Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 13 ianuarie 2016

Published

on

Miercuri, 13 ianuarie

Zile trecute – 12

Zile trecute

 

 

 

Zile rămase – 354

Soarele răsare – 07.50

Soare 1

 

 

 

 

Soarele apune – 16.59

 

 

CapricornZodia – Capricorn

 

 

 

 

 

ortodoxCalendar ortodox – Sf. Mc. Ermil și Tratonic; Sf. Ier. Iacob, episcopul din Nisibe

 

 

 

catolicCalendar catolic – Sf. Ilarie, ep. înv.*

 

 

 

 

Festivalul CamileiIndia: Festivalul Cămilei, în orașul-cetate Bikaner (13-14 ianuarie)

 

 

 

TogoTogo: Ziua națională. Ziua eliberării naționale (1967)

 

 

 

Ziua PreseiRusia: Ziua Presei

 

 

 

Gândul zilei: „A salva un om, a cruța zbuciumul unui tată, a Alexandre Dumasmenaja sensibilitatea unei femei nu înseamnă să faci o faptă bună, ci o faptă omenească.” (Alexandre Dumas – Dumas Davy de la Pailleterie, cunoscut și ca Alexandre Dumas père – Alexandre Dumas tatăl -, 24.07.1802-05.12.1870, autor de romane istorice de aventuri, prin care a devenit cel mai popular scriitor francez din lume)

 

 

-1602 – Este publicată piesa lui William Shakespeare, „Nevestele vesele din Windsor”.

-1610 – Galileo Galilei descoperă cel de-al patrulea satelit al planetei Jupiter, Callisto.

-1776 – Războiul de independență al Statelor Unite: George Washington întră triumfal în New York în fruntea trupelor.

-1854 – A fost eliberat primul patent pentru un acordeon pe teritoriul american.

-1898 – Articolul „J’accuse” a lui Émile (Édouard Charles Antoine) Zola a fost publicat în ziarul „L’Aurore” în legatura cu afacerea Dreyfus.

-1906 – Un incendiu puternic distruge orașul Panama.

-1910 – A avut loc prima transmisie radiofonică de operă: Enrico Caruso cântând pe scena Metropolitan-ului din New York este captat la 30 de km distanță.

-1914 – Are loc, la sala Clasic, premiera filmului istoric „Cetatea Neamțului”, după nuvela lui Costache Negruzzi și piesa lui Vasile Alecsandri. Realizat cu mijloace modeste, cu concursul ansamblului Naționalului craiovean, filmul (care s-a pierdut) interesează în special pentru faptul că a fost scris și realizat de scriitorii Emil Gârleanu și Corneliu Moldovan.

-1918 – Guvernul Rusiei Sovietice întrerupe relațiile diplomatice cu România (13/26 ianuarie). În legătură cu tezaurul României, sovietul comisarilor poporului al RSFS Ruse declară: „Tezaurul României, aflat în păstrare la Moscova, se declară intangibil pentru oligarhia română. Puterea sovietică își asumă răspunderea de a păstra acest tezaur pe care îl va preda în mâinile poporului roman”.

-1923 – După instaurarea dictaturii fasciste în Italia, la 29 octombrie 1922, regele îl însărcinează pe Benito Mussolini cu formarea guvernului. Crearea Marelui Consiliu Fascist.

-1926 – România aderă la Convenția de la Geneva din 9 decembrie 1923, referitoare la regimul internațional al căilor ferate, și la Convenția de la Geneva din 3 noiembrie 1923, privind simplificarea formalităților vamale

-1941 – Generalul Ion Antonescu efectuează o vizită în Germania, în cursul căreia are o întrevedere cu Adolf Hitler, obținând sprijinul acestuia în conflictul intern dintre conducătorul statului și Mișcarea Legionară.

-1942 – Producătorul american de automobile Henry Ford primește brevetul pentru automobilul din plastic, care este cu 30% mai ușor decât o mașină obișnuită.

-1964 – „Capitol Records” a lansat primul single The Beatles în SUA, „I wanna hold your hand”, care a atins cifra de un milion de exemplare vândute, după numai 3 săptămâni.

-1964 – Karol Wojtyla, viitorul Papă Ioan Paul al II-lea, este numit arhiepiscop de Cracovia, Polonia.

