Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 10 august 2018

Published

on

Vineri, 10 august

Zile trecute – 221

 

 

 

 

 

Zile rămase – 144

Soarele răsare – 06.13

 

 

 

 

Soarele apune – 20.28

Zodia – Leu

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Mc. Laurențiu arhidiaconul; Sf. Sfințit Mc. Xist, episcopul Romei; Sf. Mc. Ipolit

 

 

Calendar catolic – Sf. Laurențiu, diacon, m.

 

 

 

Ecuador – Ziua națională

 

 

 

 

-1500 – Ștefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504), a dăruit Mănăstirii Putna, marea dveră a Răstignirii, broderie monumentală de o valoare deosebită. În colturile lucrării sunt portretele votive ale lui Ștefan și al Mariei Voichița.

-1519 – Cele cinci corăbii aflate sub comanda lui Fernando Magellan pornesc din Sevilla, în prima călătorie în jurul lumii.

-1675 – A fost înființat „Observatorul Regal din Greenwich”. În 1948, Observatorul a fost transferat în castelul Herstmonceux (Sussex). Vechea clădire a observatorului, construită de Wren, s-a păstrat până în prezent, și este înconjurată de un parc în centrul Londrei.

-1792 – Revoluția franceză: Poporul cucerește Palatul Tuileries. La prânz, castelul este luat cu asalt. Adunarea națională decide că regele este suspendat din funcțiile sale și că francezii vor alege o nouă Convenție Națională a cărei misiune este să fondeze o națiune nouă – „a doua revoluție”.

-1864 – Guvernul român a contractat cu casa britanică „Stern Brothers” primul împrumut extern al României (916.000 de lire sterline, din care statul a primit 679.244 de lire, cu o dobândă de 7%) garantat cu veniturile vămilor).

-1875 – Este pusă piatra fundamentală a castelului Peleș din Sinaia (10/22 august).

-1897 – Aspirina a fost izolată pentru prima dată de chimistul german Felix Hoffmann.

-1913 – Are loc Pacea de la București, care consfințește sfârșitul războiului și înfrângerea Bulgariei. Grecia și Serbia își împart Macedonia, iar România anexează Cadrilaterul.  

-1920 – S-a semnat, la Sèvres, Tratatul de pace dintre Antanta și Imperiul Otoman. Se recunoșteau inclusiv noile granițe ale României. Tratatul nu a intrat în vigoare.

-1945 – Japonia cere pace și capituleză peste 4 zile, punând astfel capăt celui de-Al Doilea Război Mondial.

-1951 – S-a înregistrat cea mai ridicată temperatură din România: +44,5° C în județul Brăila, la Ion Sion comuna Râmnicelu.

-1953 – I.V. Kapitonov, secretar al organizației de partid din Moscova al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, îi raportează prim-secretarului Nickita Hrușciov despre o metodă foarte avansată a Trustului de construcții nr. 28, care a ridicat în Parcul Izmailovo, pe bandă rulantă, opt clădiri de cinci etaje, cu 2200 m2 fiecare. El îi scrie lui Hrușciov că la fiecare 13 zile altă asemenea clădire va fi dată în folosință. Era noul stil din arhitectura sovietică, stil care va produce așa-numitele „hrușciovki”, ce rezolvau precar lipsa locuințelor.

-1974 – Este inaugurată Sala Polivalentă din București.

-1990 – Sonda spațială Magellan, lansată de NASA, a ajuns la Venus după cincisprezece luni de la lansare.

-1995 – A fost semnat acordul parțial israeliano-palestinian privind extinderea autonomiei în Cisiordania (Taba; 10-11 august).

-1998 – Prințul Al-Muhtadee Billah este proclamat prinț moștenitor al Brunei prin proclamație regală.

-2003 – Cosmonautul rus Juri Iwanowitsch Malentschenko, aflat pe Stația Spațială Internațională, în spațiu, se căsătorește cu Ekaterina Dmitrieva aflată în Texas.

-2008 – A încetat din viaţă Isaac Hayes, unul dintre cei mai importanţi cântăreţi ai muzicii soul, recompensat cu un premiu Oscar. A primit, în 1972, premiul Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră, a filmului „Shaft”. (n. 20 august 1942).

 

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

 

 

ULTIMA ORĂ

Sport9 ore ago

FC Voluntari – FC U Craiova 1948 și FC Botoșani – Dinamo deschid etapa a 6-a a Play-off-ului/Play-out-ului Superligii

Marți aduce două partide captivante în Superliga României, în deschiderea etapei a 6-a a Play-off-ului și Play-out-ului. În primul meci,...

National9 ore ago

Proiect de Lege: Elevii care promovează Bacalaureatul pot mări notele la o materie

Un proiect de lege depus la Senat aduce o veste bună pentru elevii care au promovat examenul de Bacalaureat. Conform...

Regional9 ore ago

Varianta de ocolire a municipiului Târgu-Jiu, VO 66B, deschisă circulației

Varianta de Ocolire a Municipiului Târgu-Jiu, VO 66B, s-a deschis, astăzi, 23 aprilie, între localitățile Romanești-Bălești-Bârsești. Acest tronson important de...

Regional9 ore ago

Ziua Forțelor Terestre, marcată la Băilești

Ziua Forțelor Terestre a fost marcată, astăzi, la Băilești, printr-o ceremonie militar-religioasă. Evenimentul a avut loc la Monumentul Eroilor. Ziua...

Regional10 ore ago

Craiova găzduiește Competiția Națională de Descarcerare și Acordare a Primului Ajutor Calificat

În perioada 24-26 aprilie, Craiova devine gazda prestigioasei Competiții Naționale de Descarcerare și Acordare a Primului Ajutor Calificat, Faza a...

Regional10 ore ago

Premieră la Teatrul Național „Marin Sorescu”: „Trilogia memoriei” de Arne Lygre, în regia lui Radu Afrim

Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova se pregătește pentru o premieră de excepție: spectacolul „Trilogia memoriei” de Arne Lygre, regizat...

Regional11 ore ago

Starea drumurilor din Stațiunea Rânca, îmbunătățită de acțiunea drumarilor după ninsorile recente

Drumarii au intervenit prompt în Stațiunea Rânca, asigurând o circulație rutieră fără probleme în urma ninsorilor din ultimele zile. Utilizând...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON