DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 16 septembrie 2019

Luni, 16 septembrie

Zile trecute – 258

Zile rămase – 107

Soarele răsare – 06.56

Soarele apune – 19.24

Zodia – Fecioară

Calendar ortodox – Sf. Mare Mc. Eufimia (Sf. Dogmei ortodoxe – Sinodul al IV-lea Ecumenic de la Calcedon, 451); Sf. Mc. Meletina și Ludmila

Calendar catolic – Ss. Corneliu, pp. m. și Ciprian, ep. m.**; Ludmila, m.

Ziua Internațională pentru Protecția Stratului de Ozon, marcată pe baza unei rezoluții a Adunării Generale a ONU.

Ziua Europeană de Prim Ajutor, desemnată în anul 2000 de către forurile coordonatoare ale Mișcării Internaționale de Cruce Roșie și Semilună Roșie pentru a atrage atenția, prin manifestările organizate în această zi, asupra importanței cunoașterii regulilor de acordare a primului ajutor în acțiunile de salvare a persoanelor aflate în primejdie.

-1382 – Maria de Anjou este proclamată regina Ungariei.

-1437 – S-a încheiat, la Căpâlna, „uniunea frăţească” cunoscută în istorie sub numele de „Unio Trium Nationum”. În urma acestei întelegeri, românii, populaţia majoritară din Transilvania, erau consideraţi „toleraţi” din punct de vedere politic

-1776 – Armata americană a obținut o victorie împotriva celei britanice în bătălia de la Harlem Heights din cadrul războiului de independență.

-1836 – Domnul Țării Românești, Alexandru Ghica, instituie ca monedă a țării, leul,  unitate teoretică de cont, echivalentul a 60 de parale.

-1868 – Se deschide, la Sibiu, primul Congres național-bisericesc al românilor ortodocși” din Transilvania și Ungaria; se adoptă Statutul organic”, care consfințește principiile fundamentale ale autonomiei Mitropoliei ortodoxe române din Transilvania și Ungaria.

-1880 – Înființarea Societății farmaciștilor din România.

-1908 – În orașul Flint, din statul american Michigan, sunt puse bazele General Motors Corporation.  

-1938 – Adolf Hitler îl primește, la reședința sa din Berchtesgaden, pe primul ministru britanic Arthur Neville Chamberlain, care își exprimă disponibilitatea de a convinge guvernul de la Praga să cedeze regiunile sudete, locuite în majoritate de germani.

-1957 – S-a născut, la Câmpulung Moldovenesc, cântăreaţa de jazz Anca Parghel, care a încântat publicul pe parcursul a 30 de ani de carieră, deseori fiind comparată de critici cu Yma Sumac, Maria Callas sau Ella Fitzgerald. (m. 5 decembrie 2008).

-1963 – Malaya, Singapore, Borneo de Nord (Sabahul de astăzi) și Sarawak s-au unit pentru a forma Malaezia.

-1966 – Inaugurarea noii Opere Metropolitan din New York.

-1975 – Papua Noua Guinee își câștigă independența față de Australia.

-1976 – A intrat în funcțiune prima platformă românească de foraj marin.

-1987 – S-a definitivat protocolul de la Montreal, un tratat internațional pentru protejarea stratului de ozon prin interzicerea fabricării unor substanțe dăunătoare acestuia.

-1996 – Miniștrii de Externe ai României și Ungariei, Theodor Meleșcanu și Laszlo Kovacs, semnează la Timișoara tratatul bilateral de prietenie și bună vecinătate, Tratatul de la Timișoara.

-2002 – A încetat din viaţă James Gregory, actor american de film (seriale de televiziune: „Bonanza”, „Star Trek”) (n. 23 decembrie 1911).

Foto: Dan Păsărin

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
În Franţa, s-a dat startul protestelor împotriva vastei reforme a sistemului de pensii

Închide