DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 20 iunie 2019

Joi, 20 iunie

Zile trecute -170

Zile rămase -195

Soarele răsare – 05.31   

Soarele apune – 21.03

Zodia – Gemeni  

Calendar ortodox – Sf. Sfințit Mc. Metodie, episcopul Patarelor; Sf. Ier. Calist, patriarhul Constantinopolului

Calendar catolic  –

Trupul și sângele Domnului; Fer. Margareta Ball, văduvă, m.

Ziua Mondială a Refugiaților. Națiunile Unite marchează, în fiecare an, la 20 iunie, Ziua Mondială a Refugiaților pentru a cinsti curajul, puterea și decizia familiilor care sunt forțate să își părăsească locuințele sub amenințarea războiului, a persecuției și a violenței. În 2001, când urma să fie celebrată cea de-a 50-a aniversare a Convenției din 1951 referitoare la Statutul Refugiaților, Organizația pentru Unitatea țărilor africane a fost de acord cu sărbătorirea Zilei Mondiale a Refugiaților concomitent cu Ziua Refugiaților din Africa.

-1819 – Vaporul cu zbaturi „Savannah” ajunge la Liverpool după o călătorie care a durat 27 de zile şi 11 ore, fiind primul vapor care a traversat Atlanticul.

-1857 – Patrioţii moldoveni redactează un protest împotriva măsurilor luate de căimăcănie pentru a împiedica alegerea unioniştilor în Adunarea ad-hoc.

-1891 – Moartea, la Paris, a lui Mihail Kogălniceanu (n. 6 septembrie 1817, Iași), om de stat, istoric, scriitor, ziarist român, luptător pentru unirea Munteniei cu Moldova.

-1909 – S-a născut, în Tasmania, actorul american de cinema Errol Flynn, cunoscut pentru rolurile sale din „Aventurile lui Robin Hood” sau „Vulturul mării”. (d. 14 octombrie 1959).

-1923 – Este asasinat, la câţiva ani după retragerea sa din politică, Francisco Pancho Villa, revoluţionar mexican.

-1936 – A avut loc Conferința Internațională de la Montreux care a avut ca scop stabilirea unui nou regim al strâmtorilor Bosfor și Dardanele. Convenția încheiată confirma principiul libertății de trecere și de navigație prin strâmtori pentru navele comerciale ale tuturor statelor pe timp de pace, precum și în timp de război dacă Turcia nu era parte beligerantă; delegația română a fost alcătuită din Nicolae Titulescu,  ministrul Afacerilor Străine, Constantin Contescu și Vespasian V. Pella, miniștri plenipotențiari.

-1938 – În perioada 20 iunie – 25 iulie 1938 s-a desfășurat procesul de acoperire cu alamă a modulelor din fontă ale „Coloanei fără sfârșit”, operă a sculptorului Constantin Brâncuși, a cărei construcție a început la 15 august 1937.

-1949 – S-a născut Lionel Richie, cântăreţ american, al cărui hit „Endless Love” a stat, în 1981, timp de 15 săptămâni în topurile americane.

-1954 – S-a inaugurat podul cu tablier metalic peste Dunăre, la Giurgiu, numit „Podul Prieteniei”, pe atunci cel mai mare pod combinat (de cale ferată şi rutier) din Europa.

-1955 – Are loc cea mai îndelungată eclipsă totală de soare a secolului: 7 minute și 8 secunde, observată în Filipine.  

-1959 – A avut loc premiera bucureșteană a operei „Falstaff”, de Giuseppe Verdi avându-l în rolul titular pe Petre Ștefănescu-Goangă.

-1992 – Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a hotărât canonizarea ca sfinți a voievodului Constantin Brâncoveanu și a copiilor lui , precum si a „binecredinciosului voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”, prăznuit la 2 iulie. 

-1995 – A încetat din viaţă, la Paris, filosoful şi scriitorul român Emil Cioran. (n. 8 aprilie1911).

-1996 – Orașul Berlin a devenit, oficial, unul din sediile ONU, găzduind două instituții ale organizației: Voluntarii ONU și Secretariatul Convenției-Cadru asupra schimbărilor climatice.

-2012 – Adrian Năstase, fost premier din partea PSD, a fost condamnat pentru infracțiuni de corupție la doi ani de închisoare cu executare, în dosarul „Trofeul calității”. În timp ce era așteptat de polițiști pentru a fi dus la închisoare, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă cu un pistol.

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: