Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 10 septembrie 2019

Published

on

Marți, 10 septembrie

Zile trecute – 252

Zile rămase – 113

Soarele răsare – 06.49

Soarele apune – 19.35

Zodia – Fecioară

Calendar ortodox – Sf. Mc. Minodora, Mitrodora și Nimfodora

Calendar catolic – Sf. Nicolae din Tolentino, pr.

-1524 – S-a născut poetul Pierre de Ronsard, principalul reprezentant al şcolii literare franceze din sec. al XVI-lea cunoscută sub numele de „Pleiade” („Ode”, „Amoruri ”) (m. 27 decembrie 1585).

-1709 – S-a născut poetul Antioh Dimitrievici Cantemir, scriitor şi diplomat, fiul lui Dimitrie Cantemir (m. 11 aprilie 1744).

-1776 – Nathan Hale, considerat primul spion american, căpitan în armata revoluționară, se oferă voluntar pentru o acțiune de spionaj contra englezilor.

-1823 – Simon Bolivar devine președinte al statului Peru.

-1898 – Împărăteasa Elisabeta a Austriei este asasinată la Geneva de anarhistul italian Luigi Lucheni.

-1916 – A încetat din viaţă publicistul Vintilă C.A. Rosetti, al treilea fiu al lui C.A. Rosetti, născut în Franţa, la 11/23 ianuarie 1853; a fost director al „Monitorului Oficial” (1901), membru fondator al Ligii culturale, editor al unor lucrări semnate de C.A. Rosetti şi al scrierilor literare ale Mariei Rosetti, mama sa.

-1919 – Austria a semnat tratatul de la Saint Germain, prin care a recunoscut independența Poloniei, Cehoslovaciei, Iugoslaviei și Ungariei, precum și apartenența Bucovinei la România și a Tirolului de Sud la Italia.

-1939 – Submarinul australian HMS Oxley” este scufundat din greșeală de submarinul britanic HMS Triton” în apropiere de Norvegia și devine prima pierdere a Royal Navy.

-1960 – La Jocurile Olimpice de la Roma, Iolanda Balaș, supranumită „la granda bionda”, a sărit 1,85 m și a câștigat medalia olimpică de aur, la o diferență de 14 cm față de următoarea clasată. În total, România a obținut 10 medalii (3 aur, 1 argint, 6 bronz).

-1964 – Prima audiție, în țară, a poemului simfonic Vox Maris” de George Enescu, interpretat de Orchestra Simfonică a Radioteleviziunii Române, dirijată de Iosif Conta.

-1972 – Statele Unite suferă prima lor pierdere într-un joc internațional de baschet într-un meci disputat împotriva Uniunii Sovietice la Jocurile Olimpice de vară de la Munchen, Germania (scor 51-50).

-1977 – Hamida Djandoubi, condamnat pentru tortură și crime, este ultima persoană care urmează să fie executată prin ghilotinare în Franța. A răpit, a torturat și a ucis pe Élisabeth Bousquet, fostul său iubit de 22 de ani.    

-1989 – În urma coliziunii cu un convoi bulgăresc de barje, nava „Mogoșoaia” se scufundă în apropiere de Galați. Catastrofa s-a soldat cu 215 victime.

-2001 – Britanicul Charles Ingram trișează în încercarea sa de a câștiga premiul de un milion de lire sterline la Vrei să fii milionar?”.  Ca probă împotriva sa la proces s-a arătat că pentru a ajunge la răspunsurile corecte, Ingram s-a folosit de profesorul universitar Whittoc, care tușea pentru a-i da de știre dacă răspunsul e bun sau nu. În 2003 a fost condamnat pentru înșelăciune.

-2003 – Anna Lindh, ministrul de Externe al Suediei, a fost înjunghiată în timp ce era la cumpărături, murind a doua zi.

-2005 – A încetat din viaţă starul american al muzicii blues Clarence „Gatemouth” Brown. În 1983, a câştigat un premiu Grammy cu albumul „Alright Again!” (n. aprilie 1924).

-2008 – Acceleratorul de particule Large Hadron Collider  de la CERN a fost pus în funcțiune la Geneva, Elveția.  A fost oprit pe 19 septembrie.

-2015 – Rămășițe ale unei vechi specii umane (Homo naledi) au fost descoperite într-o peșteră din Africa de Sud din care au fost exhumate osemintele a 15 hominizi. Echipa de cercetători care efectuează săpăturile arheologice a formulat ipoteza că aceste vechi rude îndepărtate ale omului practicau deja rituri funerare.

Foto: Octavian Dobrișan