DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 1 noiembrie 2017

Miercuri, 1 noiembrie

Zile trecute  – 304

 

 

 

 

 

Zile rămase – 61

Soarele răsare – 06.53

 

 

 

 

Soarele apune – 17.05

Zodia – Scorpion

 

 

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Doctori fără arginți Cosma și Damian, cei din Asia

 

 

 

Calendar catolic – TOȚI SFINȚII

 

 

 

 

Ziua Radioului Național. La 1 noiembrie 1928, la ora 17, se inaugura, cu apelul „Alo, Alo aici Radio București, România”, postul național de radio. Primele cuvinte au fost rostite de Dragomir Hurmuzescu, promotorul radiofoniei românești, după care a urmat un recital de versuri compuse de Horia Furtună, în care Radioul românesc era definit „Un suflet nou”. În ziua inaugurală, postul național de radio a difuzat muzică de dans, informații din presă, buletine meteo și știri sportive. La microfonul radioului au vorbit, pe rând: Tudor Arghezi, Gala Galaction, Liviu Rebreanu, Tudor Vianu, Ion Finteșteanu, Constantin Nottara, George Vraca ș.a. Decretul regal de aplicare a „Legii Radiofoniei”, adoptat la 15 decembrie 1925, a fost transmis ulterior și Oficiului Internațional de Radiofonie de la Geneva.

 

Data de 1 noiembrie marchează Ziua Internațională a Veganismului, un eveniment celebrat la nivel mondial începând cu anul 1994. 

 

 

 

Algeria: Ziua Națională. Aniversarea Revoluției (1954)

 

 

 

 

 

 

-333 î.Hr. – Bătălia de la Issos, a douăsprezecea victorie a lui Alexandru cel Mare asupra perșilor.  

-1049- Dedicarea Bisericii abație din Saint-Hilaire-le-Grand, Poitiers, (actuala Bazilică Saint Hilaire de Grand) în prezența a 13 arhiepiscopi și episcopi, a contesei Agnes de Bourgogne și a fiului ei Guillaume VII Aigret.  

-1164 – Îngrijorat pentru viața sa, Thomas Becket, în noaptea de întâi spre doi noiembrie, s-a îmbarcat clandestin pentru Franța. De comun acord cu papa, Ludovic al VII-lea acordau transfugilor azil și protecție.

-1337 – Regele Angliei, Eduard al III-lea, îl provoacă pe Filip al VI-lea de Valois: acesta este adevăratul început al Războiului de O Sută de Ani (1337-1453) dintre Franța și Anglia.

-1512 – Opera lui Michelangelo de pe plafonul Capelei Sixtine a fost arătată pentru prima dată publicului. Executarea acestei lucrări a durat patru ani (1508-1512), artistul depunând un efort istovitor, lucrează mai mult singur, stând ore în șir pe schele. Michelangelo ar fi trebuit să picteze figurile celor 12 apostoli, dar când lucrarea a fost desăvârșită cuprindea peste 3.000 de figuri pe o suprafață de aproape 500 de metri pătrați.

-1520 – Fernando Magellan descoperă Strâmtoarea Magellan denumită „Estreito de Todos los Santos”.

-1599 – Intrarea triumfală în Alba Iulia a lui Mihai Viteazul. Transilvania intra sub stăpânirea domnului muntean, înfăptuindu-se, astfel, prima unire politică a două provincii româneşti – Moldova şi Ardealul.

-1604 – La Whitehall Palace din Londra, este prezentată pentru prima dată, tragedia „Othello” a lui William Shakespeare. 

-1611 – La Whitehall Palace din Londra, este prezentată pentru prima oara, comedia romantică a lui William Shakespeare, „Furtuna”.

-1755 – Puternic cutremur de pământ în Portugalia, soldat cu moartea a 30.000 de persoane și distrugerea unei mari părți din orașul Lisabona.  

-1834 – A fost înființată prima școală de fete de la noi din țară. Fondatorul acestei instituții a fost Gheorghe Asachi.  

-1835 – A apărut, la București, prima revistă românească de teatru, „Gazeta Teatrului Național”, condusă de Ion Heliade Rădulescu.  

-1848 – Inaugurarea primei școli medicale din lume pentru instruirea femeilor (New England).

-1864 – A fost reînființat Conservatorul de Muzică și Declamațiune din București, sub conducerea lui Alexandru Flechtenmacher (director: 1864-1869).

-1928 – Inaugurarea Radio România.

-1960 – John F. Kennedy l-a învins pe Richard Nixon în competiția pentru funcția de președinte al SUA.  

-1993 – A luat ființă Uniunea Europeană, în urma Tratatului de la Maastricht.  

-2000 – În R.P. Chineză a început cel mai mare recensământ al populației din lume, în cadrul căruia au fost recenzate 350 de milioane de familii.

-2005 – Astronomi ai NASA au anunțat că au descoperit încă doi sateliți ai planetei Pluto.

%d blogeri au apreciat: