Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 1 februarie 2019

Published

on

Vineri, 1 februarie

Zile trecute – 31

 

 

 

 

 

Zile rămase – 334

Soarele răsare – 07.35

 

 

 

 

Soarele apune – 17.24

Zodia – Vărsător

 

 

 

 

Calendar ortodox – Înainte-prăznuirea Întâmpinării Domnului; Sf. Mc. Trifon; Sf. Mc. Perpetua și Felicitas

 

 

Calendar catolic – Sf. Veridiana, fc.

 

 

 

 

Etiopia: Ziua patrioților, prin care se celebrează sfârșitul ocupației italiene în 1941 

 

 

 

România: Ziua Intendenței Militare – s-a înființat intendența militară română (1861)

 

 

 

 

-1600 – Mihai Viteazul semnează „Tratatul de închinare și credință” față de Rudolf al II-lea, împărat al Germaniei și rege al Poloniei și Ungariei. În schimbul recunoașterii suveranității sale, Rudolf al II-lea a făgăduit lui Mihai Viteazul ajutor și a garantat domnia ereditară în linie bărbătească.

-1789 – A fost ales primul președinte al SUA, George Washington.

-1814 – Lordul Byron a publicat „Corsarul”.

-1814 – Vulcanul Mayon, situat în Filipine, a erupt, provocând moartea a aproximativ 1.200 de persoane.

-1814 – Lordul Byron publică „Corsarul”. 10.000 de exempare se vând numai în prima zi.

-1823 – Într-un memoriu, vornicul Mihail Sturdza folosește, pentru prima dată în viața politică a Țărilor Române, noțiunea de „conservator”, pentru a desemna tendințele marii boierimi de a păstra vechile stări de lucruri.

-1847 – Se inaugurează Teatrul de la Copou din Iași cu „Bătălia moldovenilor cu cavalerii teutoni la Marienburg”, tablou vivant de Gheorghe Asachi, și „Vicontele de Letorier”, vodevil de Bayard și Dumanoir.

-1861 – Începe să funcționeze, la București, Arsenalul Armatei.

-1866 – A fost înființată agenția de știri daneză „Ritzaus Bureau” (poartă numele întemeietorului său, Erik Nicola Ritzu).

-1878 – A fost publicat primul buletin meteo săptămânal.

-1880 – Ion Luca Caragiale publică în „Convorbiri literare”, farsa într-un act „Conu Leonida față cu reacțiunea”.

-1884 – A fost publicată prima ediție a „Oxford English Dictionary”.

-1896 – Premiera mondială a operei „Boema” de Puccini, la Torino.

-1905 – A apărut, la București, „Viața nouă”, publicație lunară, sub direcția lui Ovid Densușianu; revista a devenit principalul organ de presă al mișcării simboliste de la noi.

-1908 – Regele Carlos I al Portugaliei și fiul său, prințul Luis Filipe, sunt uciși la Terreiro do Paco, Lisabona.

-1912 – A apărut, la Iași, revista „Însemnări literare”, sub direcția lui Mihail Sadoveanu și a lui George Topîrceanu.

-1914 – Intră în funcțiune prima instalație centralizată feroviară din România, pe linia București-Ploiești.

-1918 – Rusia adoptă calendarul gregorian.

-1919 – A fost desemnata prima Miss America.

-1920 – S-a înființat Institutul de Istorie Națională din Cluj-Napoca; fondat din inițiativa și cu sprijinul material al regelui Ferdinand I, Institutul a funcționat în cadrul Universității din Cluj, fiind condus de Ioan Lupaș și Alexandru Lapedatu.

-1958 – Primul satelit al Americii este lansat cu succes în Cosmos. Plasat pe o orbită terestră de o rachetă „Jupiter-C”, „Explorer” este destinat să transmită semnale pe Pământ, prin cele 2 emițătoare, de la o distanță variind între 340 și 2 900 km.

-1958 – Egiptul și Siria alcătuiesc „Republica Arabă Unită”, o structură care se declară, prin Constituție, parte a unei viitoare mari națiuni arabe.

-1968 – A fost înființată Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” Câmpina.

-1974 – Ilie Năstase este declarat cel mai bun tenismen al anului 1973 și este distins, la New York, cu trofeul „Racheta de aur”.

-1978 – Regizorul Roman Polanski plătește cauțiunea și fuge din Statele Unite în Franța după ce a pledat vinovat la acuzația de relații sexuale cu o fată de 13 ani.

-1979 – Ayatolahul Ruhollah Khomeini s-a întors la Teheran (Iran), după 15 ani de exil.

-1991 – România a obținut statutul de „invitat special” la Consiliul Europei. La 7 octombrie 1993 a avut loc ceremonia de aderare a României ca membru cu drepturi depline.