-1990 – La granița României cu RSS Moldovenească (ulterior Republica Moldova), este desființat gardul de sârmă ghimpată și sunt introduse facilități de trecere a frontierei.

-1991 – Trupele sovietice au ocupat Departamentul Securității Statului (tipografia din Vilnius). A avut loc atacul asupra televiziunii și centrului de presă din Vilnius, soldat cu morți și răniți

-1993 – Încep raiduri aeriene ale aliaților asupra sudului Irakului și a unei uzine de la periferia Bagdadului, care vor dura până la 18 ianuarie 1993. Irakul anunță că atacurile s-au soldat cu 44 de morți.

-1993 – A fost semnată, la Paris, „Convenția cu privire la interzicerea elaborării, producerii, depozitării și utilizării armamentului chimic și lichidarea acestuia”. A intrat în vigoare la 29 aprilie 1997.

-1997 – Biroul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a hotărât suspendarea statutului de invitat special, pentru Belarus, pe care l-a obținut în septembrie 1992.

-1998 – Ziua luptătorilor pentru libertatea Lituaniei, pentru a marca tragicele evenimente din 11-13 februarie 1991, când trupele sovietice au ocupat Departamentul Securității Statului (tipografia din Vilnius). A avut loc atacul asupra televiziunii și centrului de presă din Vilnius, soldat cu morți și răniți.

-1999 – Baschetbalistul american Michael Jordan și-a anunțat pentru a doua oară retragerea din circuitul NBA.

-2001 – În insula El Salvador a avut loc un cutremur cu magnitudinea 7,6 pe scara Richter. Bilanțul catastrofei: peste 5.000 de morți

-2006 – Se inaugurează Stația Law-Racoviță, prima stație românească permanentă de cercetare și explorare din Antarctica.

-2012 – Nava de pasageri de croazieră „Costa Concordia” se scufundă pe coasta Italiei; 32 de decese, 2 persoane dispărute și 64 de răniți. Operațiunile de repunere pe linia de plutire a epavei navei de croazieră au început la 16 septembrie 2013 la ora 07.00 GMT și s-au finalizat la 17 septembrie 2013 la ora 02.00 GMT.

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

ULTIMA ORĂ

Regional11 ore ago

Învățământ dual, la Vâlcea (AUDIO)

Peste 450 de elevi se pregătesc în prezent, la Rm.Vâlcea, în sistemul de învățământ dual. Tinerii beneficiază de mai multe...

technology computer room health technology computer room health
Regional11 ore ago

Digitalizare în două spitale din Vâlcea (AUDIO)

Două spitale din judeţul Vâlcea, printre care cel de Urgenţă, vor beneficia de o investiţie în digitalizare de aproximativ 2...

International11 ore ago

Premierul ucrainean: Ucraina şi Polonia au făcut progrese în ceea ce priveşte deblocarea frontierei comune

Ucraina şi Polonia au făcut progrese în ceea ce priveşte deblocarea frontierei comune, spune premierul ucrainean, Denis Şmihal după discuţiile...

National11 ore ago

Guvernul a prelungit perioada de aplicare a tarifelor de primă maxime de asigurare RCA

Guvernul a aprobat azi şi prelungirea – cu trei luni – a perioadei de aplicare a tarifelor de primă maxime...

National11 ore ago

Guvernul a aprobat prelungirea schemei de plafonare a preţurilor la energie electrică şi gaze naturale (AUDIO)

Guvernul a aprobat astăzi prelungirea – până la 31 martie 2025 – a schemei de plafonare a preţurilor la energie...

National12 ore ago

Propunerile organizațiilor de mediu pentru revizuirea Planului Național Integrat Energie și Schimbări Climatice

Legea climei, adoptată la 24 iunie 2021, stabilește ca obiectiv obligatoriu, ca UE să devină neutră din punct de vedere...

Regional12 ore ago

Dolj: A fost finalizat proiectului de modernizare a drumului județean (DJ) 561B Segarcea – Valea Stanciului

Consiliul Județean Dolj anunță finalizarea proiectului de modernizare a drumului județean (DJ) 561B Segarcea – Valea Stanciului, un efort susținut...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON