Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 12 ianuarie 2018

Published

on

Vineri, 12 ianuarie

Zile trecute – 11

 

 

 

 

 

Zile rămase – 354

Soarele răsare – 07.50

 

 

 

 

Soarele apune – 16.58

Zodia – Capricorn

 

 

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Mc. Tatiana diaconița și Eutasia

 

 

 

Calendar catolic – Ss. Arcadie,m.; Cezara, clg.

 

 

 

 

 

 

-1483 – Căsătoria Olenei, fiica lui Ștefan cel Mare, domnul Moldovei, cu Ivan, fiul și moștenitorul marelui cneaz al Moscovei, Ivan al III-lea.

-1840 – Eforia Școalelor dă actul prin care se decide că țiganii au dreptul de a învăța alături de toți ceilalți cetățeni.

-1876 – S-a născut scriitorul Jack London („Colţ Alb”, „Călcâiul de fier”, „Martin Eden”) (m. 22 noiembrie 1916).

-1878 – Războiul de Independență: trupele române, ocupa Smârdanul, punct important în sistemul de apărare al Cetății Vidin.

-1880 – Olanda recunoaște independența României.

-1908 – Un mesaj radio pe distanță lungă a fost trimis pentru prima oară din Turnul Eiffel.

-1929 – La Radio este lansată prima emisiune „Ora copiilor”.

-1932 – Are loc premiera filmului „Chemarea dragostei”, care prezintă povestea unei fete de țară sedusă de un boier cinic și aruncată în „vâltoarea metropolei”. Zbuciumul fecioarei abandonate era punctat de diverse arii de operă și pagini folclorice asigurate de popularul Zavaidoc.

-1943 – Trupele sovietice fac prima breșă în încercuirea germană a orașului Leningrad.

-1950 – URSS reintroduce pedeapsa cu moartea pentru spionaj și sabotaj.

-1951 – Intră în vigoare Convenția cu privire la prevenirea și reprimarea genocidului, adoptată de Adunarea Generală a ONU, la 9 decembrie 1948. România a aderat la Convenție la 3 noiembrie 1950.

-1957 – Crearea Conferinței permanente a puterilor locale și regionale din Europa (azi Congresul puterilor locale și regionale din Europa), reunind în cadrul Consiliului Europei aleșii colectivităților locale și regionale.

-1984 – În Egipt a reînceput procesul de restaurare a marilor piramide.

-1990 – Zi de doliu național în memoria victimelor Revoluției din decembrie 1989.

-1990 – La București se desfășoară un miting în care se cere reintroducerea pedepsei capitale; cu acea ocazie eșuează încercarea lui Dumitru Mazilu de a prelua conducerea Consiliului FSN și a-l înlătura pe Ion Iliescu de la putere.

-1991 – Congresul american a răspuns pozitiv demersului propus de președintele George W. Bush, de a lua parte la confruntările militare din Golful Persic.

-1998 – Un număr de 19 țări europene, între care și România, semnează, la Paris, Protocolul privind interzicerea clonării umane – primul text de drept internațional constrângător elaborat în acest domeniu.

-1999 – Greva minerilor din Valea Jiului. Liderii minerilor cer venirea președintelui Emil Constantinescu în Valea Jiului.

-2001 – Intră în vigoare Acordul bilateral între Polonia și Kazahstan privind obligativitatea vizelor.

-2009 – A încetat din viață regizorul şi producătorul francez Claude Berrit. Claude Berri este deţinător al unui premiu Oscar, obţinut în 1966, pentru scurtmetrajul „Le Poulet” („The Chicken”). De asemenea, Berri a câştigat premiul BAFTA pentru cel mai bun film, cu lungmetrajul „Jean de Florette”. Printre filmele regizate de Berri se numără „Ensemble, c’est tout” (2007), „Unul rămâne, altul pleacă” (2005), „Lucie Aubrac” (1997), „Germinal”, „Manon, fata izvoarelor” (1986), „Învăţătorul” (1981) şi „Vă iubesc!” (1980). (n. 1935).

-2010 – La ora locală 16:53 s-a produs cutremurul din Haiti, de 7,0 grade pe scara Richter. Epicentrul  cutremurului s-a aflat în imediata apropiere de capitala Port-au-Prince. Cele mai mari pagube s-au înregistrat chiar în centrul capitalei, unde imediat au fost date dispărute mii de persoane. Și înainte de cutremur, infrastructura statului Haiti (străzile, aprovizionarea cu apă, alimente și medicamente, canalizarea, locuințele, poliția, întreprinderile și locurile de muncă) era precară, majoritatea localnicilor trăind la limita sărăciei; dar acum, după catastrofă, și puținul cât exista a fost distrus aproape în întregime. După marele cutremur au mai avut loc cel puțin 52 de replici, masurând până la 4,5 grade Richter. 250.000 de rezidențe și 30.000 de clădiri comerciale s-au prabușit sau au fost grav avariate.La 28 ianuarie 2010 numărul de victime găsite sub dărâmături ajunsese la circa 170.000 morți. La 4 februarie, numărul total de victime a fost apreciat la 230.000 morți, 300.000 răniți și 1.000.000 de oameni rămași fără adăpost.

 

 

 

 

 

 

Foto: Dana Simovici

 

ULTIMA ORĂ

Regional6 ore ago

Învățământ dual, la Vâlcea (AUDIO)

Peste 450 de elevi se pregătesc în prezent, la Rm.Vâlcea, în sistemul de învățământ dual. Tinerii beneficiază de mai multe...

technology computer room health technology computer room health
Regional6 ore ago

Digitalizare în două spitale din Vâlcea (AUDIO)

Două spitale din judeţul Vâlcea, printre care cel de Urgenţă, vor beneficia de o investiţie în digitalizare de aproximativ 2...

International7 ore ago

Premierul ucrainean: Ucraina şi Polonia au făcut progrese în ceea ce priveşte deblocarea frontierei comune

Ucraina şi Polonia au făcut progrese în ceea ce priveşte deblocarea frontierei comune, spune premierul ucrainean, Denis Şmihal după discuţiile...

National7 ore ago

Guvernul a prelungit perioada de aplicare a tarifelor de primă maxime de asigurare RCA

Guvernul a aprobat azi şi prelungirea – cu trei luni – a perioadei de aplicare a tarifelor de primă maxime...

National7 ore ago

Guvernul a aprobat prelungirea schemei de plafonare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale (AUDIO)

Guvernul a aprobat astăzi prelungirea – până la 31 martie 2025 – a schemei de plafonare a preţurilor la energie...

National7 ore ago

Propunerile organizațiilor de mediu pentru revizuirea Planului Național Integrat Energie și Schimbări Climatice

Legea climei, adoptată la 24 iunie 2021, stabilește ca obiectiv obligatoriu, ca UE să devină neutră din punct de vedere...

Regional7 ore ago

Dolj: A fost finalizat proiectului de modernizare a drumului județean (DJ) 561B Segarcea – Valea Stanciului

Consiliul Județean Dolj anunță finalizarea proiectului de modernizare a drumului județean (DJ) 561B Segarcea – Valea Stanciului, un efort susținut...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON