Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 20 martie 2018

Published

on

Marți, 20 martie

Zile trecute – 78

 

 

 

 

 

Zile rămase – 287

Soarele răsare – 06.18

 

 

 

 

Soarele apune – 18.29

Zodia – Peşti

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Cuv. Mucenici din Mănăstirea Sf. Sava cel Sfinţit

 

 

 

Calendar catolic – Ss. Ioan Nepomuk, pr.m.; Ss. Paul, Ciril, Eugen şi îns. m.

 

 

 

 

Ziua Internaţională a Francofoniei. În fiecare an, la 20 martie, este sărbătorită Ziua Internaţională a Francofoniei, dedicată milioanelor de oameni din întreaga lume, care vorbesc sau folosesc în mod regulat limba franceză. Limba franceză, valorile solidarității și dialogul inter-cultural care definesc francofonia sunt celebrate în prezent de cele 220 de milioane de francofoni de pe cinci continente, cu prilejul Zilei internaționale a francofoniei, aleasă pentru a marca semnarea, în 1970, la Niamey (Niger), a Convenției prin care a fost creată Agenția de Cooperare Culturală și Tehnică (ACCT), astăzi Organizația Internațională a Francofoniei (OIF). Instituită în 1998, de Organizația Internațională a Francofoniei (OIF), ziua a fost sărbătorită pentru prima dată de 49 de țări francofone membre. 

 

Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret. În fiecare an, la 20 martie, în peste 80 de țări se marchează Ziua Internaţională a Teatrului pentru Copii şi Tineret („World Day of Theatre for Children and Young People”), la inițiativa Asociației Internaționale a Teatrului pentru Copii și Tineret – ASSITEJ, organizație nonguvernamentală, fondată în 1965. Mesajul campaniei ASSITEJ sub care este organizată această zi este: „Du, astăzi, un copil la teatru!”, manifestarea fiind dedicată artelor spectacolului pentru copii, oferind prilejul unor întâlniri aparte între creatori și public. Ziua a fost marcată pentru prima dată în 2001, la inițiativa Asociației Internaționale de Teatru pentru Copii și Tineret, evenimentul urmărind educarea celor mici prin teatru, prin poveștile puse în scenă și prin diversele personaje interpretate.

 

Ziua Internaţională a Fericirii. Ziua Internațională a Fericirii (International Day of Happiness) este celebrată la 20 martie, ea fiind proclamată de Adunarea Generală a ONU prin Rezoluția 66/281 din 12 iulie 2012. „Căutarea fericirii este unul dintre obiectivele fundamentale ale ființei umane”, subliniază Adunarea ONU în Rezoluția adoptată prin consens. Documentul propune celor 193 de țări membre să celebreze această zi „în manieră potrivită, în special prin activități educative” și să abordeze politici publice care să crească bunăstarea popoarelor.

 

 

-1476 – Scrisoarea Papei Sixt al IV-lea către Ştefan cel Mare, domn al Moldovei (1457-1504) în care îi lăuda vitejia care „a adus atâta strălucire numelui tău, că eşti în gura tuturor şi lăudat cu deosebire de toţi în unire de simţiri”.

-1770 – S-a născut Friedrich Holderlin, poet german, unul dintre principalii reprezentanţi ai romantismului în literatura europeană.

-1815 – Napoleon intră în Paris, după ce evadează de pe insula Elba, cu o armată de 140.000 şi în jur de 200.000 de voluntari, începând cele „100 de zile”.

-1852 – „Coliba unchiului Tom” a prozatoarei amerciane Harriet Stowe Beecher a văzut pentru prima dată lumina tiparului.

-1871 – A avut loc şedinţa de constituire a Societăţii Academice Literare „România Jună” din Viena. 

-1873 – S-a născut Constantin Banu, jurnalist, scriitor şi politician român, fondatorul revistei „Flacăra”.

-1916 – Albert Einstein a publicat Teoria Relativităţii.

-1965 – România a devenit membră a Organizației Interguvernamentale Consultative pentru Navigație Maritimă.

-1966 – Trofeul Cupei Mondiale la Fotbal este furat din Central Hall, Londra.

-1969 – John Lennon, liderul trupei „The Beatles”, s-a însurat cu Yoko Ono în Gibraltar.

-2000 – A fost inaugurat, la Spitalul Clinic Fundeni, primul centru de transplant medular din România după 32 de ani de la realizarea primului de acest fel din lume.

-1995 – A avut loc atentatul terorist din metroul din  Tokio, organizat de secta Aum, soldat cu 12 morți și 5.500 de răniți – a fost primul atentat terorist cu armă chimică înregistrat în lume.

-1996 – Începe scandalul „vacii nebune”, odată cu anunțul că bovinele atinse de ESB pot transmite omului maladia Kreutzfeldt-Jakob.

-2000 – Papa Ioan Paul al II-lea întreprinde o vizită în Ţara Sfântă cu un mesaj de căinţă din partea Bisericii Catolice pentru evrei şi de recunoaştere a dreptului la un stat propriu pentru palestinieni.

-2002 – Între 20 şi 23 martie, 58 de şefi de stat şi de guvern, printre care George W. Bush şi Fidel Castro, s-au întâlnit la Monterrey, în Mexique, sub egida ONU. Participanţii au adoptat „Hotărârea de la Monterrey”, prin care se stabilesc direcţiile de luptă contra sărăciei în lume.

-2003 – Războiul din Irak – Preşedintele american, George W. Bush a anunţat, la ora 10.15 (05.15 ora României), începutul operaţiunilor militare împotriva Irakului. Primele bombardamente americano-britanice asupra Bagdadului au început, în jurul orei locale 05.35 (04.35, ora României), apărarea antiaeriană intrând în acţiune imediat. Trupele americane aflate la frontiera dintre Kuwait şi Irak au fost vizate de nouă rachete irakiene, care au explodat în apropierea militarilor americani.

-2004 – A fost dezvelită, în faţa Patriarhiei, statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza monument realizat de sculptorul Paul Vasilescu. 

ULTIMA ORĂ

International9 ore ago

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului respinge efectul rachetelor trimise de SUA către Ucraina în contextul conflictului

Rachetele cu rază lungă de acțiune trimise de Statele Unite Ucrainei nu vor schimba rezultatul războiului, a afirmat purtătorul de...

modern white car with world health organization flag and sticker modern white car with world health organization flag and sticker
National9 ore ago

Biroul Regional OMS pentru Europa se întâlnește în premieră în România

Timp de două zile, Biroul Regional OMS pentru Europa şi România se întâlneşte pentru prima dată în ţara noastră, sub...

plants inside of a greenhouse at a botanical garden plants inside of a greenhouse at a botanical garden
Regional9 ore ago

Consiliul Local Craiova aprobă construirea unei sere tropicale în Grădina Botanică

În cadrul ședinței ordinare de astăzi, Consiliul Local Craiova a dat undă verde studiului de fezabilitate și indicatorilor tehnico-economici pentru...

Regional9 ore ago

Recepționarea lucrărilor la D.J. 652A, programată pentru marți, 30 aprilie

Consiliul Județean Dolj anunță recepționarea lucrărilor la Drumul Județean 652A, programată pentru marți, 30 aprilie. După luni de efort și...

Regional9 ore ago

Consiliul Județean Vâlcea aprobă proiecte ambițioase: Trei noi clădiri de spital pentru modernizarea infrastructurii medicale

În cadrul ședinței ordinare desfășurate joi, 25 aprilie 2024, Consiliul Județean Vâlcea a dat undă verde unor proiecte majore pentru...

Regional10 ore ago

Weekend animat în povestea Târgului de Paște din Craiova

Continuăm periplul prin basmul “Albă ca Zăpada și cei șapte pitici” în weekendul 26 – 28 aprilie 2024, în cadrul...

dry plant under blue sky dry plant under blue sky
Regional10 ore ago

Atenționare meteo de averse şi vânt puternic pentru toată ţara

Meteorologii au emis o informare meteo de averse şi vânt puternic pentru toată ţara, valabilă până mâine dimineață, la ora...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON