DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 19 februarie 2019

Marți, 19 februarie

Zile trecute – 49

Zile rămase – 316

Soarele răsare – 07.11

Soarele apune – 17.49

Zodia – Pești

Calendar ortodox – Sf. Ap. Arhip, Filimon și soția sa, Apfia

Calendar catolic – Sf. Mansuet, ep. LP

-197 – Împăratul roman Septimius Severus a învins pe uzurpatorul Clodius Albinus în bătălia de la Lugdunum. Aceasta a fost confruntarea cu cele mai multe victime dintre toate cele care au opus două armate romane.

-1866 – A apărut lucrarea cercetătorului Gregor Mendel „Cercetări asupra plantelor hibride”, în care sunt formulate legile fundamentale ale eredității (legile lui Mendel).

-1876 – S-a născut sculptorul Constantin Brâncuşi, membru post-mortem al Academiei Române; artist al secolului XX, Brâncuşi a exprimat în creaţia sa, esenţializată şi purificată în liniile ce o compun, o viziune cu totul nouă asupra lumii, în care sunt regăsite miturile primordiale ale omenirii, dar şi elementele inconfundabile ale artei populare româneşti (m. 16 martie 1957, Paris).

-1878 – A fost semnat Tratatul de pace ruso-turc de la San Stefano, care încheia războiul ruso-turc, recunoștea independența României, dar sacrifica Dobrogea, care era cedată Rusiei, iar aceasta își rezerva dreptul de a o schimba cu partea Basarabiei detașată la 1856.  

-1880 – William A. White, primul trimis extraordinar și ministru plenipotențiar al Marii Britanii în România, și-a remis scrisorile de acreditare domnitorului Carol I. Cu același rang a fost acreditat, la Londra, N. Callimachi-Catargi.  

-1927 – Sub conducerea lui Nicolae Lupu, o parte din membrii Partidului Național-Țărănesc se desprind din partid și creează Partidul Țărănesc.  

-1964 – România a fost desemnată, împreună cu alte state, să facă parte din Comisia specială a ONU, însărcinată cu elaborarea principiilor de drept internațional referitoare la relațiile prietenești de cooperare între state.

-1970 – S-a desfășurat, la București, adunarea generală de constituire a Academiei de Științe Sociale și Politice. Președinte de onoare al Academiei a fost ales șeful statului, Nicolae Ceaușescu.

-1986 – URSS lansează primul element al Stației Spațiale „Mir”, misiune încheiată la 23 martie 2001.

-1992 – În Coreea de Sud intrat în vigoare Acordul privind reconcilierea, neagresiunea și cooperarea între Nord și Sud (semnat la 13 decembrie 1991). A fost semnată declarația privind crearea unei zone denuclearizate în peninsula Coreea.

-2005 – Cel mai mare cinematograf din sud-estul Europei, Movieplex, s-a deschis în complexul comercial Plaza Româniadin București.  

-2006 – A încetat din viaţă fosta multiplă medaliată la Campionatele Mondiale de tenis de masă Sari Szasz Kolosvari, care a cucerit, împreună cu Angelica Rozeanu, primul titlu mondial pe echipe pentru România în 1950. A cucerit 11 medalii la cele opt ediţii ale Campionatelor Mondiale de tenis de masă la care a participat, de-a lungul carierei sale de 18 ani. Fosta sportivă, multiplă campioană naţională, a contribuit la câştigarea a cinci titluri mondiale pe echipe pentru România. A primit, în anul 2000, medalia naţională „Serviciul credincios clasa a III-a”. (n. 1922).

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: