DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 11 iulie 2018

Miercuri, 11 iulie

Zile trecute – 191

 

 

 

 

 

Zile rămase – 174

Soarele răsare – 05.42

 

 

 

 

Soarele apune – 21.00

Zodia – Rac

 

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Mare Mc. Eufimia; Sfânta Olga, cea întocmai cu Apostolii și luminătoarea Rusiei  

 

 

 

Calendar catolic – Ss. Benedict, abate, patron al Europei; Olga, regină

 

 

 

 

Ziua Mondială a Populaţiei Pământului – A fost declarată ca zi internaţională de către ONU în 1987 când populaţia lumii a atins pragul de 5 miliarde. Marcarea acestei zile a avut loc prima dată în 1989, la recomandarea Consiliului Director al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare  și a câștigat popularitate de la o ediție la alta, bucurându-se de sprijin și interes din partea organizațiilor și maselor din întreaga lume.

 

Sărbători naţionale – Mongolia

 

 

 

 

 

-1533 – Papa Clement al VII-lea l-a excomunicat pe regale Henric al VIII-lea al Angliei.

-1708 – Bătălia de la Oudenaarde: Armata franceză a Ducelui de Vendôme a fost învinsă de armata imperială condusă de Prințul Eugen de Savoia și de către armata britanică condusă de Ducele de Marlborough.

 -1714 – Învăţatul Dimitrie Cantemir, fostul domn al Moldovei, este ales membru al Academiei din Berlin.

-1776 – Căpitanul James Cook începe cea de-a treia călătorie. În principal, scopul călătoriei a fost o încercare de a descoperi Pasajul de Nord-Vest.

-1780 – A apărut, în limba latină, prima gramatică a limbii române, „Elemente linguae daco-romanae sive valachicae”, de Samuil Micu şi Gheorghe Şincai.

-1789 – În timpul Revoluției Franceze, ministrul de finanțe al regelui Ludovic al XVI-lea, Jacques Necker, este demis, ceea ce duce la Căderea Bastiliei. Marchizul de La Fayette a prezentat Adunării Naţionale proiectul său legislativ, valabil şi acum, „Declaraţia drepturilor omului şi cetăţeanului”.

-1801 – Astronomul francez Jean-Louis Ponce a descoperit prima sa cometă. În următorii 27 de ani el a descoperit alte 36 de comete, mai mult decât oricare altă persoană din istorie.

-1872 – Apare un Decret privind înfiinţarea, la Bucureşti, a „Societăţii regiei monopolului tutunului”.

-1893 – A fost obţinută prima perlă de cultură de către antreprenorul japonez Mikimoto Kokichi, care a pus bazele industriei producătoare de perle.

-1915 – S-a născut, în insula rusească Sahalin, actorul american Yul Brynner care a jucat roluri în filme precum „Regele şi eu” (1951) şi „Cei şapte magnifici” (1960).

-1917 – Are loc bătălia de la Mărăşti când puternica ofensivă a Armatei a 2-a române, comandată de generalul Alexandru Averescu, în cooperare cu Armata a 4-a rusă, se soldează cu un strălucit succes tactic.

-1936 – A fost deschis traficului Podul Triborough din New York; este, de fapt, un complex de trei poduri care leagă cartierele Manhattan, Queens şi Bronx.

-1937 – Moare compozitorul american de origine israelită George Gershwin (n. 26 septembrie 1898, New York), autorul celebrei piese de jazz „Rapsodia albastră”.

-1999 – Sârbii din Kosovo își suspendă colaborarea cu Forța de menținere a păcii condusă de NATO (KFOR).  

-2012 – Astronomii anunță descoperirea S/2012 P 1, a cincea lună a lui Pluto.  

 

 

 

 

 

 

Foto: Elena Lungoci

 

 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: