DE ACTUALITATE

Ancheta ROBOR, finalizată (audio)

Comisia economică a Senatului a finalizat ancheta privind modul în care Consiliul Concurenţei a închis, în 2013, o investigaţie referitoare la o eventuală manipulare a ROBOR. Raportul a fost depus astăzi. Preşedintele comisiei, Daniel Zamfir a declarat că indicele a fost într-adevăr manipulat, iar preş. Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, ar fi acţionat cu rea-credinţă, nesancţionând băncile. 

Daniel Zamfir: Concluzia finală este: ROBOR-ul a fost manipulat, calcularea lui pe baza unor cotaţii s-a mdovedit că nu e una transparentă, e una aranjată, ca atare Comisia economică a propus să solicite Guvernului României fie să se decupleze ROBOR-ul de la ratele românilor cu credite în lei, fie să se schimbe modalitatea de calcul a acestui indice şi să se treacă la o metodă de calcul în baza tranzacţiilor, /…/, iar a doua concluzie pe care am tras-o este că preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a acţionat împotriva legii, cu rea-credinţă, şi a determinat închiderea acestei investigaţii, nesancţionând băncile, deşi avea numeroase elemente care să îl conducă la faptul că ROBOR-ul atunci a fost manipulat.

Iulian Olescu:

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a urcat la 3,41%, cel mai înalt nivel din ultimele opt luni, potrivit datelor publicate azi de BNR. ROBOR este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Asociaţia Participanţilor la Fondurile de Pensii cere clarificări

Închide