DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 20 octombrie 2019

Duminică, 20 octombrie

Zile trecute – 292

Zile rămase – 73

Soarele răsare – 07.37

Soarele apune – 18.23

Zodia – Balanță

Calendar ortodox

Sf. Mare Mc. Artemie; Sf. Cuv. Gherasim din Chefalonia

Calendar catolic

Duminica a 29-a de peste an; Ss. Cornel, centurion; Maria Bertilla, clg.

Ziua Mondială a Osteoporozei –  Ziua Mondială a Osteoporozei, instituită de Organizația Mondială a Sănătății, este marcată în fiecare an la 20 octombrie, prin diverse acțiuni, în peste 90 de țări. Această boală, supranumită „hoțul tăcut”, a devenit o importantă problemă de sănătate publică, cu consecințe majore asupra populației, în ultimele decenii. Fundația Internațională de Osteoporoză lansează campanii cu acest prilej dedicate creșterii gradului de conștientizare, de prevenire, de diagnosticare la nivel mondial și de informare privind tratamentul osteoporozei și al bolilor metabolice osoase.

Cuba: Ziua națională a culturii

Somalia: Sărbătoare națională – Aniversarea zilei revoluției somaleze

-1349 – Papa Clement al VI-lea interzice flagelarea.

-1548 – A fost fondat orașul Nuestra Señora de la Paz, cunoscut mai ales ca La Paz, capitala de astăzi a Boliviei.

-1595 – Bătălia de la Giurgiu – artileria toscană dărâmă o parte din zidul fortăreței otomane, așa încât aliații creștini pătrund învingători în cetate. Sinan Pașa privește neputincios de la Rusciuc victoria adversarilor săi.

-1638 – S-a încheiat construcția Mănăstirii Căldărușani, ctitorie a lui Matei Basarab (1632-1654).

-1708 – Reconstrucția Catedralei St. Paul din Londra după Marele Incendiu din 1666. A fost terminată chiar în ziua în care Christopher Wren,  arhitectul ei, a împlinit 76 de ani.

-1740 – Maria Tereza devine împărăteasă a Austriei, Ungariei şi Boemiei. Este fiica lui Carol al VI-lea împărat romano-german (1685–1740), soţia împăratului Francisc Ştefan şi mama împăraţilor Iosif al II-lea şi Leopold al II-lea. Deşi nu a fost niciodată încoronată cu coroana Sfântului Imperiu Roman, este cunoscută ca împărăteasă ca urmare a faptului că a fost căsătorită (din 1736) cu Francisc Ştefan de Lorena (germ. Franz Stephan von Lothringen), care a fost ales în demnitatea de împărat romano-german în 1745, purtând numele de Franz I Stephan.

-1818 – Statele Unite ale Americii și Regatul Unit au semnat tratatul din 1818 prin care au stabilit frontiera comună de-a lungul paralelei de 49 de grade.

-1822 – În urma Congresului de la Verona al Sfintei Alianțe, se hotărăște intervenția franceză împotriva revoluției din Spania, condusă de Rafael Riego.

-1860 – Promulgarea Diplomei din Octombrie de către împăratul  Franz Joseph, care a pus capăt sistemului absolutist și a deschis era guvernării constituționale („regimul liberal”) în Imperiul Austriac. Potrivit documentului, Transilvania  a redevenit stat autonom în cadrul imperiului.

-1919 – Este fondat clubul de fotbal FC Ceahlăul de către un grup de elevi și profesori de la Liceul „Petru Rareș”.

-1920 – Începe greva generală a proletariatului din România, la care participă circa 400.000 de salariați; cuprinde toate ramurile industriei și transporturilor și este prima greva politica generală a proletariatului din întreaga Românie (20-28 octombrie).

-1924 – S-a născut Valentin Silvestru, publicist, critic de teatru şi de film, istoric teatral şi scriitor satiric – „Bordeiul de la Poarta Albă”, „O femeie aprigă”, „Jurnalul cu file violete”, „Tufă de Veneţia”, „Când plouă, taci şi-ascultă” (m. 1996).

-1935 – Comuniștii chinezi conduși de Mao Tzedun ajung în nord-vestul Chinei la capătul unui marș de 10.000 km de-a lungul țării, cunoscut ca Marșul cel Lung.

-1944 – În timpul vizitei de la Moscova, primul ministru britanic W. Churchill i-a propus, și Stalin a acceptat, înțelegerea cu privire la împărțirea zonelor de influență în Balcani.

-1968 – Lady Jacqueline Kennedy  se căsătorește cu armatorul grec Aristotle Onassis.

-1985 – Peste 50 de persoane au murit și peste 100.000 de oameni au fost evacuați din Filipine, în timpul taifunului „Dot”.

-1994 – A încetat din viaţă actorul american Burt Lancaster („Omul care aduce ploaia”, „Elmer Gantry”, „Aeroportul”, „Ghepardul”). (n. 2 noiembrie 1913).

-2004 – Preşedintele interimar al PNL, Călin Popescu Tăriceanu, co-preşedinte al Alianţei PNL-PD, a fost nominalizat oficial pentru funcţia de premier, în tandem cu Traian Băsescu, candidat la Preşedinţie, în vederea alegerilor din noiembrie.

Foto: Andrada Cojocaru

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: