DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 12 iulie 2019

Vineri, 12 iulie

Zile trecute – 192

Zile rămase – 173

Soarele răsare – 05.43

Soarele apune – 20.59

Zodia – Rac

Calendar ortodox –

Cinstirea Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodomița de la Muntele Athos; Sf. Mc. Proclu şi Ilarie;

Sf. Cuv. Mihail Maleinul; Sf. Veronica; Sf. Cuv. Paisie Aghioritul (Dezlegare la pește)

Calendar catolic – Sf. Ioan Gualberto, abate; Fer. David, m.

Sărbători naţionale

Kiribati

São Tomé şi Principe

-100 î. Hr. – S-a născut Caius Iulius Caesar, cel mai faimos general din istoria Imperiului roman care a devenit, ulterior, dictator.

-1475 – În faţa iminentului atac turcesc, Ştefan cel Mare recunoaşte suzeranitatea regelui Ungariei, obligându-se să-l ajute pe acesta cu oaste împotriva tuturor duşmanilor, în „afară de regele polonilor”. La rândul său, Matei Corvinul se obligă să-l sprijine pe domnul Moldovei în lupta împotriva turcilor.

-1543 – Regele Henric al VIII-lea al Angliei se căsătorește cu cea de-a șase și ultima soție, Catherine Parr, la Hampton Court Palace.

-1776 – James Cook începe cea de-a treia călătorie a sa în jurul lumii, cea în care își va pierde viața.

-1799 – Moartea lui Ienăchiţă Văcărescu, om politic şi scriitor român.

-1854 – S-a născut George Eastman, inventatorul peliculei de film foto şi întemeietor al firmei „Kodak”.

-1859 – Alexandru Ioan Cuza înfiinţează Oficiul Central de Statistică Administrativă precursor al actualului Institut Naţional de Statistică. 

-1906 – După aproape 12 de ani de la condamnarea sa în afacerea Dreyfus, Alfred Dreyfus este reabilitat.Alfred Dreyfus (9 octombrie 1859-12 iulie 1935) a fost un ofițer francez de origine evreiască, condamnat pe nedrept în anul 1894 pentru trădare de țară, la deportare pe viață, din pricina unor documente care s-au dovedit false, și care erau menite să-l acopere pe adevăratul vinovat, maiorul Ferdinand Walsin Esterhazy. Cazul a fost un scandal major, denumit afacerea Dreyfus. Convins de nevinovăția lui Dreyfus, scriitorul Emila Zola a publicat, pe 13 ianuarie 1898, pe prima pagină a ziarului „L’Aurore”, un articol intitulat „J’accuse”, adresat președintelui Republicii, Félix François Faure, în care ataca cu asprime conducerea țării și așa numita afacere Dreyfus, fapt ce a condus la confruntări aprinse și la o reînviere a antisemitismului.

-1928 – Apare „Codul cooperaţiei” prin care se constituie societăţi cooperative cu capital variabil şi cu număr nelimitat de asociaţi.

-1937 – Expoziția Mondială de la Paris: „Guernica” lui Pablo Picasso este expusă pentru prima dată publicului.

-1939 – Un judecător din oraşul american Cleveland (Ohio) a decis ca unei femei acuzate de jefuirea unui magazin de bijuterii să i se lege gura cu bandă adezivă deoarece ţipa în timpul procesului.

-1962 – Trupa The Rolling Stones debutează la Clubul Marquee din Londra. 

-1987 – Jefuirea Depozitului de Valori Knightsbridge – Hoţii au plecat cu o pradă în valoare de aproximativ 66 de milioane de dolari (echivalentul a aproximativ 130 de milioane de dolari 2012). În august a fost arestat italianului Valerio Viccei, care mai târziu a scris o carte despre jaf.

-2000 – Modulul rus  „Zvezda”, al treilea element al Stației Spațiale Internaționale (ISS), a fost amplasat pe orbită, la numai zece minute după decolarea rachetei purtătoare Proton-K de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.  

-2006 – Începutul crizei din Orientul Mijlociu când Hezbollahul şiit libanez a capturat doi soldaţi israelieni la frontiera israeliano-libaneză.

Foro: Dana Simovici

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Artişti din zece ţări vor concura pe scena Festivalului Cerbul de Aur

Închide