DE ACTUALITATE

Alegeri prezidențiale în Republica Moldova

Campania electorală s-a încheiat ieri.

Împarte cu prietenii tăi

Peste 3 milioane de moldoveni merg mâine la urne pentru alegerea preşedintelui, după ce timp de 15 ani, şeful statului a fost desemnat de Parlament. Ultimul preşedinte ales direct în Republica Moldova a fost Petru Lucinski. El reuşea să răstoarne rezultatul din primul tur, câştigat de Mircea Snegur şi să obţină majoritatea voturilor în runda decisivă. Pentru alegerile de mâine sunt nouă candidaţi. Procesul electoral va fi monitorizat de peste 500 de observatori internaţionali, iar autorităţile au mobilizat 4.000 de poliţişti pentru păstrarea ordinii. Campania electorală s-a încheiat ieri cu mai multe îndemnuri de participare la vot, iar premierul Pavel Filip s-a declarat încrezător că alegerile vor fi corecte, transparente şi fără incidente.

 

Rezultatul scrutinului ar putea însemna fie o apropiere a Republicii Moldova de Europa, fie, din contra, strângerea legaturilor cu Moscova. Candidatul pro-rus Igor Dodon conduce în sondaje, în timp ce partidele pro-europene n-au reușit să se pună de acord pentru susținerea unui candidat comun.

Candidatul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, a anunțat că rămâne în cursa electorală. Aceasta pentru ca Maia Sandu, fost funcționar al Băncii Europene și candidată a partidului Acțiune și Solidaritate, nu a răspuns la propunerea de a-și asuma unirea cu România, în schimbul retragerii lui Ghimpu. 

Acest fapt a dus la erodarea increderii in politicienii pro-europeni si a contribuit parțial la creșterea în popularitate a liderului Partidului Socialistilor din Republica Moldova (PSRM), politicianul pro-rus Igor Dodon, considerat favoritul alegerilor de duminică.

Dodon, care speră să câștige încă din primul tur de scrutin, s-a exprimat de altfel în favoarea denunțării Acordului de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și a promis o relansare a relației cu Rusia, dar și organizarea de alegeri legislative anticipate.

Principalul său oponent este fostul ministru al Educației Maia Sandu, văzută ca o figură necompromisă și candidat unic al Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Partidului Platforma Demnitate și Adevăr (PPDA) și Partidului Liberal Democrat (PLDM).

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Centrul pentru Situaţii de Urgenţă va fi funcţional (audio)

Raed Arafat susţine că dispeceratul va fi capabil să gestioneze orice situaţie de urgenţă

Închide