DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 26 aprilie 2017

Miercuri, 26 aprilie

Zile trecute – 115

 

 

 

Zile rămase – 250

Soarele răsare – 6.14

 

 

 

 

Soarele apune – 20.14

 

Zodia – Taur

 

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Sfinţit Mc. Vasilevs, episcopul Amasiei; Sf. Glafira; Sf. Mc. Chiril și Chindeu și Tasie din Axiopolis (Cernavodă) (Dezlegare la pește)

 

Calendar catolic – Sf. Anaclet, pp.

 

 

 

 

 

Ziua Mondială a Proprietăţii Intelectuale. Sărbătorită anual, la 26 aprilie, Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale reprezintă un prilej de a promova rolul proprietății intelectuale în încurajarea inovației și creativității. 

 

 

 

-1775 – În urma convenţiei încheiate între Imperiul Otoman şi Austria, Bucovina intră în componenţa Imperiului Habsburgic.

-1877 – Ca urmare a bombardării oraşelor româneşti de la Dunăre de către artileria turcă, armata română deschide focul asupra Vidinului.

-1902 – S-a înfiinţat „Fotbal Club Timişoara”. Peste câţiva ani se va transforma în Clubul Atletic Timişoara.

-1913 – A fost semnat, la Petesburg, un protocol prin care Bulgaria a cedat României oraşul Silistra şi câteva mici teritorii în sudul Dobrogei (26 aprile/9 mai).

-1920 – La Cluj este înfiinţat primul institut speologic din lume.

-1923 – Ducele de York (viitorul rege George al VI-lea al Regatului Unit) se căsătoreşte cu Lady Elizaberh Bowes-Lyon la Westminster Abbey. 

-1931 – La New York a avut loc prima emisiune televizată, experimental: protagonista emisiunii a fost actriţa Fay Marbe. 

-1933 – S-a înfiinţat Gestapo, poliţia secretă a Germaniei naziste. 

-1937 – Bombardarea barbară a oraşului Guernica de către aviaţia germană.

-1945 – A fost adoptată Carta Naţiunilor Unite (a intrat în vigoare la 24 octombrie 1945). 

-1964 – Oficialii statelor africane Tanganika şi Zanzibar şi-au dat mâna pentru a forma un nou stat, Tanzania.

-1976 – Decernarea premiului „Pomme d’or” al Federaţiei Internaţionale a Ziariştilor şi Scriitorilor de Turism (FIJET) zonei turistice Bucovina din România.

-1986 – S-a produs accidentul de la Centrala Nucleară de la Cernobîl, aflată la 200 km de Kiev. Accidentul nuclear de la Cernobîl a fost un accident major în Centrala Atomoelectrică Cernobîl, pe data de 26 aprilie 1986, la 01:23 noaptea, care s-a compus dintr-o explozie a centralei, urmată de contaminarea radioactivă a zonei înconjurătoare. Acest dezastru este considerat ca fiind cel mai grav accident din istoria energiei nucleare.  

-2005 – Răpitorii celor trei jurnalişti români au prelungit până pe 27 aprilie, la ora 18.00, ultimatumul dat autorităţilor române cu privire la retragerea trupelor din Irak.

 

 

 

 

 

Foto: Dan Păsărin

 

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Hotărâre – pilot a CEDO

Condiţiile de detenţie în penitenciarele din România nu respectă drepturile omului, a decis Curtea Europeană pentru Drepturile Omului.

Închide