Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 14 octombrie 2019

Published

on

Luni, 14 octombrie

Zile trecute – 286

Zile rămase – 79

Soarele răsare – 07.30

Soarele apune – 18.33

Zodia – Balanță

Calendar ortodox

Sf. Cuv. Parascheva de la Iași; Sf. Mc. Nazarie, Ghervasie, Protasie și Chelsie

Calendar catolic – Sf. Calist I, pp., m.

Ziua Internațională a Standardizării. Ziua Mondială a Standardizării este celebrată în fiecare an, la 14 octombrie, de către membrii Organizației Internaționale de Standardizare (International Organization for Standardization – IOS), Comisia Electrotehnică Internațională și Uniunea Internațională de Telecomunicații. Evenimentul se dorește a fi un tribut adus eforturilor a mii de experți de pe tot globul, care elaborează, de comun acord și în mod voluntar, documente tehnice publicate ulterior ca standarde internaționale.

-1066 – Armata normandă lui William I Cuceritorul a învins armata anglo-saxonă a regelui Harold al II-lea, ucigându-l pe acesta în bătălia de la Hastings. 

-1465 – Prima mențiune documentară a Bucureștilor ca reședință domnească a lui Radu cel Frumos, domnul Țării Românești 1462-1478).

-1582 – Din cauza introducerii calendarului gregorian, această zi din acest an nu există în Italia, Polonia, Portugalia și Spania. 

-1789 – George Washington proclamă prima Thanksgiving Day. 

-1802 – În Țara Românească  a avut loc un puternic cutremur de pământ, cel mai mare seism din România, consemnat de documente. Cutremurul s-a produs în Vrancea și se apreciază că a avut o magnitudine de 7,7-7,9 grade. Și Bucureștiul  a fost grav afectat, aici prăbușindu-se Turnul Radu Vodă, Hanul Șerban Vodă, o parte din Turnul Colței și multe alte construcții.

-1900 – Apare cartea „Interpretarea” a psihologului Sigmund Freud. 

-1912 – Începutul guvernului Titu Maiorescu 2 până la 31 decembrie 1913.

-1944 – Masacrul de la Moisei. În ziua de sâmbătă, 14 octombrie 1944, prizonierii din lagărul de la Vișeu de Sus au fost urcați de militari unguri într-un camion și transportați la Moisei, comuna fiind în prealabil complet evacuată de locuitori. 29 de români au fost închiși în două case de lemn de la periferia comunei Moisei, pe drumul principal ce duce spre Borșa, fiind împușcați de către soldații maghiari, care trăgeau prin geamuri și ușă. Masacrul s-a întâmplat pe la orele 15.00, în aceeași noapte, militarii incendiind satul și arzând circa 300 de case. Cadavrele intrate deja în putrefacție, au fost îngropate la două săptămâni după comiterea masacrului, când localnicii au revenit la gospodăriile lor. Deasupra gropii comune s-a înălțat o troiță de lemn, înlocuită dupa câțiva ani de un obelisc din piatră.

-1944 – Feldmareșalul german Erwin Rommel este ucis din ordinul lui Hitler. Rommel a fost considerat de unii, fără dovezi clare, ca făcând posibil parte din grupul de conspiratori care a intenționat să-l asasineze pe Hitler în încercarea de insurecție antinazistă sub numele de cod„operațiunea Valkiria”. În urma eșuării atentatului antihitlerist din 20 iulie 1944, Hitler și-a dat seama că s-ar fi iscat un scandal fără precedent dacă feldmareșalul, considerat a fi participat la complot, ar fi fost judecat și condamnat de faimosul „Tribunal al Poporului”. Hitler a dispus ca lui Rommel să i se permită să-și ia singur viața și să nu fie acuzat de înaltă trădare. 

-1947 – Pilotul american Chuck Yeager zboară cu un Bell X-1, devenind primul om care a zburat cu viteză mai mare decât sunetul. 

-1959 – A încetat din viaţă actorul Errol Flynn, succesor al lui Douglas Fairbanks în filmele de capă şi spadă. Flynn a devenit celebru prin personajele create – Robin Hood, căpitanul Blood, Essex („Corsarul”, „Prea mult şi prea repede”) (n. 20 iunie 1909).

-1962 – Un avion de recunoaștere american Lockheed U-2 a zburat deasupra Cubei și a fotografiat rachete sovietice capabile de a purta încărcătură nucleară, declanșând criza rachetelor cubaneze.  

-1964 – Dr. Martin Luther King devine cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Pace (35 de ani). Premiul I s-a acordat pentru lupta împotriva segregației rasiale și discriminării rasiale. A depus eforturi în lupta împotriva sărăciei precum și a opririi războiului din Vietnam.

-1981 – Vicepreședintele Hosni Mubarak este ales președinte al Egiptului la o săptămână după ce Anwar Sadat a fost asasinat. Anwar Sadat a fost asasinat la 6 octombrie 1981,  în timpul unei parade militare la Cairo, de membri ai partidului  Jihadul Islamic, pe motivul că a negociat cu dușmanul principal al națiunii arabe, Israelul.

-1994 – Liderul palestinian Yasser Arafat, primul ministru israelian Yitzhak Rabin și ministrul de externe israelian Shimon Peres primesc Premiul Nobel pentru Pace.

-2003 – A încetat din viaţă fostul internaţional Zoltan Crişan, fotbalist la Universitatea Craiova. A fost selecţionat de 46 de ori în echipa naţională a României (n. 3 mai 1955).

-2008 – Preşedintele sirian Bashar al-Assad a promulgat un decret care prevede stabilirea de relaţii diplomatice cu Libanul şi deschiderea unei ambasade la Beirut, pentru prima dată de la independenţa celor două state în urmă cu 60 de ani.

-2010 – A încetat din viaţă matematicianul Benoît Mandelbrot, inventatorul geometriei fractale, utilizată pentru măsurarea fenomenelor naturale despre care până la el se credea că nu pot fi măsurate – precum norii (n. 20 noiembrie 1924).

ULTIMA ORĂ

International4 ore ago

Acord de cooperare în domeniul apărării între România și Republica Coreea semnat, în premieră, la Seul

Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a semnat marți, 23 aprilie, împreună cu omologul său coreean, Shin Wonsik, Acordul între Guvernul...

Regional5 ore ago

Președintele PNL, Nicolae Ciucă, participă la ceremoniile de Ziua Forțelor Terestre la Monumentul Eroilor din municipiul Băilești

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, preşedintele Senatului României, Nicolae Ciucă, va participa marţi, 23 aprilie 2024, începând cu orele 11:00, la...

International5 ore ago

Două filme românești selectate pentru Festivalul de Film de la Cannes: „Trei kilometri până la capătul lumii” și „Nasty”

Două filme româneşti au fost selectate pentru Festivalul de Film de la Cannes din acest an. În competiţia oficială se...

white smoke coming out from a building white smoke coming out from a building
International5 ore ago

Avertizare de la Copernicus și ONU: Europa se încălzește de două ori mai repede decât restul continentelor, 2023 cel mai cald an din istorie

Serviciul european Copernicus pentru schimbări climatice și Organizația Națiunilor Unite au emis o avertizare alarmantă, indicând că Europa se încălzește...

National6 ore ago

PSD și PNL merg cu candidaturi separate pentru funcția de primar general al Capitalei: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

Coaliţia PSD – PNL a decis să meargă cu candidaturi separate la funcţia de primar general al Capitalei, respectiv Gabriela...

National6 ore ago

Uzinele de la Mioveni și Craiova vor produce peste 500 000 de autoturisme în 2024

Uzinele de la Mioveni şi Craiova vor produce peste cinci sute de mii de autoturisme în 2024, potrivit estimărilor Asociaţiei...

National6 ore ago

Creștinii din România sărbătoresc cu solemnitate pe Sfântul Gheorghe, martirul venerat din secolul al IV-lea

Astăzi, pe 23 aprilie, creștinii din întreaga țară îl celebrează pe Sfântul Gheorghe, martirul care a devenit simbol al curajului...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON