DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 14 august 2017

Luni,14 august

Zile trecute – 225

 

 

 

Zile rămase – 140

Soarele răsare – 06.18

 

 

 

 

Soarele apune – 20.22

Zodia – Leu

 

 

 

Calendar ortodox – Înainteprăznuirea Adormirii Maicii Domnului; Sfântul Proroc Miheia

 

 

Calendar catolic – Sf. Maximilian Maria Kolbe, pr. m.**

 

 

 

Pakistan – Ziua Independenței

 

 

 

Paraguay – Ziua Steagului

 

 

 

 

 

-1040 – Macbeth îl ucide pe regele Scoției Duncan I în Bătălia de la Elgin și se încoronează el însuși rege.

-1089 – Împăratul Henric al IV-lea se căsătorește cu Adelaide de Kiev, fiica marelui voievod Vsevolod I al Kievului.

-1826 – O comisie a Academiei verifică metoda descrisă de Jerome Balard pentru obținerea unui nou element: bromul. Rezultatele se confirmă.

-1864 – Alexandru Ioan Cuza promulgă, printr-un decret, legea rurală care-i elibera pe ţărani de sarcinile feudale şi îi împroprietăreau cu loturile de pământ pe care le foloseau prin răscumpărare.

-1864 – S-a născut John Galsworthy, romancier şi dramaturg britanic, autor al romanului fluviu „Forsyte Saga” (d. 31 ianuarie 1933).

-1871 – Are loc sărbătorirea a 400 de ani de la târnosirea Mănăstirii Putna, manifestare organizată din iniţiativa studenţilor români de la Viena, în frunte cu Mihai Eminescu şi Ioan Slavici.

-1893 – Pentru prima dată în lume, în Franţa, sunt introduse, la maşini, numerele de înmatriculare, fiind emise, cu acelaşi prilej, şi primele permise de conducere.

-1914 – Mina de diamante „The Big Hole” de la Kimberley, Africa de Sud se închide. Din 1871, aici s-au excavat 22,5 milioane de tone de pământ și s-au obținut 2722 kg de diamante.

-1916 – (14/27 august) România a declarat război Austro-Ungariei, intrând în Primul Război Mondial, de partea Antantei.  

-1945 – Philippe Pétain, șeful regimului de la Vichy, este condamnat de un tribunal francez la moarte prin împușcare. Charles de Gaulle îi va comuta sentința la închisoare pe viață, datorită vârstei înaintate și a meritelor din timpul Primului Război Mondial.

-1980 – Conduși de Lech Wałęsa, muncitorii de la Șantierele Navale din Gdańsk au declanșat grevele împotriva guvernului comunist, înființând sindicatul liber  Solidaritatea.

-1994 – Teroristul internațional Ilich Ramirez Sánchez, cunoscut sub numele de Carlos, este arestat în Sudan și extrădat în Franța.  

-2003 – O pană de curent paralizează nord-estul Statelor Unite și părți ale Canadei.  Aproximativ 50 de milioane de oameni nu au electricitate.

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Navă cu 69 de migranți la bord, depistată în apropiere de Mangalia

Din primele verificări a reieşit faptul că ..

Închide