DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 15 mai 2019

Miercuri, 15  mai

Zile trecute – 134

Zile rămase – 231

Soarele răsare – 05.48

Soarele apune – 20.37

Zodia – Taur

Calendar ortodox – Sf. Cuv. Pahomie cel Mare;

Sf. Iacob Putneanul, Mitropolitul Moldovei (Dezlegare la pește)

Calendar catolic – Sf. Isidor Plugarul

Ziua Latinității. Ziua Latinității este sărbătorită la 15 mai, în jurul acestei date fiind organizate diferite manifestări pentru „a promova conștiința identității culturale comune popoarelor de origine latină” și a medita asupra valorilor culturale și lingvistice proprii întregii comunități latine. Al XIX-lea congres al Uniunii Latine, întrunit la Paris în zilele de 13 și 14 decembrie 2000, a decis să aniverseze convenția constitutivă a Uniunii Latine, semnată la Madrid la 15 mai 1954. Astfel, cele 36 de state membre ale organizației au ales să declare data de 15 mai ca Zi a Latinității. Această dată marchează începutul unei perioade în care statele latine au creat mecanisme care să permită protejarea bogăției culturale a lumii latine, ale cărei moștenitoare sunt, pentru a o proiecta mai eficient în viitor.

România – Ziua Medicului Veterinar, zi aleasă la Congresul Național de Medicină Veterinară din anul 1994.

Ziua Internațională a Familiei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în 20 septembrie 1993, prin rezoluția A/RES/47/237, ca eveniment cu dată fixă pe 15 mai a fiecărui an și reflectă importanța pe care comunitatea internațională o acordă familiilor. 1994 a fost declarat An Internațional al Familiei, iar începând cu anul 1995, Ziua Familiei este sărbătorită în multe țări de pe planetă cu scopul de a sensibiliza opinia publică și de a sublinia importanța familiei, în condițiile în care oamenii au început să se îndepărteze de această instituție. La propunerea Institutului Român pentru Drepturile Omului, propunere susținută și de Patriarhia Română, ziua de 15 mai a devenit oficial și Ziua familiei române.

Slovenia – Ziua Forțelor Armate

Mexic – Ziua Profesorului (Día del Maestro)

-1252 – Papa Inocențiu al IV-lea emite bula papală ad exstirpanda, prin care autorizează, dar de asemenea limitează, tortura ereticilor de către Inchiziția medievală.

-1618 – Johannes Kepler confirmă descoperirea celei de-a treia legi a mișcării planetelor (el a descoperit-o prima data de 8 martie, dar curând a respins ideea după ce s-au făcut unele calcule inițiale).

-1685 – Urcă în scaunul Țării Moldovei domnitorul Constantin Cantemir, tatăl lui Dimitrie Cantemir; a deținut tronul până la moarte (15 martie 1693).

-1718 – A fost patentată prima mitralieră din lume de către James Puckle, un avocat din Londra.  

-1800 – George al III-lea al Regatului Unit supraviețuiește tentativei de asasinat a lui James Hadfield de la teatrul regal din Londra; mai târziu Hadfield este achitat pe motiv de nebunie.

-1842 – Debutul literar al lui Dimitrie Bolintineanu în „Curierul de ambe sexe” condus de Ion Heliade Rădulescu, cu poezia „O fată tânară pe patul morții”.

-1861 – S-a înființat, la București, prima școală românească de medicină veterinară.

-1863 – La inițiativa împăratului Napoleon al III-lea se deschide „Salon des Refusés” unde se pot vedea „Dejunul pe iarbă” de pictorul Edouard Manet și „Fata în alb” de James McNeill Whistler, care sunt percepute de public ca fiind scandaloase.

-1868 – Pronunciamentul de la Blaj, prin care s-a cerut autonomia Transilvaniei și repunerea în vigoare a legii prin care limba română a fost declarată limbă oficială în Transilvania, alături de maghiară și germană.

-1877 – A apărut, la București, cotidianul „România liberă”, ziar politic și literar, aflat sub conducerea lui Dimitrie August Laurian (până la 14 iunie 1889).

-1891 – Publicarea enciclicei „Rerum Novarum” a papei Leon al XIII-lea, enciclică socială.

-1928 – Mickey Mouse și Minnie Mouse apar pentru prima dată în filmului „Plane Crazy” de Walt Disney.

-1940 – Ciorapii din nailon  au fost pentru prima dată puși în vânzare, în SUA.  

-1970 – The Beatles lansează albumul „Let It Be”, în Statele Unite ale Americii.

-1991 – Președintele François Mitterrand a numit-o în funcția de prim-ministru pe Edith Cresson, prima femeie care a deținut această funcție în Franța.

-2004 – Josh Findley a calculat cel mai mare număr prim cunoscut până la această dată, 224036583 – 1. Numărul conține șapte milioane de cifre.

-2017 – Sculptura din bronz „Muză adormită” a lui Constantin Brâncuși s-a vândut la New York la casa de licitați Christie’s cu suma de 57,3 milioane de dolari, un record pentru Brâncuși. Precedentul record, de 37,2 milioane de dolari, datează din februarie 2009, pentru o statuetă din lemn de stejar intitulată Madame L.R. (Portrait de madame L.R.).

-2018 – Lucrarea La Jeune Fille Sophistiquée („Tânăra fată sofisticată”) a lui Constantin Brâncuși s-a vândut la casa de licitații Christie’s din New York cu suma de 71 de milioane de dolari, stabilind un nou record pentru artistul român.

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Admiterea la liceu se va desfăşura după calendarul aprobat anul trecut

Închide