Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 13 decembrie 2018

Published

on

Joi, 13 decembrie

Zile trecute – 346

 

 

 

 

 

Zile rămase – 19

Soarele răsare – 07.44

 

 

 

 

Soarele apune – 16.36

Zodia – Săgetător

 

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Ier. Dosoftei, mitropolitul Moldovei; Sf. Mari Mc. Eustratie, Auxentie, Evghenie, Mardarie și Orest; Sf. Mc. Lucia, din Siracuza (Dezlegare la pește)

 

 

Calendar catolic – Ss. Lucia, fc. m.**; Otilia, clg.

 

 

 

 

România: Ziua Tipografului. Anual, tipografii români comemorează ziua de 13 decembrie 1918, când 600 de tipografi din Capitală au încetat lucrul şi s-au îndreptat către sediul Ministerului Industriei şi Comerţului, însoţind delegaţia pe care au desemnat-o să le reprezinte revendicările. În momentul în care au ajuns în Piaţa Teatrului Naţional, coloanele de muncitori au fost întâmpinate cu focuri de arme de către ofiţerii şi soldaţii Regimentului de vânători de munte postaţi din timp pe strada Câmpineanu. În Piaţa Teatrului Naţional au rămas zeci de morţi şi răniţi din rândurile muncitorilor care ceruseră pâine şi dreptate socială.

 

 

 

-1466 – A încetat din viaţă sculptorul Donatello, considerat unul dintre cei mai mari artişti ai Renaşterii italiene; împreună cu Brunneleschi şi Masaccio, Donatello este unul dintre promotorii noii arte care avea drept caracteristici spiritul laic şi realist şi ideile umaniste (statuia ecvestră a condotierului Gattamelata)  (n. 1386).

-1524 – Este confirmat la Istanbul, ca domn al Țării Românești, Radu de la Afumați (1522-1529), în urma victoriilor obținute de domnitorul român în perioada 1522-1524.  

-1642 – Noua Zeelandă a fost descoperită de navigatorul olandez Abel Tasman.

-1693 – A încetat din viaţă Dosoftei (numele monahal al lui Dimitrie Barila), mitropolit al Moldovei (1671-1674 şi 1675-1686), primul poet român cult (a tradus şi prelucrat din slavonă „Psaltirea în versuri”); a contribuit la introducerea limbii române în biserică  (n. 26 octombrie 1624).

-1863 – Guvernul Kogălniceanu votează legea secularizării averilor mânăstirești, deziderat al Revoluției de la 1848.

-1921 – Demisia guvernului condus de generalul Alexandru Averescu.

-1928 – Are loc, la Filarmonica din New York, premiera compoziției „Un american la Paris”, de  George Gershwin.

-1941 – Al Doilea Război Mondial: România și Ungaria declară război  Statelor Unite.

-1960 – În timp ce împăratul Haile Selassie I al Etiopiei vizitează Brazilia, Garda Imperială preia capitala și îl proclamă împărat pe fiul acestuia, Prințul Moștenitor Asfa Wossen.  

-1981 – Generalul Wojciech Witold Jaruzelski decretează  legea marțială în Polonia. Măsura era luată ca urmare a amplelor manifestări sociale organizate de sindicatul „Solidaritatea”.  

-1983 – A încetat din viaţă poetul Nichita Stănescu, membru post-mortem al Academiei Române, unul dintre cei mai importanţi poeţi români. A fost laureat al Premiului Herder, iar în 1980 a fost nominalizat la Premiul Nobel pentru Literatură: „O viziune a sentimentelor”, „Necuvintele”, „Epica magna”. (n. 31 martie 1933).

-1990 – A fost înființat Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT), prin Legea nr. 39/13.12.1990. Scopul declarat al acestei instituții este: „organizarea și coordonarea unitară a activităților care privesc apărarea țării și siguranța statului în timp de pace, cât și de război”.

-1991 – Este semnat, la Seul, Acordul privind reconcilierea, neagresiunea, cooperarea și schimburile dintre Nordul și Sudul Coreii, intrat în vigoare la 19.02.1992. A fost semnată declarația privind crearea unei zone denuclearizate în peninsula Coreea.

-1996 – Liderii Uniunii Europene au prezentat design-ul bancnotelor EURO.

-1996 – Kofi Annan a devenit secretarul general al ONU.

-2000 – Scriitorului rus Aleksandr Soljenițîn, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură, i-a fost decernat Marele Premiu al Academiei Franceze de Științe Morale și Politice.

-2003 – Președintele irakian Saddam Hussein este capturat în apropierea orașului Tikrit. Saddam a fost predat tribunalului penal irakian care l-a condamnat pe 5 noiembrie 2006 la moarte, iar pe 26 decembrie 2006 verdictul a fost confirmat. Sentința a fost executată pe 29 decembrie 2006 în timpul nopții prin spânzurare și a pus capăt vieții dictatorului irakian.

-2005 – A fost inaugurat noul sediu al Bibliotecii Academiei Române.

-2011 – Un atac armat, soldat cu șase morți și 125 de răniți, a avut loc la Liège, în Belgia.

 

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

 

 

ULTIMA ORĂ

fire wallpaper fire wallpaper
Sport5 ore ago

Flacăra olimpică a fost aprinsă

Flacăra olimpică a fost aprinsă astăzi la vechiul sit Olympia, în Grecia, cu 101  de zile înaintea ceremoniei de deschidere...

river between trees river between trees
Regional5 ore ago

Hidrologii au emis coduri galbene

Vor intra în vigoare diseară, la ora 21:00, și vor expira mâine seară. Sunt vizate bazinele hidrografice Vișeu, Iza, Someșul...

National6 ore ago

Se apropie vacanța de primăvară

Vacanța de primăvară pentru preșcolari, elevi și profesori va începe sâmbătă, 27 aprilie, și va dura 11 zile, până marți,...

Info Trafic6 ore ago

Județul Vâlcea: Restricții de trafic pentru efectuarea de lucrări

Centrul Infortrafic din Inspectoratul General al Poliției Române informează că astăzi, în intervalul orar 08.00 – 18.00, pe DN 7, pe...

Regional6 ore ago

A doua zi a simulării judeţene a Evaluării Naţionale şi a Bacalaureatului, în Dolj

Marți, 16 aprilie 2024, s-a desfășurat proba scrisă la matematică în cadrul simulării județene a Evaluării Naționale pentru elevii de...

Regional6 ore ago

Universitatea din Craiova marchează 10 ani de la înființarea Centrului de Limbă și Cultură Poloneză

Universitatea din Craiova (UCV) sărbătorește aniversarea a zece ani de la înființarea Centrului de Limbă și Cultură Poloneză. Pentru a...

person giving fruit to another person giving fruit to another
National6 ore ago

Ionel Păun: Producătorii agricoli români se confruntă cu dificultăți în desfacerea recoltei (INTERVIU)

Producătorii agricoli din România ridică problema dificultăților întâmpinate în procesul de desfacere a recoltei, subliniind că nu își pot vinde...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON