Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 14 iulie 2019

Published

on

Duminică, 14 iulie

Zile trecute – 194

Zile rămase – 171

Soarele răsare – 05.45

Soarele apune – 20.58

Zodia – Rac

Calendar ortodox – Sf. Ap. Achila, Sf. Mc. Iust şi Iraclie; Sf. Cuv. Nicodim Aghioritul

Calendar catolic  – Duminica a 15-a de peste an; Sf. Camil de Lellis, pr.

România – Ziua Transmisioniştilor Militari. La 14 iulie 1873, principele Carol a semnat Înaltul Decret nr. 1303, prin care s-a aprobat înființarea unei secții de telegrafie în cadrul Batalionului de geniu al armatei române, marcând astfel apariția transmisiunilor militare. Secția de telegrafie era formată din: 1 șef de secție, 15 manipulatori, șefi de ateliere și 30 de lucrători telegrafiști.

Franţa – Sărbătoare naţională (Ziua căderii Bastiliei – 1789)

-1223 – Ludovic al VIII-lea devine rege al Franței după moartea tatălui său, Filip al II-lea.

-1456 – Are loc lupta de la Salankemen (pe Dunăre) când flota lui Iancu de Hunedoara înfrânge flota turcă şi reuşeşte să trimită ajutoare (trupe, arme, alimente) celor asediaţi la Belgrad.

-1582 – A apărut „Palia de la Orăştie” – prima traducere românească a vechilor cărţi biblice „Geneza” şi „Exodul”, tipărită la Orăştie de meşterul-tipograf Şerban, fiul diaconului Coresi, şi diaconul Marian. Este un preţios document lingvistic mai ales datorită încercărilor de unificare a limbii prin evitarea regionalismelor. Traducerea, chiar parţială a Bibliei, demonstra posibilităţile de expresie ale limbii române şi capacitatea ei de a fi limbă de cultură.

-1700 – A fost semnat Tratatul de pace de la Constantinopol între Rusia şi Turcia prin care Marea Azov a fost atribuită Rusiei.

-1789 – Masele răsculate din Paris iau cu asalt închisoarea Bastiliei, ziua aceasta fiind data oficială a începerii revoluţiei în Franţa, care a condus la căderea monarhiei şi instaurarea primei Republici Franceze. Se sărbătoreşte Ziua naţională a Franţei.

-1861 – La Baden-Baden, regele prusac Wilhelm I este rănit uşor într-o tentativă de asasinat.

-1865 – Prima ascensiune a vârfului Matterhon de către expediția condusă de exploratorul britanic Eduard Whymper. La întoarcere, patru dintre ei au murit.

-1867 – Inventatorul suedez Alfred Nobel a prezentat, pentru prima dată în lume, puterea dinamitei ca explozibil în cadrul unui experiment desfăşurat la o carieră din Surrey, Anglia.

-1887 – Moare Alfred Krupp, producătorul german de armamente care a pus bazele celui mai mare „imperiu” metalurgic din Europa (n. 26 aprilie 1812).

-1903 – S-a născut Irving Stone, scriitor american, autorul romanului „Agonie şi extaz” (d. 26 august 1989 Los Angeles).

-1918 – S-a născut, la Uppsala, Suedia, Ingmar Bergman, regizor britanic de film şi teatru (d. 30 iulie 2007, Fårö, Suedia).  

-1933 – În Germania, toate partidele politice, cu excepţia celui nazist, au fost scoase în afara legii.

-1947 – Afacerea Tămădău: Un grup de zece conducători ai PNȚ, în frunte cu Ion Mihalache, vicepreședinte, Nicolae Penescu, secretar general, și Nicolae Carandino, director la ziarul „Dreptatea”, a fost arestat pe aeroportul din Tămădău, la 46 de km de București, sub acuzația de „fugă într-o țară străină“.

-1967 – Moartea, la Bucureşti, a poetului Tudor Arghezi (pseudonimul lui Ion Nae Theodorescu, n. 21 mai 1880, București).

-2000 – Camera superioară a Parlamentului german (Bundesrat) a aprobat, la Berlin, un proiect de lege, lansat de cancelarul federal, Gerhard Schroeder, privind acordarea de vize de lucru informaticienilor din afara Uniunii Europene.

-2002 – Președintele francez Jacques Chirac scapă neatins dintr-o tentativă de asasinat în timpul festivităților de Ziua Bastiliei. Chirac a supraviețuit unei încercări de asasinat din partea unui individ ce avea o pușcă ascunsă într-o husă de chitară. Cel care a încercat asasinatul a tras un foc înspre locul unde se afla Jacques Chirac, fiind repede oprit de oamenii din jur. Atacatorul, Maxime Brunerie, a fost găsit ulterior iresponsabil, fiind astfel imposibil de a fi judecat într-un proces; grupul violent de extremă dreapta cu care a fost asociat, „Unité Radicale” a fost atunci dizolvat administrativ.

-2011 – A încetat din viaţă Leo Kirch, fostul magnat german din industria media; pionier al televiziunii cu plată din Germania a investit masiv în drepturile de difuzare a competiţiilor sportive, în special a meciurilor de fotbal din Bundesliga şi a curselor din Formula 1. El a controlat timp de mulţi ani 40% din grupul editorial Axel Springer şi a fost proprietarul tabloidului Bild Zeitung (n. 21 octombrie 1926).

-2015 – Sonda spațială New Horizons, lansată de NASA, în 2006, a trecut în cel mai apropiat punct de planeta pitică Pluto. După o călătorie de 5 miliarde de kilometri, New Horizons a trecut la doar 12.430 km de Pluto, la ora 11,49 GMT. „Întâlnirea” este considerată de specialiști principalul eveniment spațial al anului 2015.

-2015 – Oamenii de știință de la Centrul European de Cercetări Nucleare din Geneva au anunțat descoperirea unei noi particule subatomice numită pentaquark. Existența acestui tip de particulă a fost prezisă din 1964 de fizicienii Murray Gell Mann și George Zweig.

ULTIMA ORĂ

Sport15 ore ago

Accidentare recidivantă pentru Alexandru Mitriță: Absență la debutul antrenorului Gâlcă și la meciul cu CFR Cluj

Accidentarea atacantului Universității Craiova, Alexandru Mitriță, a recidivat. Astfel, fotbalistul va rata debutul noului antrenor Constantin Gâlcă pe banca Științei,...

white and red plane beside clouds low angle photography white and red plane beside clouds low angle photography
National15 ore ago

Repatriere de urgență: Grup de copii și profesori români blocați în Dubai vor fi aduși acasă cu aeronava premierului

Ministerul român de externe face eforturi pentru aducerea în ţară a tuturor românilor, afectaţi de furtunile şi inundaţiile care au...

Regional15 ore ago

Nereguli semnalate de C.A.S. Olt: Concedii medicale acordate ilegal și servicii medicale neprecizate în registrele de consultații

Casa de Asigurări de Sănătate Olt a identificat mai multe nereguli în sistemul medical din județ, în urma controalelor efectuate...

Regional16 ore ago

Cauza probabilă a exploziei de la blocul din Craiova este o acumulare de gaze

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj au afirmat că cauza probabilă a exploziei care a avut loc aseară la...

greyscale photo of masks on a stick greyscale photo of masks on a stick
Regional16 ore ago

Colegiul Economic „Gheorghe Chițu” din Craiova găzduiește Concursul Județean de Teatru: „Să ne cunoaștem prin teatru

Colegiul Economic „Gheorghe Chițu” din Craiova se pregătește să devină gazda unui eveniment captivant pentru iubitorii de artă dramatică din...

Regional16 ore ago

Universitatea din Craiova sărbătorește 10 ani de la înființarea Centrului de Limbă și Cultură Poloneză

Astăzi, 18 aprilie, Universitatea din Craiova a marcat un moment deosebit în istoria sa – împlinirea a zece ani de...

brown tick on green leaf brown tick on green leaf
Regional17 ore ago

Cum te poți feri de căpușe, ce este de făcut dacă ești, totuși, mușcat și care sunt riscurile? (INTERVIU)

Cu temperaturile în creștere, riscul de mușcături de căpușă a crescut și el în Craiova. La Spitalul de Boli Infecțioase...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON