Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 17 mai 2019

Published

on

Vineri, 17  mai

Zile trecute – 136

Zile rămase – 229

Soarele răsare – 05.46

Soarele apune – 20.39

Zodia – Taur

Calendar ortodox – Sf. Ap. Andronic și soția sa, Iunia; Sf. Cuv. Nectarie și Teofan (Dezlegare la pește)

Calendar catolic – Sf. Pascal Baylon, clg.; Ioan Scheffler, ep.m

Ziua Internațională de Luptă împotriva Homofobiei

Ziua Mondială a Telecomunicațiilor și a Societății Informaționale (din 1969) cu scopul de a sublinia importanța utilizării internetului și a celorlalte tehnologii de informare și comunicare în domeniile economic și social.

Norvegia – Ziua națională

-1395 – Are loc Bătălia de la Rovine, una dintre cele mai importante bătălii din istoria Țării Românești.

-1590 – Ana a Danemarcei este încoronată în Holyrood, un cartier al Edinburgului, ca regină a Scoției. 

-1655 – Englezii ocupă insula Jamaica.  

-1673 – Louis Joliet și Jacques Marquette încep explorarea fluviului Mississippi.

-1793 – Înființarea bursei de pe Wall Street, cel mai important sediu al bursei mondiale.

-1808 – Napoleon Bonaparte dispune anexarea Statelor Papale la Imperiul francez.  

-1814 – Constituția Norvegiei este semnată și Prințul danez Christian Frederik este ales rege al Norvegiei de către Adunarea Constituantă norvegiană.

-1902 – Arheologul grec Valerios Stais descoperă Mecanismul de la Antikythera, un calculator mecanic antic realizat pentru calculul pozițiilor astronomice.

-1914 – Principatul de Monaco este ocupat și, astfel, trece de sub stăpânirea franceză sub cea austriacă.

-1950 – După ce timp de 18 ani a fost primar al Parisului, Jacques Chirac devine președinte al Franței. 

-1957 – Regizorul Ion Popescu-Gopo a fost premiat la Cannes cu Marele Premiu „Palme d’Or”  pentru scurt metraj, pentru filmul de desen animat „Scurtă istorie”. Ion Popescu-Gopo a creat nenumărate filme în care personajul principal era „omuleţul lui Gopo”. Pseudonimul de Gopo provine de la numele părinţilor săi: numele de fată al mamei sale, Gorenco, şi numele tatălui, Popescu.

-1973 – Afacerea Watergate – încep audierile televizate în Senatul Statelor Unite.

-1908- Din cauza demonstrațiilor la nivel național pentru democratizarea Coreei de Sud, regimul dictatorului Chun Doo-hwan declară stare de urgență. În următoarele zile este vorba de masacrul de la Gwangju.

-1990 – Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a scos homosexualitatea din nomenclatorul bolilor.

-1992 – Demonstrații în Bangkok împotriva regimului militar. 450 de oameni sunt împușcați, ceea ce duce la declanșarea democratizării țării.

-1995 – Pentru prima dată, un român, Constantin Lăcătușu a reușit să ajungă pe cel mai înalt vârf al lumii, Everest (8.848 m.)

-2004 – Liderul separatiștilor ceceni  Șamil Basaev a revendicat atentatul comis la Groznîi, la 9 mai, în timpul căruia a murit președintele Ceceniei, Ahmad Kadîrov, și a anunțat că pregătește noi atentate împotriva Rusiei.

-2007 – A murit istoricul de origine română Eugen Weber, considerat unul dintre cei mai buni specialişti în perioada modernă franceză şi o autoritate în istoria europeană modernă. În ultimii ani a fost profesor emerit de istorie europeană la Universitatea California din Los Angeles. (n. 24 aprilie 1925).

-2009 – Secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a lansat un raport mondial privind reducerea riscurilor datorate catastrofelor naturale, el cerând guvernelor din întreaga lume „să prevină, să atenueze efectele şi să se pregătească” pentru astfel de situaţii.