DE ACTUALITATE

A murit criticul de film Tudor Caranfil

Criticul şi istoricul de film Tudor Caranfil a murit sâmbătă dimineaţă, la vârsta de 88 de ani, a declarat, pentru AGERPRES, criticul de film Irina Nistor.

„S-a întâmplat azi dimineaţă, pe 23 martie. (…) S-a stins pur şi simplu şi ne-a lăsat, întâi de toate, filmele mute, şi cred că o să-i întâlnească pe toţi cei pe care ne-a ajutat să-i cunoaştem de-a lungul timpului. Ne-a lăsat „Vârstele peliculei” scrise şi filmate, o pasiune mare pentru film şi tot ca moştenire ne-a lăsat un regizor, pe Nae Caranfil”, a spus Irina Nistor.

Ea a subliniat că decesul lui Tudor Caranfil a venit mult prea repede după dispariţia unui alt mare nume al culturii româneşti, regizorul Radu Penciulescu, care a murit joi seară. „Sunt generaţii din acestea, sunt oameni care am vrea să fie nemuritori”, a mai spus Irina Nistor.

Tudor Caranfil (14 septembrie 1931, Galați-23 martie 2019, București)  a fost critic de film, realizator de emisiuni TV cu subiecte cinefile și istoric de film român. A urmat Colegiul „Vasile Alecsadri” din Galați  și ultimul an plus bacalaureatul la Liceul „Mihai Viteazu” din București. A absolvit Facultatea de Filozofie în 1957, pentru ca ulterior să facă ziaristică la Informația Bucureștiului. Din anii ‘60 s-a dedicat criticii cinematografice. Începând cu 1962 inițiază „Seara prietenilor filmului”, prima formă a Cinematecii României.

A fost invitat permanent al Festivalului de la Cannes, al Festivalului de la Berlin și a fost membru in juriul FIPRESCI. A participat la multe alte festivaluri cinematografice internaționale la Karlovy Vary, Los Angeles, Cottbus, Rotterdam, San Francisco și la principalele festivaluri românești de film.

A obținut Premiul pentru critică cinematografică al Asociației Cineaștilor din România (ACIN) pe anul 1988 „pentru volumul În căutarea filmului pierdut” (ex aequo cu Olteea Vasilescu).  

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Oltul, pe primul locul la programul „Tomata”

Închide