DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 2 decembrie 2018

Duminică, 2 decembrie

Zile trecute – 335

 

 

 

 

 

Zile rămase – 30

Soarele răsare – 07.33

 

 

 

 

Soarele apune – 16.37

Zodia – Săgetător

 

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Proroc Avacum; Sf. Mc. Miropi; Sf. Ier. Solomon, arhiepiscopul Efesului (Dezlegare la pește)

 

 

Calendar catolic – Duminica 1 din Advent; Ss. Bibiana, m;  Silveriu, pp. m.; Habacuc, profet

 

 

 

Ziua Internațională pentru Abolirea Sclaviei. Ziua Internațională pentru Abolirea Sclaviei se celebrează anual la 2 decembrie, marcând data la care a fost adoptată de către Adunarea Generală a ONU Convenția pentru suprimarea traficului de persoane și a exploatării prostituției altora (2 decembrie 1949). Această zi este marcată cu scopul de a eradica formele contemporane de sclavie precum traficul de persoane și organe umane, exploatarea sexuală, munca forțată, exploatarea copiilor prin muncă, recrutarea forțată a copiilor pentru a-i utiliza în conflictele armate, vânzarea de copii, căsătoria forțată, vânzarea femeilor etc.

 

Laos  – Ziua națională 

 

 

 

Emiratele Arabe Unite – Ziua națională (independența față de Marea Britanie, 1971)

 

 

 

 

-1409 – Este fondată Universitatea din Leipzig.  

-1492 – Descoperirea Insulelor Haiti de către Cristofor Columb.  

-1805 – Bătălia de la Austerlitz: Armata lui Napoleon, în inferioritate numerică, a învins o armată ruso-austriacă comandată de țarul Alexandru I, desfășurată în estul Cehiei de astăzi, lângă actualul oraș Brno.  

-1832 – „Doctrina Monroe”. Președintele SUA, James Monroe, prezintă în fața Congresului această linie politică, potrivit căreia, SUA nu au nici o pretenție de amestec în afacerile interne ale statelor europene, opunându-se în același timp extinderii sistemelor politice ale acestor state asupra continentului american.

-1845 – A luat ființă, la Paris, „Societatea Studenților Români”, în frunte cu Ion Ghica, C.A. Rosetti și Scarlat Vârnav.

-1849 – Este constituită, la Paris, „Asociația română pentru emigrație”, condusă de Ion Ghica și Nicolae Bălcescu. În 1847, erau înregistrați 131 de studenți cotizanți. 

-1852 – Napoleon al III-lea devine Împărat al Franței.

-1901 – A apărut, la București, revista literară săptămânală „Sămănătorul ” sub conducerea lui George Coșbuc și Al. Vlahuță.  

-1901 – King Camp Gillette a inventat primul aparat de ras de siguranță cu lama care îi poartă numele.

-1908 – Împăratul copil  Pu Yi accede la tronul Chinei la vârsta de doi ani.

-1915 – Albert Einstein publică teoria relativității generalizată. Această teorie utilizează formulele matematice ale geometriei diferențiate și a tensorilor pentru descrierea gravitației. Spre deosebire de relativitatea restrânsă, legile relativității generale sunt aceleași pentru toți observatorii, chiar dacă aceștia se deplasează de o manieră neuniformă, unii față de ceilalți.

-1935 – S-a născut Nicolae Labiş, poet-simbol al anilor 50, numit de criticul Eugen Simion „buzduganul unei generaţii” (volumele „Primele iubiri”, „Moartea căprioarei”, „Sunt spiritul adâncurilor”). În noaptea de 9 spre 10 decembrie 1956, la scurt timp după aniversarea împlinirii a 21 de ani, Labiș, care petrecuse câteva ore în compania unor cunoștințe la Casa Capșa și apoi la restaurantul Victoria, a fost victima unui grav accident de tramvai. După ce i-a fost refuzată internarea la spitatele Colțea și Central, spre zorii zilei de 10 decembrie a fost internat la Spitalul de Urgență. În ciuda eforturilor medicilor și o mobilizare spirituală a colegilor săi scriitori, cunoștințe și prieteni, starea lui s-a înrăutățit, iar la 22 decembrie 1956, la ora 2.00 dimineața, a decedat. Dr. Firică, medicul care s-a ocupat de cazul lui Labiș, a declarat: „Mi-a revenit trista sarcină să constat, încă de la primul examen, că accidentatul nu avea nici o șansă: măduva era complet secționată. Tot ce puteam face era să-i prelungim viața cu câteva zile”.

-1938 – Ridicarea legației române de la Vatican la nivel de ambasadă (relațiile vor fi întrerupte în 1950).  

-1942 – La Universitatea din Chicago (SUA), a fost efectuată prima explozie nucleară în lanț controlată.

-1988 – Cargoul „Sadu” s-a scufundat aproape de capul digului de Nord al Portului Constanța. Naufragiul s-a soldat cu moartea a 22 marinari din cei 28 membri ai echipajului.

-1989 – Încheierea „războiului rece”. Întâlnirea la nivel înalt de la Malta dintre George Bush, președintele SUA, și Mihail Gorbaciov, președinte URSS, consacrată „noii ordini mondiale”; cei doi lideri declară că „războiul rece” s-a încheiat (2-4).

-2003 – La Muzeul Țăranului Român s-a deschis expoziția permanentă „Casă în casă”, în cadrul căreia este prezentată locuința lui Antonie Mogoș din Ceauru, județul Gorj.

 

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

 

 

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: