DE ACTUALITATE

Alegeri legislative, duminică

Românii sunt chemaţi duminică la urne pentru a-şi alege noii senatori şi deputaţi. Pentru cele 466 de posturi de parlamentar s-au înscris în cursă 6500 de candidaţi. Campania electorală s-a încheiat, iar sâmbătă este zi de reflecţie, înainte de scrutin.

Pe teritoriul României, votul va începe la ora 7.00 şi se va încheia la ora 21.00. Alegătorii pot vota numai în judeţul unde îşi au domiciliul sau reşedinţa. Numărarea voturilor va fi înregistrată video, iar procesele verbale vor fi completate electronic şi publicate automat.

Pentru prima oară, la intrarea în secţiile de vot actele de identitate vor fi scanate pentru a preveni votul multiplu. Şi tot în premieră, românii din străinătate au putut vota prin corespondenţă.

Ministerul de Externe anunţă că, sâmbătă, în intervalul orar 10:00 – 13:00, va organiza, pe pagina de Facebook a instituţiei, o sesiune de dialog online, de tip întrebări şi răspunsuri, pentru a veni în sprijinul cetăţenilor români care votează în străinătate.

Peste 10 mii de jandarmi şi 13 mii de pompieri acţionează în această perioadă pentru buna desfăşurare a alegerilor parlamentare. Duminică, Jandarmeria Română va însoţi şi securiza transportul buletinelor de vot către secţii. Jandarmii vor asigura şi paza şi protecţia secţiilor de votare aflate în responsabilitatea lor, a Biroului Electoral Central, a birourilor electorale judeţene şi a celor de circumscripţie ale sectoarelor din capitală. Inspectoratele pentru Situaţii de Urgenţă au verificat clădirile unde sunt organizate secţii de votare.

%d blogeri au apreciat: