DE ACTUALITATE

Ajutor suplimentar pentru producătorii de fructe și legume

Reguli mai simple și sprijin financiar substanțial

Împarte cu prietenii tăi

Organizațiile europene ale producătorilor de fructe și legume vor beneficia de reguli mai simple, de o sarcină administrativă redusă și de un sprijin financiar mai substanțial în perioadele de criză, datorită noilor norme adoptate de Comisia Europeană.

În urma unei analize care a durat doi ani, realizată în cadrul inițiativei pentru mai buna legiferare a Comisiei Juncker, regulamentul delegat referitor la sectorul european al fructelor și legumelor, actualizat și simplificat, va consolida rolul organizațiilor de producători (OP), sporind atractivitatea acestora pentru ne-membri și îmbunătățind, în același timp, funcționarea sistemului existent de gestionare a pieței.

În plus față de ajutoarele directe și de cofinanțarea proiectelor de dezvoltare rurală de UE, producătorii de fructe și legume din UE au beneficiat de măsuri de sprijin excepționale, de 430 de milioane euro, de la impunerea de către Rusia a embargoului asupra exporturilor de produse agroalimentare din UE, în august 2014. De asemenea, Comisia Europeană oferă organizațiilor de producători o finanțare suplimentară de aproximativ 700 de milioane euro pe an.

Pe lângă acest ajutor de piață permanent, noile reguli vor aduce:

-o creștere a sprijinului disponibil pentru retragerile de pe piață în sectorul fructelor și legumelor;

-o mai mare atractivitate a organizațiilor de producători din sector pentru cei care nu sunt, în prezent, membri ai acestora, printr-o definire mai clară a acțiunilor OP care sunt eligibile pentru sprijin financiar din partea UE și prin stabilirea la 25% a procentului maxim de produse care pot fi comercializate în afara organizației;

-o simplificare și o clarificare a legislației în ceea ce privește organizațiile transnaționale de producători și asociațiile acestora.

După adoptarea propunerii de Comisia Europeană, Consiliul și Parlamentul European au la dispoziție două luni pentru a vota asupra regulamentului delegat, care va intra apoi în vigoare.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sursa: ec.europa.eu

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Bugetul de venituri și cheltuieli, în dezbatere publică

Sunt invitate persoanele fizice şi juridice interesate.

Închide