Connect with us

Fapt divers

Alcoolismul în Uniunea Sovietică. Cum arătau afișele de propagandă împotriva alcoolului / FOTO

Published

on

Puterea sovietică a avut o atitudine ambivalentă față de consumul de alcool. După Revoluția din 1917, bolșevicii au încercat să combată alcoolismul, însă după 1925, politica Guvernului de la Moscova a fost relaxată, în această privință, iar votca s-a întors pe rafturile magazinelor de stat. 

Primul guvern bolșevic a redus producția de alcool, însă până în 1921 consumul de alcool a revenit la cote înalte, în special din cauza distileriilor ilegale. Până în 1925, toate restricțiile impuse după Revoluție au fost abrogate. Stalin a reinstituit monopolul de stat pe producția de alcool, pentru a strânge fonduri la buget. Până în anii ‘70, încasările din comercializarea alcoolului constituiau o treime din veniturile guvernamentale.

Liderii sovietici, de la Nikita Hrușciov, până la Constantin Cernenko, au încercat să combată alcoolismul, deși consumul de alcool era tolerat și, pe alocuri, chiar încurajat. După 1985, Mihail Gorbaciov a inițiat o campanie puternică împotriva alcoolismului, care a avut un oarecare succes, reducând consumul și problemele cauzate de alcool, accidente, infracțiuni, mortalitate etc. Campania a eșuat după câțiva ani, fiind extrem de impopulară în rândul rușilor.

Una dintre cele mai folosite metode de luptă împotriva alcoolismului a fost propaganda. Pe tot parcursul istoriei sovietice, numeroase campanii inițiate de autorități încercau să îi avertizeze pe cetățeni cu privire la riscurile consumului de alcool. Iată câteva afișe sovietice de propagandă împotriva alcoolului:

Stop! Este ultima avertizare! (P. P. Sokolov-Skalya, 1929)

Afară cu bețivii de la locurile de muncă (V. I. Govorkov, 1966)

Ai milă de viitorul tău copil 

Nu uita! Când bei, familia ta suferă de foame (1930)

Pentru sănătate? (E. A. Kazhdan, 1969)

Alcoolul – dușmanul creierului 

Și mai spun că noi suntem porci … (A. Mosin, 1958)

Afară! (K. K. Ivanov și O. D. Maslyakov, 1966)

sursa:historia.ro