DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 11 februarie 2018

Duminică, 11 februarie

Zile trecute – 41

 

 

 

 

 

Zile rămase – 324

Soarele răsare – 07.22

 

 

 

 

Soarele apune – 17.38

Zodia – Vărsător

 

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Ier. Vlasie, episcopul Sevastiei; Sf. Teodora, împărăteasa

 

 

 

Calendar catolic – DUMINICA a 6-a de peste an; Sf. Fc. Maria de la Lourdes*

 

 

 

 

Ziua Internațională a Bolnavului (proclamată la 13 mai 1992, din inițiativa Papei Ioan Paul al II-lea). Prima Zi Mondială a Bolnavului a fost sărbătorită în 1993, iar celebrarea ei solemnă a avut loc la Lourdes. Această zi mondială se celebrează la dată fixă, 11 februarie: data coincide cu prima apariție a Sfintei Fecioare Maria la Lourdes. 

 

 

SUA: Ziua Inventatorilor Americani, instituită în memoria lui Thomas Alva Edison

 

 

 

 

 

 

-1809 – Inginerul american Robert Fulton a inventat vaporul cu aburi.

-1847 – S-a născut inventatorul american Thomas Alva Edison (m. 18 octombrie 1931); a realizat telegraful (1876-1877), microfonul telefonic cu praf de cărbune (1877), fonograful (1878), dulia şi soclul cu filet pentru becul incandescent; sub conducerea lui s-a construit prima centrală electrică din lume (în 1882, la New York). În timpul administraţiei Carter această zi a fost proclamată „Ziua inventatorului American”.

-1866 – Alexandru Ioan Cuza, domnitorul României, este silit să abdice, ca urmare a conjurației pregătite de coaliția dintre conservatori și liberal-radicali („monstruoasa coaliție”).

-1873 – Regele Amadeo al Spaniei abdică.

-1880 – Grecia transformă consulatul în legație, recunoscând în acest fel independența României.

-1929 – Se înregistrează cea mai scăzută temperatură din România: -38,5°C la Bod în Depresiunea Brașovului.

-1929 – Ia ființă statul Vatican prin acordurile italo-papale de la Lateran. Papa exercită puterea legislativă și executivă, prin intermediul unui corp de cardinali. Papa Pius al XI-lea semnează cu Mussolini Tratatul de pace de la Lateran prin care statul Italian acordă Vaticanului proprietatea exclusivă și jurisdicția suverană asupra unui cartier din N-V Romei, în schimbul recunoașterii de către papă a guvernului fascist.

-1941 – Relațiile diplomatice dintre România și Belgia au fost întrerupte oficial, la cererea Germaniei. Legația română de la Bruxelles a fost transformată în Consulat general.

-1942 – Întâlnirea mareșalului Ion Antonescu cu Hitler la Cartierul general al acestuia din Prusia orientală. Conducătorului român i s-au dat asigurări că Germania nu va permite Ungariei și Bulgariei să atace România și i s-a cerut sporirea contribuției de război.

-1945 – Discursul primului ministru Nicolae Rădescu de la cinematograful „Aro”, în care el precizează poziția sa și a guvernului față de acțiunile PCR din țară de preluare prin forță a prefecturilor și primăriilor.

-1970 – Japonia a devenit cel de-al patrulea stat din lume care a lansat un satelit pe orbita Pământului.  

-1971 – A fost semnat Tratatul cu privire la interzicerea amplasării armelor nucleare și a altor arme de distrugere în masă pe fundul mărilor și al oceanelor și în subsolul acestora.

-1979 – Victoria revoluției islamice în Republica Islamică Iran. Ziua națională.

-1990 – Liderul sud-african Nelson Mandela a fost eliberat din închisoare, după 27 de ani petrecuți în arest.

-1991 – Înființarea, la Haga, a Organizației Națiunilor și Popoarelor Nereprezentate (UNPO) – un fel de „Națiuni Unite alternative”, cu scopul de a ajuta popoarele și națiunile nereprezentate în cadrul ONU să-și facă auzită vocea în organizațiile internaționale.

-1998 – Licitația manuscrisului melodiei „Candle in the wind”, rescrisă special de Elton John și de textierul său, Bernie Taupin, pentru funeraliile prințesei Diana.

-2011 – Hosni Mubarak, fostul președinte egiptean, demisionează în urma a două săptămâni de proteste ale populației.

-2013 – Papa Benedict al XVI-lea (pe numele său real Joseph Ratzinger) a anunţat că renunţă la pontificat, începând cu 28 februarie, o premieră în istoria Bisericii moderne, motivând că „nu mai are forţă” să conducă din cauza „vârstei avansate”, urmând să împlinească 86 de ani în luna aprilie (19 aprilie 2005 – 28 februarie 2013).

-2016 – Cercetătorii de la LIGO  (Laser Interferometer Gravitational-wave Observatory) anunță prima observarea directă a undelor gravitaționale. Undele gravitationale sunt generate de perturbările produse de rețeaua spațiu-timp sub efectul deplasării unui obiect cu masa mare, precum găurile negre.  

 

 

 

 

 

Foto: Dana Simovici

%d blogeri au apreciat: