DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 12 decembrie 2016

Luni, 12 decembrie  

Zile trecute – 346

Zile trecute

 

 

 

Zile rămase – 20

Soarele răsare – 07.43

Soare 1

 

 

 

 

Soarele apune – 16.36

SagetatorZodia – Săgetător

 

 

 

 

ortodoxCalendar ortodox – Sf. Ierarh Spiridon, episcopul Trimitundei; Sf. Mc. Sinet; Sf. Ier. Alexandru, arhiepiscopul Ierusalimului (Dezlegare la pește)

 

catolicCalendar catolic – Ss. Fecioara Maria din Guadalupe*; Epimah și Alexandru, m.

 

 

 

 

 

-1787 – Pennsylvania a devenit cel de-al doilea stat american care a ratificat Constituția SUA.  

-1821 – S-a născut scriitorul Gustave Flaubert, unul dintre marii prozatori ai literaturii universale a cărui operă a reprezentat un moment de răscruce în evoluţia romanului modern, nu doar prin fineţea observaţiilor psihologice, ci şi prin importanţa acordată muzicalităţii frazei, stilului narativ; profilul psihologic al eroinei celebrului său roman, „Doamna Bovary”, a dat numele unei stări sufleteşti  – „bovarism” (m. 8 mai 1880).

-1864 – Episcopia ortodoxă de la Sibiu a fost ridicată la rangul de mitropolie, având în subordine episcopiile de Arad și de Caransebeș; Andrei Șaguna a fost numit mitropolit.

-1868 – Înființarea agenției diplomatice române la Viena.  

-1896 – Guglielmo Marconi a făcut, la Londra, prima demonstrație publică a radioului.  

-1911 – Regele George al V-lea și regina Mary de Teck sunt încoronați împărat și împărăteasă a Indiei.

-1913 – Pictura „Mona Lisa” a lui Leonardo Da Vinci a fost recuperată, la Florența,   după doi ani de la furtul ei din Muzeul Luvru din Paris.  

-1915 – S-a născut Frank Sinatra (Francis Albert), actor şi cântăreţ american, laureat al premiului Academiei Americane de Film pentru cel mai bun actor într-un rol secundar, în 1954, pentru rolul jucat în filmul „From Here to Eternity”. Între anii 1951-1957 a fost căsătorit cu Ava Gardner. Printre cele mai cunoscute melodii ale sale sunt: „Strangers in the Night”, „My Way”, „I’ve Got You Under My Skin” (d. 1998).

-1924 – În Austria intră în folosință șilingul drept nouă monedă națională, înlocuind astfel vechea coroană.

-1927 – S-a înființat Asociația Presei Sportive din România.

-1941 – Al Doilea Război Mondial: La insistențele guvernelor german și italian, România declară război Statelor Unite. Între cele două țări nu au loc operații militare directe, momentul marcând ruperea relațiilor diplomatice.

-1944 – Bunurile Teatrului Național București au fost cedate rușilor, în contul despăgubirilor de război reglementate de Convenția de Armistițiu semnată la Moscova, la 12 septembrie 1944.  

-1963 – Kenya își proclamă independența față de Marea Britanie.

-1983 – A încetat din viaţă Amza Pellea, actor de teatru şi film (n. 7 aprilie 1931 în Băilești, Dolj).

-1991 – Curtea Supremă de Justiție, Secția militară, i-a declarat nevinovați pe foștii membri ai Comitetului Politic Executiv al PCR.

-1992 – A luat ființă formația de muzică folk-pop „Pasărea Colibri” avându-i ca membri pe Mircea Baniciu, Mircea Vintilă, Florian Pittiș, Vladi Cnejevici. 

-1999 – În urma unor puternice furtuni ce au avut loc în Europa de Vest, totalul pagubelor fiind evaluat la peste 5 miliarde euro, petrolierul „Erika” a naufragiat în largul coastelor Bretania; mai multe sute de kilometri de plajă de pe coasta Atlanticului au fost invadate de „mareea neagră” provenită de pe petrolier.

-2002 – Uniunea Europeană a invitat zece țări candidate la aderare – Polonia, Cehia, Ungaria, Slovenia, Slovacia, Estonia, Letonia, Lituania, Cipru și Malta  – să i se alăture începând cu data de 1 mai 2004. Numărul membrilor UE crește astfel de la 15 la 25. Pentru România și Bulgaria a fost fixat ca termen al aderării anul 2007.

-2012 – Coreea de Nord lansează cu succes primul ei satelit,  „Kwangmyŏngsŏng-3-2”.

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Alegeri parlamentare 2016 – ora 21.00

Prezența la vot pe județe

Închide