DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 18 august 2019

Duminică, 18 august

Zile trecute – 229

Zile rămase – 136

Soarele răsare – 06.22

Soarele apune – 20.16

Zodia – Leu

Calendar ortodox

Sf. Mc. Flor și Lavru

Calendar catolic

Duminica a 20-a de peste an; Fer. Paula Montaldi, fc.

-1587 – S-a născut Virginia Dare, primul copil englez născut în America, în statul Carolina de Nord, la o săptămână de la înfiinţarea primei colonii în Lumea Nouă, oraşul Jamestown.

-1786 – Moare împăratul german Friedrich cel Mare, care a pus bazele dezvoltării ulterioare a Prusiei.

-1830 – S-a născut împăratul austriac Franz Iosef I, cel care a invadat Serbia în 1914 şi a determinat, astfel, izbucnirea Primului Război Mondial.

-1844 – Constituirea „Roatei de Pompieri” printr-un ofis semnat de principele Gheorghe Bibescu, la propunerea Departamentului Treburilor din Lăuntru. Serviciul nou-înfiintat avea o structură militară și era împărțit în șase grupe, cu un efectiv de 7 ofițeri, 23 subofițeri și 256 soldați. Ca dotare tehnică, noua unitate militară din Garnizoana Bucureștilor dispunea de 14 pompe de incendiu, un car de instrumente, 30 sacale, 48 cai, 40 căngi și 50 lopeți de lemn.

-1858 – Moare Barbu Lăutaru (Vasile Barbu), interpret de seamă al muzicii populare româneşti. Staroste al lăutarilor din Moldova timp de 40 de ani, Barbu Lăutaru a fost unul dintre acei mari cântăreți populari români care, prin creația și felul lor de interpretare, au contribuit la formarea și îmbogățirea muzicii populare de tip lăutăresc, născută din îmbinarea elementelor de muzică populară românească cu elemente ale muzicii orientale, ale romanței ruse și elemente occidentale.

-1885 – Se înfiinţează „Societatea pentru cultura maghiară transilvăneană” ca o contrapondere a „Astrei”, cu scopul de a promova, în planul culturii, politica de maghiarizare a românilor din Transilvania.

-1933 – S-a născut Roman Polanski, regizor american de film, de origine poloneză, regizor al peliculei „Tess” (1979).

-1938 – Se semnează, la Sinaia, un acord între România, Marea Britanie şi Franţa (la care aderă apoi Germania şi Italia) prin care controlul navigaţiei pe Dunărea maritimă, de la Brăila la Mare, este lăsat în grija guvernului român.

-1934 – Al Capone este transferat la închisoarea federală din Alcatraz, pentru a preveni contactul cu lumea exterioară.

-1936 – S-a născut actorul american de film Robert Redford, regizor, producător, fondatorul Festivalului de Film „Sundance”. De două ori laureat Oscar.

-1939 – În Germania, moașele și medicii obstetricieni sunt încurajați să raporteze nou-născuții cu handicap. Începe Programul de eutanasiere nazist.

-1941 – Ca urmare a protestelor din Germania, Adolf Hitler ordonă încetarea uciderii sistematice a bolnavilor mintal și a handicapaților.

-1949 – România: S-a adoptat Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 903 privind declararea zilei de 23 august ca sărbătoare națională. Hotărârea va fi abrogată în 1990, când se va proclama ziua de 1 decembrie drept sărbătoare națională.

-1998 – A murit Iosif Sava, om de cultură, muzicolog, realizatorul celebrei emisiuni „Serata muzicală” (n. Iosif Segal, 15 februarie 1933, Iași). Tatăl său a fost multă vreme violonist la Filarmonica din Iași. Bunicul său, care a fost unul din colaboratorii lui Gavriil Muzicescu, a condus corul Mitropoliei din Iași. Străbunicul său a fost printre primii absolvenți ai Conservatorului înființat de Al.I. Cuza.

-2008 – Tenismanul spaniol Rafael Nadal a devenit Numărul 1 ATP după ce a câștigat turneul de tenis de la Jocurile Olimpice Beijing 2008. În finala turneului olimpic Nadal l-a învins pe chilianul Fernando Gonzalez cu scorul de 6-2, 7-6(4), 6-1.

-2008 – Președintele Pakistanului, Pervez Musharraf, demisionează din cauza amenințării de punere sub acuzare.

Foto: Dan Păsărin

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Avertizare MAE pentru Grecia

Închide