DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 23 august 2019

Vineri, 23 august

Zile trecute – 234

Zile rămase – 131

Soarele răsare – 06.28

Soarele apune – 20.07 

Zodia – Fecioară

Calendar ortodox – Odovania praznicului Adormirii Maicii Domnului; Sf. Mc. Lup; Sf. Sfințit Mc. Irineu, episcopul de Lugdunum

Calendar catolic – Ss. Roza din Lima, fc.*; Flavian, ep.

-1244 – Mercenarii musulmani ocupă Ierusalimul, care a fost definitiv pierdut de creștini.

-1595 – Bătălia de la Călugăreni încheiată cu victoria armatelor munteano-transilvănene conduse de Mihai Viteazul.

-1328 – Regele Filip al VI-lea al Franței este încoronat.

-1769 – S-a născut Georges Cuvier, zoolog și paleontolog francez, mare om de știință al secolului al XIX-lea, pionier al anatomiei comparate și părintele paleontologiei vertebrate, primul care a studiat fosilele vertebratelor.

-1821 – Mexic își câștigă independența față de Spania. 

-1833 – Sclavia este abolită în coloniile britanice.

-1839 – Hong-Kong-ul a fost anexat la Marea Britanie (până la 1 iulie 1997). 

-1881 – Prin Decretul nr. 2134, regele Carol I autorizează funcționarea în urbea Brăila a Muzeului științific (în prezent „Muzeul Brăilei”) și a bibliotecii publice, fondate din inițiativă privată.

-1914 – Japonia declară război Germaniei și bombardează Qingdao, China.

-1921 – Faisal I este încoronat rege al Iraqului. 

-1927 – La Boston au fost executați pe scaunul electric anarhiștii americani de orgine italiană Nicola Sacco (n. 22.04.1891) și Bartolomeo Vanzetti (n. 11.06.1888), în ciuda protestelor internaționale.

-1939 – Germania Nazistă și Uniunea Sovietică au semnat Pactul Ribbentrop-Molotov, al cărui protocol adițional secret stipula împărțirea Europei de Est și Centrale între cele două puteri și a stat la baza declanșării celui de Al Doilea Război Mondial.

-1943 – Ia sfârșit Bătălia de la Kursk, cea mai mare bătălie de blindate din toate timpurile; este subiect de studiu în toate academiile militare moderne.

-1944 – România a întors armele şi s-a alăturat Naţiunilor Unite în lupta împotriva puterilor Axei. Armata sovietică fiind deja în Moldova de nord încă din luna martie, regele Mihai îşi dă acordul pentru înlăturarea prin forţă a mareşalului Antonescu dacă acesta va refuza semnarea armistiţiului cu Naţiunile Unite. În urma refuzului net al lui Antonescu, Regele Mihai l-a destituit şi l-a arestat, iar România a trecut de partea Aliaţilor. Din 1948 şi până în 1990 a fost sărbătorită ca Ziua Naţională a României

-1956 – Înființarea Bibliotecii Centrale de Stat din București. 

-1973 – Ilie Năstase devine lider mondial al clasamentului ATP, poziție păstrată timp de 40 săptămâni.

-1989 – Aproximativ două milioane de oameni au demonstrat în Țările Baltice în favoarea independenței față de URSS dându-și mâinile și formând un lanț uman de 600 km de la Vilnius la Tallinn.

-1991 – Tim Berners-Lee, cunoscut și ca TimBL deschide World Wide Web pentru noi utilizatori. Începuturile internetului.

-2000 – Pentru prima oară în lume, regizorul german Peter Stein a realizat o versiune integrală a celor 12.111 versuri din „Faust” de Johann Wolfgang von Goethe (1749-1832), într-un spectacol de 21 de ore, special creat pentru Expoziţia universală Expo-2000 Hanovra.

-2000 – Ministrul Finanţelor, Decebal Traian Remeş, senatorii Dan Amedeu Lăzărescu Vicenţiu Găvănescu şi alţi membri marcanţi ai PNL au anunţat că demisionează din partid şi că organizează un grup care va „reconstitui adevăratul Partid Naţional Liberal”, şi va strînge semnături pentru susţinerea candidaturii lui Mugur Isărescu la Preşedinţia României.

-2005 – Forţele israeliene au început evacuarea simultană a coloniilor Sanur şi Homesh, din nordul Cisiordaniei.

-2006 – Pentagonul a anunţat închiderea a patru dintre bazele sale din Germania, măsură care se înscrie într-un plan amplu de redesfăşurare a trupelor americane staţionate în Europa.

-2007 – Reprezentanţii Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) şi cei ai profesorilor au căzut de acord în ceea ce priveşte Legea învăţământului preuniversitar, cele două părţi înţelegându-se asupra descentralizării, titularizării şi finanţării în educaţie.

-2008 – Naţionala de handbal feminin a Norvegiei a câştigat, pentru prima dată în istoria sa, finala Jocurilor Olimpice, în faţa campioanei mondiale Rusia, de care a dispus cu scorul de 34-27 (18-13).

Foto: Dan Păsărin

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Tensiuni la Chișinău (audio)

La Chişinău se înregistrează tensiuni în cadrul coaliţiei de guvernare, formată din Partidul Socialiştilor, al preşedintelui filo-rus Igor Dodon, şi...

Închide