DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 10 august 2017

Joi, 10 august

Zile trecute – 221

 

 

 

Zile rămase – 144

Soarele răsare – 06.13

 

 

 

 

Soarele apune – 20.28

Zodia – Leu

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Mc. Lavrentie arhidiaconul; Sf. Sfințit Mc. Xist, episcopul Romei; Sf. Mc. Ipolit

 

 

Calendar catolic – Sf. Laurențiu, diacon, m.

 

 

 

Ecuador – Ziua națională

 

 

 

 

 

-1500 – Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504), a dăruit Mănăstirii Putna, marea dveră a Răstignirii, broderie monumentală de o valoare deosebită. În colturile lucrării sunt portretele votive ale lui Ștefan și al Mariei Voichița.

-1519 – Cele cinci corăbii aflate sub comanda lui Fernando Magellan pornesc din Sevilla, în prima călătorie în jurul lumii.

-1675 – A fost înființat „Observatorul Regal din Greenwich”. În 1948, Observatorul a fost transferat în castelul Herstmonceux (Sussex). Vechea clădire a observatorului, construită de Wren, s-a păstrat până în prezent, și este înconjurată de un parc în centrul Londrei.

-1792 – Revoluția franceză: Poporul cucerește Palatul Tuileries. La prânz, castelul este luat cu asalt. Adunarea națională decide că regele este suspendat din funcțiile sale și că francezii vor alege o nouă Convenție Națională a cărei misiune este să fondeze o națiune nouă – „a doua revoluție”.

-1864 – Guvernul român a contractat cu casa britanică „Stern Brothers” primul împrumut extern al României (916.000 de lire sterline, din care statul a primit 679.244 de lire, cu o dobândă de 7%) garantat cu veniturile vămilor).

-1875 – Este pusă piatra fundamentală a castelului Peleș din Sinaia (10/22 august).

-1897 – Aspirina a fost izolată pentru prima dată de chimistul german Felix Hoffmann.

-1913 – Are loc Pacea de la București, care consfințește sfârșitul războiului și înfrângerea Bulgariei. Grecia și Serbia își împart Macedonia, iar România anexează Cadrilaterul.  

-1920 – S-a semnat, la Sèvres, Tratatul de pace dintre Antanta și Imperiul Otoman. Se recunoșteau inclusiv noile granițe ale României. Tratatul nu a intrat în vigoare.

-1945 – Japonia cere pace și capituleză peste 4 zile, punând astfel capăt celui de-Al Doilea Război Mondial.

-1951 – S-a înregistrat cea mai ridicată temperatură din România: +44,5° C în județul Brăila, la Ion Sion comuna Râmnicelu.

-1953 – I.V. Kapitonov, secretar al organizației de partid din Moscova al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, îi raportează prim-secretarului Nickita Hrușciov despre o metodă foarte avansată a Trustului de construcții nr. 28, care a ridicat în Parcul Izmailovo, pe bandă rulantă, opt clădiri de cinci etaje, cu 2200 m2 fiecare. El îi scrie lui Hrușciov că la fiecare 13 zile altă asemenea clădire va fi dată în folosință. Era noul stil din arhitectura sovietică, stil care va produce așa-numitele „hrușciovki”, ce rezolvau precar lipsa locuințelor.

-1974 – Este inaugurată Sala Polivalentă din București.

-1990 – Sonda spațială Magellan, lansată de NASA, a ajuns la Venus după cincisprezece luni de la lansare.

-1995 – A fost semnat acordul parțial israeliano-palestinian privind extinderea autonomiei în Cisiordania (Taba; 10-11 august).

-1998 – Prințul Al-Muhtadee Billah este proclamat prinț moștenitor al Brunei prin proclamație regală.

-2003 – Cosmonautul rus Juri Iwanowitsch Malentschenko, aflat pe Stația Spațială Internațională, în spațiu, se căsătorește cu Ekaterina Dmitrieva aflată în Texas.  

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Sprijin pentru prima împădurire – sesiunea a II-a

În curând va fi lansată sesiunea 2/2017 de depunere a cererilor de sprijin aferente schemei de ajutor de stat „Sprijin...

Închide