DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 24 iulie 2019

Miercuri, 24 iulie

Zile trecute – 204

Zile rămase – 161

Soarele răsare – 05.54

Soarele apune – 20.49

Zodia – Leu

Calendar ortodox – Sf. Mare Mc. Hristina; Sf. Mc. Ermoghen

Calendar catolic – Ss. Sarbel Makhluf, pr.*; Cristina, fc. m.

Ziua Grănicerilor sau Ziua Poliției de Frontieră – Prin Înaltul Decret Domnesc numărul 893 din 24 iulie 1864 al domnitorului Alexandru Ioan Cuza se prevedea organizarea grănicerilor din Moldova după modelul celui din Țara Românească și unirea celor două corpuri grănicerești.A fost desemnată ca Ziua Poliției de Frontieră prin articolul nr. 45 din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 104 din 27 iunie 2001 privind organizarea și funcționarea Poliției de Frontieră.

-1567 – Maria, regină a Scoției, este forțată să abdice și este înlocuită de fiul ei în vârstă de un an, Iacob al VI-lea.

-1772 – La Congresul de pace de la Focşani şi Bucureşti, delegaţiile Moldovei şi Ţării Româneşti cer independenţa de fapt, sub garanţia Austriei, Rusiei şi Prusiei şi unirea celor două ţări româneşti.

-1783 – S-a născut Simon Bolivar, eliberatorul popoarelor sud-americane de sub dominaţia spaniolă.

-1802 – S-a născut Alexandru Dumas-tatăl, autorul celebrului roman „Cei trei muschetari”, ca şi al altor 250 de romane de capă şi spadă. (d. 5 decembrie 1870).

-1864 – Domnitorul Alexandru Ioan Cuza i-a unificat pe grănicerii munteni şi moldoveni, punând bazele instituţiei moderne de pază a frontierelor ţării.

-1911 – Re-descoperirea oraşului Machu Picchu, „oraşul pierdut al incaşilor”.

-1915 – În timp ce era ancorată într-un port pe Chicago River, nava SS Eastland s-a înclinat înspre partea râului din cauza numărului prea mare de pasageri. 845 de oameni și-au pierdut viața.

-1917 – Are loc bătălia de la Mărăşeşti unde puternica ofensivă germano-austro-ungară este învinsă, armata română, condusă de generalul Constantin Cristescu şi Eremia Grigorescu, repurtând una dintre cele mai strălucite izbânzi.

-1923 – Se încheie, la Lausanne, o Convenţie internaţională între Marea Britanie, Franţa, Italia, Japonia, Bulgaria, Grecia, România, U.R.S.S., Iugoslavia şi Turcia privind strâmtorile Bosfor şi Dardanele.

-1925 – Fetiţei britanice în vârstă de şase ani, Patricia Cheeseman, i s-au administrat, pentru prima dată în lume, injecţii cu insulină împotriva diabetului.

-1929 – A intrat în vigoare pactul Briand-Kellogg, prin care mai multe state se angajau să renunțe la război ca instrument de politică externă.

-1945 – În timpul desfășurării Conferinței de la Potsdam, președintele Harry Truman l-a informat pe  Stalin despre producerea în SUA a bombei atomice.

-1949 – Sunt inaugurate primele Gospodării Agricole de Stat după model sovietic.

-1990 – Senatul României adoptă un proiect de lege prin care se instituie ca sărbătoare naţională a României ziua 1 decembrie, zi în care, în anul 1918, prin unirea  Transilvaniei cu România, s-a încheiat procesul constituirii statului naţional unitar român.

-1990 – Nave de război sub pavilion american au fost comasate în apele teritoriale irakiene și trupe de uscat însumând 30.000 soldați sunt desfășurate la granița irakiano-kuweitiană, în stare de alertă.

-1995 – Prima conferință interamericană la nivel înalt asupra apărării, organizată de Pentagon, la care au participat delegații din SUA, Canada și din alte 32 de state din întreaga emisferă nordică, cu excepția Cubei.

-2001 – Simeon de Saxa-Coburg şi Gotha, care în copilărie fusese ţar al Bulgariei, a devenit prim ministru al acestei ţări.

-2005 – Lance Armstrong câștigă Turul Franței pentru a șaptea oară consecutiv.

-2006 – Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis desecretizarea dosarelor politicienilor, la propunerea preşedintelui Traian Băsescu.  

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: