DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 17 octombrie 2018

Miercuri, 17 octombrie

Zile trecute – 289

 

 

 

 

 

Zile rămase – 76

Soarele răsare – 07.34

 

 

 

 

Soarele apune – 18.28

Zodia – Balanță

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Proroc Oseea; Sf. Cuv. Mc. Andrei Criteanul

 

 

 

Calendar catolic – Ss. Ignațiu din Antiohia, ep. m.**; Osea, profet

 

 

 

Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei. Ziua Internațională pentru Eradicarea Sărăciei este marcată la 17 octombrie, în fiecare an. Organizația Națiunilor Unite (ONU) invită organizațiile non-guvernamentale și toate statele să dedice această zi, și nu numai pe aceasta, prezentării și promovării, potrivit specificului fiecărei țări, de acțiuni concrete pentru eradicarea sărăciei. În țările în curs de dezvoltare, acest fapt a devenit o necesitate și o prioritate.

 

 

-1346 – Bătălia de la Neville’s Cross: Regele David al II-lea al Scoției este capturat de Eduard al III-lea al Angliei în apropiere de Durham și închis în Turnul Londrei timp de 11 ani.

-1448 – O armată maghiară condusă de Iancu de Hunedoara a atacat fără succes armata otomană condusă de sultanul Murad al II-lea în a doua bătălie de la Kosovo Polje.

-1604 – Astronomul german Johannes Kepler a observat, în constelația Ophicus, Supenova din 1604 („Steaua lui Kepler”). El a publicat mai târziu concluziile sale în cartea „De Stella nova in pede Serpentarii”.

-1610 – Încoronarea regelui Ludovic al XIII-lea al Franței la Reims.

-1662 – Charles al II-lea al Angliei a vândut orașul Dunkerque Franței pentru 40 000 de lire.

-1777 – Bătălia de la Saratoga: Trupele americane, comandate de generalul Gates, le-au învins pe cele britanice conduse de generalul Burgoyne.

-1806 – Fostul lider al revoluției din Haiti, împăratul Jacques I al Haiti, este asasinat după o domnie opresivă.

-1878 – În România este acreditat primul ambasador străin, în persoana contelui László Hoyos-Sprinzenstein, reprezentantul Austro-Ungariei.

-1905 – Proclamația din octombrie emisă de Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei.

-1912 – Bulgaria, Grecia și Serbia declară război Imperiului Otoman în Primul Război Balcanic.

-1931 – Al Capone (Alphonse Gabriel „Al” Capone) a fost condamnat pentru evaziune fiscală și închis pentru 11 ani. Deși a reușit multă vreme să se sustragă justiției și să nu fie niciodată găsit vinovat pentru crimele violente comise de „sindicatul crimei” pe care l-a condus, cariera sa de gangster s-a încheiat de fapt în 1931când guvernul federal a reușit să-l facă judecat și condamnat pentru evaziune fiscală. A petrecut în continuare mai mulți ani în închisori, între care vestita Alcatraz. Ultimii ani ai vieții i-a petrecut n Florida, bolnav de neurosifilis. A murit în urma unui accident vascular cerebral, la vârsta de 48 ani. Poreclit „Scarface” din cauza cicatricilor de pe față, urme ale unor confruntări violente, Al Capone a devenit un simbol al gangsterismului american și italo-american.

-1933 – În urma preluării puterii de către naziști în Germania, Albert Einstein s-a refugiat în Statele Unite ale Americii.

-1956 – A avut loc „Partida secolului” la șah, între Bobby Fischer și Donalt Byrne, încheiat cu victoria celui dintâi.

-1957 – Scriitorul francez Albert Camus primește Premiul Nobel pentru Literatură.

-1973 – OPEC emite embargoul; anunță decizia de a opri exportul de petrol spre Statele Unite și alte națiuni care ofereau ajutor militar Israelului în cadrul Războiului Yom Kippur din octombrie 1973.

-1979 – Maica Tereza a primit Premiul Nobel pentru Pace datorită acţiunilor de sprijinire a săracilor din Calcutta, India. A fondat ordinul Misionarii Carităţii şi, timp de peste 45 de ani a îngrijit săracii, bolnavii, orfanii şi muribunzii, conducând şi extinderea Misionarilor carităţii, mai întâi în toată India, apoi şi în alte ţări. A fost beatificată de Biserica Catolică în 19 octombrie 2003.

-1989 – Un violent cutremur de 7.1 pe scara Richter lovește San Francisco.

-1998 – Fostul dictator al Republicii Chile, generalul Augusto Pinochet, este arestat în capitala Marii Britanii, la cererea Justiţiei spaniole, care doreşte să-l interogheze în legătură cu crimele comise în perioada în care Chile a fost condusă de regimul militar.

 

 

%d blogeri au apreciat: