale a Macedoniei. Au participat, președinta asociației – Constantina Dumitrescu, deputatul etnicilor macedoneni – Ionel Stancu, membri ai asociației, invitați. Ziua Națională a Macedoniei va fi marcată și la filialele AMR din Iași, Urzicuța, Băilești, Caransebeș, București.

Republica Macedonia  este o țară în peninsula Balcanică, în Europa de Sud-Est, unul dintre statele succesoare ale fostei Federații Iugoslave din care a făcut parte din anul 1944 până în toamna anului 1991.

Începutul procesului de desprindere l-a constituit adoptarea în septembrie 1990 a unei noi constituţii, care prevedea pe lângă numele de Republica Macedonia şi principiul autodeterminării, al dreptului la secesiune faţă de Federaţia Iugoslavă dar şi principiile de bază ale unor legi cum ar fi cele electorale sau cele ale partidelor politice. La scurt timp după adoptarea noii constituţii, pe data de 25 ianuarie 1991, noul parlament macedonean  a adoptat o Declaraţie de Suveranitate a Republicii Macedonia faţă de Federaţia Iugoslavă, a cărei finalitate s-a produs pe data de 8 septembrie 1991, cu realizarea unui referendum popular. Astfel, data de 8 septembrie 1991, a devenit data la care Republica Macedonia a devenit un stat suveran şi data la care se sărbătoreşte Ziua Naţională a Republicii Macedonia. În Macedonia sunt oficiale 2 limbi: Macedoneana şi Albaneza. În prezent, în Macedonia sunt mai mulţi Români decât Macedoneni în România. Macedonia are deschisă în România Ambasadă, în Bucureşti.

 

%d blogeri au apreciat: