DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 13 ianuarie 2019

Duminică, 13 ianuarie

Zile trecute – 12

 

 

 

 

 

Zile rămase – 353

Soarele răsare – 07.50

 

 

 

 

Soarele apune – 16.59

Zodia – Capricorn

 

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Mc. Ermil și Stratonic; Sf. Ier. Iacob, episcopul din Nisibe (Duminica  după Botezul Domnului)

 

 

Calendar catolic – Duminica a 2-a de peste an; Sf. Ilarie, ep. înv.*

 

 

 

India: Festivalul Cămilei, în orașul-cetate Bikaner (13-14 ianuarie)

 

 

 

Togo: Ziua națională. Ziua eliberării naționale (1967)

 

 

 

Rusia: Ziua Presei

 

 

 

 

 

-1602 – Este publicată piesa lui William Shakespeare, „Nevestele vesele din Windsor”.

-1610 – Galileo Galilei descoperă cel de-al patrulea satelit al planetei Jupiter, Callisto.

-1776 – Războiul de independență al Statelor Unite: George Washington întră triumfal în New York în fruntea trupelor.

-1854 – A fost eliberat primul patent pentru un acordeon pe teritoriul american.

-1898 – Articolul „J’accuse” a lui Émile (Édouard Charles Antoine) Zola a fost publicat în ziarul „L’Aurore” în legatura cu afacerea Dreyfus.

-1906 – Un incendiu puternic distruge orașul Panama.

-1910 – A avut loc prima transmisie radiofonică de operă: Enrico Caruso cântând pe scena Metropolitan-ului din New York este captat la 30 de km distanță.

-1914 – Are loc, la sala Clasic, premiera filmului istoric „Cetatea Neamțului”, după nuvela lui Costache Negruzzi și piesa lui Vasile Alecsandri. Realizat cu mijloace modeste, cu concursul ansamblului Naționalui craiovean, filmul (care s-a pierdut) interesează în special pentru faptul că a fost scris și realizat de scriitorii Emil Gârleanu și Corneliu Moldovan.

-1918 – Guvernul Rusiei Sovietice întrerupe relațiile diplomatice cu România (13/26 ianuarie). În legătură cu tezaurul României, sovietul comisarilor poporului al RSFS Ruse declară: „Tezaurul României, aflat în păstrare la Moscova, se declară intangibil pentru oligarhia română. Puterea sovietică își asumă răspunderea de a păstra acest tezaur pe care îl va preda în mâinile poporului roman”.

-1923 – După instaurarea dictaturii fasciste în Italia, la 29 octombrie 1922, regele îl însărcinează pe Benito Mussolini cu formarea guvernului. Crearea Marelui Consiliu Fascist.

-1926 – România aderă la Convenția de la Geneva din 9 decembrie 1923, referitoare la regimul internațional al căilor ferate, și la Convenția de la Geneva din 3 noiembrie 1923, privind simplificarea formalităților vamale

-1941 – Generalul Ion Antonescu efectuează o vizită în Germania, în cursul căreia are o întrevedere cu Adolf Hitler, obținând sprijinul acestuia în conflictul intern dintre conducătorul statului și Mișcarea Legionară.

-1942 – Producătorul american de automobile Henry Ford primește brevetul pentru automobilul din plastic, care este cu 30% mai ușor decât o mașină obișnuită.

-1964 – „Capitol Records” a lansat primul single The Beatles în SUA, „I wanna hold your hand”, care a atins cifra de un milion de exemplare vândute, după numai 3 săptămâni.

-1964 – Karol Wojtyla, viitorul Papă Ioan Paul al II-lea, este numit arhiepiscop de Cracovia, Polonia.

-1990 – La granița României cu RSS Moldovenească (ulterior Republica Moldova), este desființat gardul de sârmă ghimpată și sunt introduse facilități de trecere a frontierei.

-1991 – Trupele sovietice au ocupat Departamentul Securității Statului (tipografia din Vilnius). A avut loc atacul asupra televiziunii și centrului de presă din Vilnius, soldat cu morți și răniți.

-1993 – Încep raiduri aeriene ale aliaților asupra sudului Irakului și a unei uzine de la periferia Bagdadului, care vor dura până la 18 ianuarie 1993. Irakul anunță că atacurile s-au soldat cu 44 de morți.

-1993 – A fost semnată, la Paris, „Convenția cu privire la interzicerea elaborării, producerii, depozitării și utilizării armamentului chimic și lichidarea acestuia”. A intrat în vigoare la 29 aprilie 1997.

-1997 – Biroul Adunării Parlamentare a Consiliului Europei a hotărât suspendarea statutului de invitat special, pentru Belarus, pe care l-a obținut în septembrie 1992.

-1998 – Ziua luptătorilor pentru libertatea Lituaniei, pentru a marca tragicele evenimente din 11-13 februarie 1991, când trupele sovietice au ocupat Departamentul Securității Statului (tipografia din Vilnius). A avut loc atacul asupra televiziunii și centrului de presă din Vilnius, soldat cu morți și răniți.

-1999 – Ultima mineriadă: ministrul de Interne, Gavril Dejeu, s-a deplasat la Târgu-Jiu şi a convocat o întâlnire de urgenţă cu şefii forţelor de ordine mobilizate în defileul Jiului, pentru a stabili strategia de împiedicare a unei eventuale deplasări la Bucureşti a minerilor grevişti de la Petroşani.

-1999 – Baschetbalistul american Michael Jordan și-a anunțat pentru a doua oară retragerea din circuitul NBA.

-2001 – În insula El Salvador a avut loc un cutremur cu magnitudinea 7,6 pe scara Richter. Bilanțul catastrofei: peste 5.000 de morți

-2006 – Se inaugurează Stația Law-Racoviță, prima stație românească permanentă de cercetare și explorare din Antarctica.

-2012 – Nava de pasageri de croazieră „Costa Concordia” se scufundă pe coasta Italiei; 32 de decese, 2 persoane dispărute și 64 de răniți. Operațiunile de repunere pe linia de plutire a epavei navei de croazieră au început la 16 septembrie 2013 la ora 07.00 GMT și s-au finalizat la 17 septembrie 2013 la ora 02.00 GMT.

 

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

 

 

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
SCM Craiova a suferit prima înfrângere în grupele Cupei EHF

Închide