Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 18 decembrie 2018

Published

on

Marți, 18 decembrie

Zile trecute – 351

 

 

 

 

 

Zile rămase – 14

Soarele răsare – 07.47

 

 

 

 

Soarele apune – 16.38

Zodia – Săgetător

 

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Cuv. Daniil Sihastrul; Sf. Mc. Sebastian și Zoe; Sf. Ier. Modest, patriarhul Ierusalimului (Dezlegare la pește)

 

 

Calendar catolic – Ss. Malahia, profet; Grațian, ep.

 

 

 

România: Ziua Minorităților Naționale. La 18 decembrie 1992, Adunarea generală a ONU a adoptat Declarația cu privire la drepturile persoanelor aparținând minorităților naționale, etnice, lingvistice și religioase. Documentul internațional oferă o garanție a drepturilor minorităților în general, astfel încât mai multe state i-au recunoscut importanța prin declararea zilei de 18 decembrie ca Zi a minorităților naționale. România s-a raliat acestui context internațional prin aprobarea HG nr. 881/1998 pentru declararea zilei de 18 decembrie ca fiind Ziua Minorităților Naționale din România. Aceasta este sărbătorită de toate minoritățile etnice din țara noastră, care au cel puțin un reprezentant în Camera Deputaților: maghiari, armeni, slovaci, cehi, greci, tătari, ruteni, germani, croați, sârbi, turci, ruși, lipoveni, polonezi, albanezi, ucraineni, bulgari, romi, macedoneni, evrei.

 

Ziua Limbii Arabe

 

 

 

Niger: Ziua Națională. Aniversarea proclamării republicii (1958)

 

 

 

 

 

 

-218 î.Hr. – Al Doilea Răboi Punic:  forțele cartagineze conduse de Hannibal au învins armata Republicii Romane.  

-1271 – Kublai Khan redenumește imperiul său „Yuan”  (元 yuán), marcând oficial începutul Dinastiei Yan în Mongolia și China.  

-1352 – Inocențiu al VI-lea este ales Papă.

-1644 – Odată cu împlinirea vârstei de 18 ani regina Cristina a Suediei preia puterea deși încoronarea este amânată din cauza războiului cu Danemarca.

-1787 – New Jersey a devenit cel de-al treilea stat american care a ratificat Constituția SUA.  

-1846 – A încetat din viaţă Veniamin Costache, cărturar, traducător şi poet, mitropolit al Moldovei (1803-1806; 1812-1842); unul din marii cărturari ai timpului său, a sprijinit şi îndrumat activitatea de traducere şi tipărire de carte bisericească în limba naţională, a înfiinţat şi organizat învăţământul românesc de toate gradele în Moldova; printre instituţiile de învăţământ la a căror înfiinţare a avut un rol hotărâtor, se numără Seminarul de la Socola (1803) şi Academia „Mihăileană” (1834) (n. 20 decembrie 1768).

-1865 – Sclavia a fost abolită o dată cu intrarea în vigoare a celui de-al 13-lea amendament din Constituția SUA.

-1892 – Premiera baletului „Spărgătorul de nuci” de Ceaikovski are loc la „Mariinsky Theatre” în St. Petersburg.  

-1911 – Prima expoziție a grupării „Blaue Reiter” (Kandinsky, Jawlensky, Marc, Kubin, Gabriele Munter) se deschide la Galeria Thamnhauser din München, cuprinzând o retrospectivă Douanier Rousseau, lucrări de Delaunay, Kandinsky, Macke, Marc, Munter, Arnold Schonberg.

-1923 – Muzeul Militar Național, creat în aprilie 1914, ca secție militară a Muzeului Național al României, a fost transformat în instituție de sine stătătoare.

-1926 – Turcia adoptă calendarul gregorian.

-1944 – Al Doilea Război Mondial: Armata a IV-a română intră pe teritoriul Cehoslovaciei pentru a participa la operațiunile militare desfășurate împotriva armatei germane.

-1956 – Japonia a fost admisă ca membru al ONU.  

-1966 – Satelitul Epimetheus al lui Saturn este descoperit de Richard L. Walker.

-1970 – Premiera, la București, a spectacolului cu piesa „Acești nebuni fățarnici”, de Teodor Mazilu.  

-1973 – Adunarea Generală a ONU adoptă limba arabă ca limbă oficială a sa. Data de 18 decembrie devine Ziua Limbii Arabe.  

-1979 – Adunarea Generală a ONU adoptă Convenția ce apară femeia împotriva discriminării în domeniul politic, economic, social și cultural. România va ratifica Convenția la 7 ianuarie 1982.  

-1989 – La Timişoara, a fost instituită starea de necesitate, primarul Petre Moţ anunţând acest lucru în cadrul unei şedinţe cu activul de partid. În oraş a fost interzisă circulaţia grupurilor de peste două persoane, trecătorii fiind legitimaţi iar cei suspecţi reţinuţi. Fără să ţină seama de interdicţii, un grup de aproximativ 30 de tineri s-a adunat în faţa Catedralei unde au desfăşurat un steag tricolor fără stemă şi au aprins lumânări. S-a cântat „Deşteaptă-te române”. Forţele de ordine au deschis focul în plin, câţiva manifestanţi reuşind să fugă, cei mai mulţi rămânând, însă, pe loc, răniţi sau morţi. (Din statisticile oficiale rezultă că la Spitalul Judeţean din Timişoara se aflau, la 18 decembrie, 58 de cadrave şi 240 de răniţi).

-1990 – Se semnează, la Strasbourg, actul prin care România aderă la Convenția Culturală Europeană.

-2005 – România câștigă titlul de vicecampioană mondială la handbal feminin la Campionatul Mondial de Handbal din Rusia, fiind învinsă în actul final de țara gazdă, scor 28-23.

-2010 – A încetat din viaţă actriţa Rodica Tapalagă. A debutat în „Alo! Aţi gresit numărul” (1958), după care au urmat „Între oglinzi paralele”, „Artista, dolarii şi ardelenii”, „Sistemul nervos” (n. 12 ianuarie 1939).

 

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan