Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 15 martie 2019

Published

on

Vineri, 15 martie

Zile trecute – 73

Zile rămase- 292

Soarele răsare – 06.28

Soarele apune – 18.22

Zodia – Peşti  

Calendar ortodox – Sf. Mc. Agapie, Plisie și Timolau

Calendar catolic – Sf. Luiza de Marillac, clg.

Ziua Mondială a Drepturilor Consumatorilor a fost proclamată și prin Rezoluția nr. 39/248 din 1985 a Adunării Generale a ONU, intitulată „Principiile directoare pentru protecția consumatorilor”. Potrivit rezoluției ONU, consumatorul trebuie protejat de pericolul de a achiziționa produse ce îi pot afecta viața, sănătatea, siguranța. Drepturile consumatorului sunt de a alege, de a fi informat, de a nu fi înșelat, dreptul de a fi despăgubit și dreptul de asociere. Pentru prețul pe care l-a achitat în condiții contractuale bine definite, cumpărătorul trebuie să beneficieze de serviciul pe care l-a achiziționat.

Ungaria – Ziua Naţională

-44 î.Hr. – Împăratul roman Iulius Caesar este asasinat de Gaius Trebonius, Decimus Brutus, Marcus Brutus, Gaius Cassius Longinus şi alţi câţiva senatori romani. Cezar a primit 23 de lovituri (conform altora chiar 35), care erau între superficiale și mortale și, ironia soartei, s-a prăbușit la picioarele unei statui a fostului său prieten, devenit rival, Pompei cel Mare. Pompei fusese recent deificat de către Senat, unele relatări spunând că Cezar s-a rugat la Pompei în timp ce murea. Ultimele sale cuvinte au fost relatate în diferite feluri, precum:„Chiar și tu, fiul meu?” , „Și tu, Brutus, fiul meu!”, „Chiar (și) tu, Brutus?”.  Se speculează că Marcus Brutus era fiul nelegitim al lui Cezar, din moment ce acesta avusese o aventură cu Servilla Caepionis, mama lui Brutus; însă Cezar avea doar cincisprezece ani la data nașterii lui Brutus.

-1493 – Cristofor Columb se întoarce în Spania după prima sa călătorie în America.

-1876 – A apărut, la București, ziarul „Timpul”, organul de presă al Partidului Conservator, la care au lucrat Mihai Eminescu, Ioan Slavici și I.L. Caragiale.

-1882 – A fost fondat clubul de fotbal F.C. Liverpool.

-1892 – Jesse Reno a patentat prima scară rulantă din lume, la New York.

-1899 – Premiera piesei istorice „Cezar și Cleopatra”, de George Bernard Shaw.

-1906 – A fost înfiinţată Compania Rolls-Royce, marca-simbol a Marii Britanii.

-1908 – A avut loc, la Paris, prima audiţie a „Rapsodiei spaniole” de Maurice Ravel.

-1915 – A avut loc, la București, prima audiție a „Simfoniei a II-a în La major op. 17”, de George Enescu.

-1916 – Președintele Woodrow Wilson trimite 4.800 trupe americane peste granița SUA-Mexico pentru urmărirea lui Pancho Villa.  

-1937 – A murit H. P. Lovecraft, scriitor american considerat unul dintre părinţii literaturii fantastice a începutului de secol XX.

-1939 – Ca urmare a intrării trupelor hitleriste în Cehoslovacia, în România s-a decretat mobilizarea generală. Pe întreg teritoriul României au avut loc manifestaţii în sprijinul Cehoslovaciei.

-1964 – Echipa de handbal masculin a României a câştigat campionatul mondial din Cehoslovacia după ce a învins în finală echipa Suediei cu scorul de 25-22 şi a devenit pentru a două oară campioană mondială.