-1995 – România semnează, la Strasbourg, alături de reprezentanții altor 20 de state, Convenția-cadru pentru protecția minorităților naționale a Consiliului Europei (a intrat în vigoare la 1 februarie 1998).

-1995 – A intrat în vigoare Acordul de asociere a României la Uniunea Europeană (Acordul a fost semnat la 1 februarie 1993).

-1995 – La Cairo, se întâlnesc, pentru prima oară în istoria Orientului Mijlociu, liderii din Egipt, Iordania, Israel și Yasser Arafat, pentru a sprijini procesul de pace din regiune.

-1996 – Lansarea în viața politică românească a Partidului „Alternativa României”, condus de Varujan Vosganian, și devenit în 28 martie 1999, „Uniunea Forțelor de Dreapta”.

-1998 – Intră în vigoare Convenția europeană pentru protecția minorităților naționale.

-1999 – Iuri Voronțov, fostul ambasador al Rusiei în SUA, preia funcția de adjunct al secretarului general al ONU, Kofi Annan.

-2001 – În Japonia, intră în vigoare legea care interzice oamenilor politici să accepte cadouri în schimbul unor servicii sau favoruri. Legea a fost adoptată de Parlamentul japonez la 22 noiembrie 2000.

-2002 – Gen. mr. Constantin Rotariu, lt. col. Ioan Păun şi cpt. Gheorghe Constantin, ofiţeri acuzaţi că au dat ordin să se tragă în revoluţionarii timişoreni de pe Calea Lipovei, în decembrie 1989, au fost condamnaţi de magistraţii instanţei supreme, la pedepse cuprinse între 8 şi 12 ani de închisoare, după ce pe parcursul a zece ani instanţele inferioare i-au găsit de patru ori nevinovaţi.

-2003 – Naveta americană „Columbia” se dezintegrează la reintrarea în atmosferă, la altitudinea de 63 km. Naveta, lansată la 12 aprilie 1981, se afla la a 28-a misiune. Și-au pierdut viața 7 astronauți (6 americani și unul israelian).

-2009 – Patriarhul Kiril al Moscovei şi al Întregii Rusii a fost întronizat la Catedrala Hristos Mântuitorul, la conducerea unei Biserici ortodoxe aflată în dezvoltare de la sfârşitul regimului sovietic. El a obţinut 508 voturi din totalul de 700 ale Conciliului Bisericii Ortodoxe reunit la Moscova pentru alegerea succesorului patriarhului Aleksei al II-lea, decedat în decembrie 2008.

 

 

ULTIMA ORĂ

International13 ore ago

Miniștrii G7 se angajează să întărească apărarea Ucrainei în fața Rusiei la întâlnirea de pe insula Capri din Italia

Reuniţi pe insula Capri din Italia, miniştrii de externe ai marilor economii G7 s-au angajat astăzi să întărească apărarea antiaeriană...

National14 ore ago

PNRR: Peste 20 de milioane de euro alocați pentru transformarea gunoiului de grajd în biogaz

Peste 20 de milioane de euro sunt alocaţi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă unui program de sprijinire a...

National14 ore ago

Începe cea de-a X-a ediție a Colectei Naționale de Alimente: O campanie de solidaritate cu ocazia Paștelui pentru cei mai nevoiași

Astăzi a început cea de-a 10-a ediţie a Colectei Naţionale de Alimente – una dintre cele mai importante campanii de...

National14 ore ago

România își întărește capacitățile de apărare aeriană: 3 aeronave F-16 ajung la Baza 71 Aeriană de la Câmpia Turzii

România îşi consolidează capabilităţile de apărare aeriană la un nivel adaptat provocărilor de securitate din regiune. Trei aeronave F-16 achiziţionate...

time lapse photography of white commercial airplane time lapse photography of white commercial airplane
National14 ore ago

Ansamblul de dansuri populare Florile Visei revine în țară alături de premierul Marcel Ciolacu, după o vizită în Qatar și Emiratele Arabe Unite

20 de copii şi adolescenţi, membri ai Ansamblului de dansuri populare Florile Visei al comunei Şeica Mare ( judeţul Sibiu...

pile of fish pile of fish
Regional15 ore ago

Jandarmii gorjeni aplică zeci de sancțiuni în perioada de prohibiție la pescuit

În timp ce se apropie sezonul de pescuit, autoritățile din județul Gorj intensifică eforturile de monitorizare și aplicare a legilor...

Regional15 ore ago

Târgul Ofertelor Educaționale: Oportunități pentru elevii de clasa a VIII-a în Târgu Jiu

Mâine, 20 aprilie, tinerii elevi care se pregătesc să își încheie ciclul gimnazial sunt așteptați la un eveniment special –...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON