Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 18 noiembrie 2019

Published

on

Luni, 18 noiembrie

Zile trecute – 321

Zile rămase – 44

Soarele răsare – 07.16

Soarele apune – 16.45

Zodia – Scorpion

Calendar ortodox – Sf. Mc. Platon, Roman și Zaheu

Calendar catolic – Sfințirea Bazilicilor „Sf. Petru” și „Sf. Paul”; Fer. Carolina Kozka, fc.m.

Letonia: Ziua națională. Proclamarea independenței (1918)

Sultanatul Oman: Ziua națională. Aniversarea zilei de naștere a sultanului

-1180 – Filip al II-lea devine rege al Franței.

-1210 – Papa Inocențiu al III-lea îl excomunică pe împăratul Otto al IV-lea.

-1302 – Prin bula papală „Unam Sanctam”, papa Bonifaciu al VII-lea proclamă supremația spirituală a papei asupra tuturor deciziilor dogmatice.

-1307 – După legenda lui Aegidius Tschudi, arestat pentru nesupunere în fața unui nobil, Wilhelm Tell este condamnat să tragă cu arbareta într-un măr așezat pe capul fiului său, pentru a-și salva viața. Acţiunea legendei (scrisă de Friedrich Schiller) se petrece în Elveţia, Ţara Cantoanelor, pe vremea aceea aflată sub stăpânire habsburgică. Wilhelm Tell, un om curajos care visa ca ţara lui să scape de habsburgi şi să fie liberă, i-a dovedit guvernatorului Gessler că este cel mai bun arcaş al întregului ţinut. Refuzând – spune legenda – să-l salute pe guvernator, Tell a fost condamnat de acesta să tragă cu arcul într-un măr așezat pe capul copilului său. Acesta a fost primul pas către eliberarea Elveţiei de sub jugul habsburgic.

-1494 – Regele Carol al VIII-lea al Franței ocupă Florența, Italia.

-1626 – Bazilica Sfântul Petru din Roma este sfințită de Papa Urban al VIII-lea, după o perioadă de construcție de 120 de ani. Edificiul, lung de 186 metri, înălțimea cupolei de 119 metri, și cu o suprafață totală de peste 15.000 m², este cea mai mare biserică din lume. Bazilica Sfântul Petru este una din cele patru bazilici patriarhale din Roma, alături de Bazilica San Giovanni in Laterano, Bazilica Santa Maria Maggiore și Bazilica Sfântul Petru din afara zidurilor.  

-1730 – Frederic al II-lea (cunoscut ca Frederic cel Mare), rege al Prusiei, acordă pentru prima dată grațierea regală și eliberarea din detenție.

-1820 – Comandantul american Nathaniel Palmer a descoperit Antarctica.

-1840 – Premieră la Iași, a comediei „Farmazonul din Hârlău”, prima scriere dramatică a lui Vasile Alecsandri, pusă în scenă de Costache Caragiale.

-1864 – Este discutată și aprobată în Consiliul orașului, nouă stemă a Capitalei, având ca element principal imaginea Sfântului Dimitrie Basarabov, desemnat patronul orașului.

-1874 – România a aderat la Convenția internațională pentru înbunătățirea soartei militarilor răniți din armatele în campanie (Crucea Roșie), încheiată la 10/22 august 1864, la Geneva.

-1883 – Orarul căilor ferate americane a fost standardizat, fixându-se un singur fus orar pe întreg teritoriul Statelor Unite.

-1905 – Prințul Carl al Danemarcei devine regele Haakon al VII-lea al Norvegiei.

-1918 – (Pe stil vechi! În Transilvania era 1 decembrie) A avut loc, la Alba Iulia, Marea Adunare Națională, cu participarea a peste 100.000 de români veniți din toate ținuturile Transilvaniei, Maramureșului, Crișanei și Banatului pentru a consfinți, liberi, unirea cu România.

-1926 – George Bernard Shaw refuză să accepte banii pentru Premiul Nobel, spunând: „Pot să-l iert pe Alfred Nobel pentru că a inventat dinamita, dar numai o persoană diabolică a putut să inventeze Premiul Nobel”.

-1928 – Mickey Mouse, cunoscutul personaj din desenele animate ale lui Walt Disney, și-a făcut pentru prima oară aparitia la „Colony Theatre” din New York, în filmul intitulat „Steamboat Willie”.

-1963 – Premiera filmului istoric „Tudor”, în regia lui Lucian Bratu, film de referință în istoria cinematografului românesc care evocă mișcarea istorică de la 1821.

-1963 – Primul telefon cu taste este introdus în circuitul comercial din SUA.

-1976 – Parlamentul spaniol a aprobat un proiect de lege care viza instaurarea democrației, dupa 37 de ani de dictatură.

-1978 – România intră, ca membru deplin, în Biroul „Grupului celor 77” din cadrul UNESCO.

-1978 – Are loc sinuciderea în masă din Jonestown – Jim Jones a determinat pe 900 de membri ai sectei sale să comită omoruri și să se sinucidă la Jonestown, în Guyana, după ce unii membri ai sectei îl asasinaseră pe congresmanul american Leo Ryan.

-1991 – În timpul războiului de independență al Croației, Armata Populară Iugoslavă a capturat orașul croat Vukovar după un asediu de 87 de zile.

-1999 – Guvernul adoptă Ordonanța de Urgență privind înființarea Agenției pentru Protecția Drepturilor Copilului și reorganizarea activității de protecție a copilului, îndeplinind astfel una din condițiile impuse pentru începerea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană.

-2002 – Bursa de Valori București a fost admisă ca membru corespondent al Federației Europene a Burselor de Valori, care cuprinde 31 de membri plini și 8 asociați din rândul burselor mari din Europa.  

-2002 – Se deschide primul Muzeu de matematică din lume la Gießen, Germania.

-2010 – A încetat din viaţă astronomul american de origine britanică Brian Marsden, celebru pentru studiile asupra cometelor şi care a contribuit la retrogradarea lui Pluto în categoria planetelor pitice (n. 5 august 1937).

Foto: Octavian Dobrișan