-1975 – A murit, la vârsta de 69 de ani, din cauza unei pneumonii, armatorul grec Aristotel Onassis. Conform testamentului, fiica sa Christina a moștenit 55% din averea Onassis, în timp ce restul de 45% au fost folosiți pentru „Funfația Alexander S. Onassis” înființată în memoria fiului său Alexander Onassis. Această parte de 45% ar fi fost cea pe care fiul său ar fi moștenit-o dacă nu ar fi decedat în 1973. Jacqueline Kennedy se pare că ar fi primit o sumă declarată de circa 10.000.000$ (26 milioane conform altor surse), sumă ce a fost negociată de fostul ei cumnat, Teddy Kennedy (această sumă va crește mai târziu la câteva sute de milioane sub îndrumarea financiară a lui Maurice Tempelsman, omul ce i-a fost alături până la moarte). Partea Christinei din averea Onassis a trecut între timp în posesia Athinei Onassis, singurul ei copil, făcând din ea una din cele mai bogate femei din lume.

-1991 – A luat fiinţă Fundaţia Europeană „Nicolae Titulescu” cu scopul de a onora memoria marelui diplomat român, de a stimula şi întreţine interesul pentru viaţa şi activitatea diplomatică a lui Nicolae Titulescu.

-1996 – ONU a lansat un proiect pentru salvarea Africii de subdezvoltare prin acordarea a 25 miliarde de dolari pe o perioadă de 10 ani și mobilizarea agențiilor împotriva sărăciei și maladiilor. Proiectul „Inițiativa specială privind Africa”.

-1999 – Au fost retrase din circulaţie bancnotele cu valoarea nominală de 1.000 şi 5.000 de lei, emisiunile 1991-1993.

-2007 – Grupul american Microsoft a preluat Tellme Networks, specializată în tehnologia de recunoaştere vocală, pentru a extinde prezenţa principalului producător mondial de software pe segmentul comunicaţiilor şi al căutării de informaţie prin intermediul telefoanelor mobile.

-2011 – Regele Bahrainului, Hamab bin Isa Al Khalifa, declară stare de urgență timp de trei luni în urma protestelor din Bahrain din 2011.  

ULTIMA ORĂ

Sport13 ore ago

Accidentare recidivantă pentru Alexandru Mitriță: Absență la debutul antrenorului Gâlcă și la meciul cu CFR Cluj

Accidentarea atacantului Universității Craiova, Alexandru Mitriță, a recidivat. Astfel, fotbalistul va rata debutul noului antrenor Constantin Gâlcă pe banca Științei,...

white and red plane beside clouds low angle photography white and red plane beside clouds low angle photography
National13 ore ago

Repatriere de urgență: Grup de copii și profesori români blocați în Dubai vor fi aduși acasă cu aeronava premierului

Ministerul român de externe face eforturi pentru aducerea în ţară a tuturor românilor, afectaţi de furtunile şi inundaţiile care au...

Regional13 ore ago

Nereguli semnalate de C.A.S. Olt: Concedii medicale acordate ilegal și servicii medicale neprecizate în registrele de consultații

Casa de Asigurări de Sănătate Olt a identificat mai multe nereguli în sistemul medical din județ, în urma controalelor efectuate...

Regional14 ore ago

Cauza probabilă a exploziei de la blocul din Craiova este o acumulare de gaze

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj au afirmat că cauza probabilă a exploziei care a avut loc aseară la...

greyscale photo of masks on a stick greyscale photo of masks on a stick
Regional14 ore ago

Colegiul Economic „Gheorghe Chițu” din Craiova găzduiește Concursul Județean de Teatru: „Să ne cunoaștem prin teatru

Colegiul Economic „Gheorghe Chițu” din Craiova se pregătește să devină gazda unui eveniment captivant pentru iubitorii de artă dramatică din...

Regional14 ore ago

Universitatea din Craiova sărbătorește 10 ani de la înființarea Centrului de Limbă și Cultură Poloneză

Astăzi, 18 aprilie, Universitatea din Craiova a marcat un moment deosebit în istoria sa – împlinirea a zece ani de...

brown tick on green leaf brown tick on green leaf
Regional15 ore ago

Cum te poți feri de căpușe, ce este de făcut dacă ești, totuși, mușcat și care sunt riscurile? (INTERVIU)

Cu temperaturile în creștere, riscul de mușcături de căpușă a crescut și el în Craiova. La Spitalul de Boli Infecțioase...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON