Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 23 aprilie 2018

Published

on

Luni, 23 aprilie

Zile trecute – 112

 

 

 

 

 

Zile rămase – 253

Soarele răsare – 6.18

 

 

 

 

Soarele apune – 20.10

Zodia – Taur

 

 

 

 

Calendar ortodox – Sfântul Mare Mc. Gheorghe, purtătorul de biruinţă; Sf. Mc. Valerie

 

 

Calendar catolic – Ss. Gheorghe, m.*; Adalbert, ep. m.*

 

 

 

 

Ziua Forţelor Terestre. În fiecare an, la 23 aprilie, militarii Armatei României sărbătoresc Ziua Forțelor Terestre, categorie de forțe ale armatei al cărei patron spiritual și ocrotitor este Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință. Sfântul Gheorghe a fost ocrotitorul Armatei lui Ștefan cel Mare. De aceea, pe steagurile de luptă ale slăvitului voievod al Moldovei se afla pictată sau cusută icoana Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruință care se lupta cu balaurii. Balaurul simboliza Imperiul Otoman, forțele răului, tot ceea ce este potrivnic voinței lui Dumnezeu și demnității umane.

 

Ziua Feroviarilor. La data de 23 aprilie 1880, Principele României Carol I şi I. C. Brătianu, ministru secretar de stat pentru lucrări publice, au semnat Decretul nr. 1848, publicat în Monitorul Oficial nr. 94/1880, prin care a luat naştere prima administraţie feroviară de stat din România, sub emblema „CFR”. Din 1999 această zi a fost declarată oficial „Ziua Feroviarului” şi reprezintă o întoarcere în istoria naţională şi o recunoaştere a meritelor deosebite a tuturor celor care de-a lungul timpului s-au dedicat dezvoltării acestui servicu public vital pentru „viaţa” oricărei ţări.

 

Ziua Internațională a Cărții și a Dreptului de Autor (Copyright) proclamată la cea de-a 28-a sesiune a Conferinței Generale a UNESCO, în 1995, prin Rezoluția 3.18, considerându-se evenimentul o oportunitate pentru recunoașterea puterii cărți în schimbarea în bine a vieții și, totodată, pentru a-i sprijini pe autorii de cărți. În toată lumea, sunt organizate expoziții de carte, lecturi publice și alte manifestări menite să încurajeze și să popularizeze lectura.

 

Ziua Internațională a Bibliotecarului și a Bibliotecilor Publice

 

 

 

 

 

-1348 – Regele Eduard al III-lea al Angliei fondează Ordinul Jartierei, ordin cavaleresc britanic.

-1400 – A început domnia lui Alexandru cel Bun în Moldova (1400-1432). 

-1564 – S-a născut dramaturgul şi poetul William Shakespeare, autor al pieselor de teatru „Furtuna”, „Visul unei nopţi de vară”, „A douăsprezecea noapte”, „Richard al III-lea”, „Henric al VIII-lea”, „Romeo şi Julieta”, „Hamlet” şi „Othello” (m. 23 aprilie 1616).

-1597 – „Văduvele vesele din Windsor”, piesa lui Shakespeare este jucată pentru prima dată, în prezenţa reginei Elizabeth a Angliei.

-1880 – Guvernul României a hotărât înfiinţarea Direcţiei Princiare a CFR cu sediul în Bucureşti, care a preluat linia existentă, inclusiv Gara Târgoviştei.

-1887 – Sfinţirea Catredalei mitropolitane de la Iaşi.

-1891 – S-a născut Serghei Prokofiev, compozitor, pianist şi dirijor rus. A compus opere, balete, simfonii, concerte, muzică de cameră şi de film.

-1962 – Încheierea cooperativizării agriculturii, proces început în martie 1949 şi care, teoretic, trebuia să se realizeze pe baza liberului consimţământ al ţăranilor, dar care s-a caracterizat prin abuzuri şi violenţe.

-1967 – A fost lansată nava cosmică „Soiuz-1”, pilotată de Vladimir Komarov.

-1968 – Premiera filmului „Răzbunarea haiducilor”.

-1974 – Un Boeing 707 s-a prăbuşit în Bali, Indonezia, omorând 107 oameni.

-1994 – Fizicienii descoperă top-quark-ul, o particulă sub-atomică.

-1999 – Regele Spaniei înmânează Premiul Cervantes pe 1998 – considerat drept Premiul Nobel al Literaturii de limba spaniolă – poetului Jose Hierro, „pentru poezia sa universală”. Premiul este înmânat în ziua morţii lui Cervantes, în aula Universităţii din Alcala de Henares (localitatea în care s-a născut creatorul lui „Don Quijote”).

-1999 – Autorităţile române trimit FMI-ului o evaluare privind daunele provocate României de războiul din Iugoslavia, care se ridică la aproximativ 730 milioane de dolari.

-2003 – La Beijing se închid toate şcolile pentru două săptămâni din cauza virusului SARS.

2007 – A decedat fostul preşedinte rus, Boris Elţîn (1 februarie 1931).

2007 – A murit scriitorul şi jurnalistul american David Halberstam, celebru pentru cronicile sale consacrate războiului din Vietnam, laureat al premiului Pulitzer (n. aprilie 1934).

 

 

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

 

 

 

ULTIMA ORĂ

Sport15 ore ago

Accidentare recidivantă pentru Alexandru Mitriță: Absență la debutul antrenorului Gâlcă și la meciul cu CFR Cluj

Accidentarea atacantului Universității Craiova, Alexandru Mitriță, a recidivat. Astfel, fotbalistul va rata debutul noului antrenor Constantin Gâlcă pe banca Științei,...

white and red plane beside clouds low angle photography white and red plane beside clouds low angle photography
National15 ore ago

Repatriere de urgență: Grup de copii și profesori români blocați în Dubai vor fi aduși acasă cu aeronava premierului

Ministerul român de externe face eforturi pentru aducerea în ţară a tuturor românilor, afectaţi de furtunile şi inundaţiile care au...

Regional15 ore ago

Nereguli semnalate de C.A.S. Olt: Concedii medicale acordate ilegal și servicii medicale neprecizate în registrele de consultații

Casa de Asigurări de Sănătate Olt a identificat mai multe nereguli în sistemul medical din județ, în urma controalelor efectuate...

Regional15 ore ago

Cauza probabilă a exploziei de la blocul din Craiova este o acumulare de gaze

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dolj au afirmat că cauza probabilă a exploziei care a avut loc aseară la...

greyscale photo of masks on a stick greyscale photo of masks on a stick
Regional16 ore ago

Colegiul Economic „Gheorghe Chițu” din Craiova găzduiește Concursul Județean de Teatru: „Să ne cunoaștem prin teatru

Colegiul Economic „Gheorghe Chițu” din Craiova se pregătește să devină gazda unui eveniment captivant pentru iubitorii de artă dramatică din...

Regional16 ore ago

Universitatea din Craiova sărbătorește 10 ani de la înființarea Centrului de Limbă și Cultură Poloneză

Astăzi, 18 aprilie, Universitatea din Craiova a marcat un moment deosebit în istoria sa – împlinirea a zece ani de...

brown tick on green leaf brown tick on green leaf
Regional16 ore ago

Cum te poți feri de căpușe, ce este de făcut dacă ești, totuși, mușcat și care sunt riscurile? (INTERVIU)

Cu temperaturile în creștere, riscul de mușcături de căpușă a crescut și el în Craiova. La Spitalul de Boli Infecțioase...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON