DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 19 mai 2019

Duminică, 19  mai

Zile trecute – 138

Zile rămase – 227

Soarele răsare – 05.44

Soarele
apune – 20.41

Zodia – Taur

Calendar ortodox – Sf. Sfințit Mc. Patrichie, episcopul Prusiei

Calendar catolic – Duminica a 5-a a Paștelui; Sf. Celestin al V-lea, pp.

Ziua Mondială a Lumânărilor Aprinse. Marcarea Zilei Internaționale a Lumânărilor Aprinse este organizată, din 1983, în fiecare a treia duminică din luna mai, acțiunile fiind conduse de o coaliție de 1.200 de organizații comunitare din 115 țări și este consacrată în primul rând memoriei celor care au dispărut din cauza SIDA, dar și solidarității cu persoanele care trăiesc cu HIV/SIDA și prevenirii HIV în rândul celorlalți.

-1051 – Henric I al Franței se căsătorește cu cea de-a doua soție, Anna de Kiev, fiica lui Iaroslav cel Înțelept. Ei vor fi părinții viitorului rege Filip I al Franței.

-1499 – Caterina de Aragon se căsătorește, prin procură, cu Arthur Tudor, Prinț de Wales. Caterina are 13 ani și Arthur 12.

-1536 – Anne Boleyn, a doua soție a regelui Henric al VIII-lea al Angliei și mama viitoarei regine Elisabeta I, este executată în Turnul Londrei pentru presupusul adulter, incest cu fratele ei George și trădare.

-1643 – Forțele franceze sub comanda Prințului Condé înving decisiv forțele spaniole în Bătălia de la Rocroi, marcând sfârșitul simbolic al Spaniei și începutul hegemoniei franceze. Este cea mai grea înfrângere din istoria armatei spaniole.

-1802 – „Legiunea de onoare” (Légion d’Honneur) este fondată de Napoleon Bonaparte pentru a recompensa talente excelente și mari virtuți.

-1845 – Exploratorul britanic John Franklin execută cu nava „HMS Erebus”, „HMS Terror” și o navă de aprovizionare ultima sa expediție în căutarea pasajului de Nord-Vest. Doar nava de aprovizionare va reveni din expediția Franklin.

-1897 – Oscar Wilde (17.10.1854-30.11.1900) este eliberat din închisoarea Reading Gaol. În 1884 se căsătorește cu Constance Lloyd, cu care are doi fii: Cyril (1885) și Vyvyan (1886). Tot în 1886, Wilde are prima relație homosexuală cu tânărul Robbie Ross (la moartea acestuia din urmă, în 1918, cenușa sa va fi înhumată în mormântul lui Oscar Wilde). În ultimele decenii ale secolului ale XIX-lea publică o serie de opere care îi aduc un mare renume în lumea artistică. Declinul său începe în vara lui 1891, când Oscar îl întâlnește pe lordul Alfred Douglas. În curând, cei doi devin iubiți și de nedespărțit până la arestarea lui Wilde, patru ani mai târziu, când după acuzarea de homosexualitate (pe atunci ilegală în Anglia) va fi condamnat la închisoare. Ostil filosofiei și convențiilor morale ale epocii victoriene, Oscar Wilde duce o viață de ostentație cinică și de scandal, afișându-și public relația sa homosexuală, ceea ce îi atrage în 1895 o condamnare penală de doi ani închisoare pentru ultragiu la moralitatea publică. Între timp soția și copiii îl părăsesc și își schimbă numele în „Holland”. După eliberare, ruinat financiar de luxoasa relație cu Bosie (Lordul Douglas) și căzut în dizgrație, Oscar Wilde mai trăiește încă trei ani, cutreierând Europa și locuind în hoteluri ieftine.

-1919 – A fost înființată organizația non guvernamentală „Save the Children” pentru apărarea drepturilor copilului.

-1922 – Este înființată „Organizația de Pionieri” a Uniunii Sovietice.

-1962 – Marilyn Monroe a cântat la aniversarea președintelui american John Kennedy.

-2007 – Are loc primul referendum pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, în urma căruia 74,48% din voturile exprimate votează împotriva demiterii președintelui.

-2010 – Camera Deputaţilor a adoptat Legea lustraţiei, cu 203 voturi „pentru”, 40 de voturi „împotrivă” şi 12 abţineri. Legea lustraţiei a fost adoptată de Senat în aprilie 2006, iar în cazul acestui act normativ, Camera Deputaţilor este forul decizional.

-2012 – Disidentul orb Chen Guangcheng a plecat din China spre Statele Unite, punând capăt disputei diplomatice dintre cele două superputeri.

-2009 – O echipă de cercetători condusă de paleontologul norvegian Jørn H. Hurum a publicat prima descriere a „Darwinius masillae”, scheletul fosilizat al unei maimuțe vechi de 47 de milioane de ani, despre care se susține că reprezintă veriga lipsă în evoluția rasei umane.

-2016- Un avion Airbus A320 operat de Egypt Air se prăbușește în Marea Mediterană, omorând toți cei 56 de pasageri și 10 membri ai echipajului aflați la bord.

-2018 – La capela St. George de la Palatul Windsor are loc căsătoria Prințului Harry cu Meghan Markle.  

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Premierul Viorica Dăncilă a fost azi la Termocentrala Rovinari

Închide