Connect with us

Azi despre ieri

Azi despre ieri – 26 ianuarie 2019

Published

on

Sâmbătă, 26 ianuarie

Zile trecute – 25

 

 

 

 

 

Zile rămase – 340

Soarele răsare – 07.41

 

 

 

 

Soarele apune – 17.16

Zodia – Vărsător

 

 

 

 

Calendar ortodox – Sf. Ier. Iosif cel Milostiv, episcopul Moldovei; Sf. Cuv. Xenofont, Maria, Arcadie și Ioan

 

 

Calendar catolic – Ss. Timotei și Tit, ep.**

 

 

 

Ziua Mondială a Vămilor. Se marchează din 1983 și se celebrează anual, la 26 ianuarie, sub auspiciile Organizației Mondiale a Vămilor (World Customs Organization – WCO), fondată în 1952.

 

 

Australia: Sărbătoare națională – Întemeierea primei colonii engleze în Australia – (1788)

 

 

India: Sărbătoare națională – Ziua Republicii

 

 

 

 

 

 

-1500 – Navigatorul spaniol Vicente Yáñez Pinzón a descoperit coasta Braziliei (această descoperire și-a revendicat-o însă Portugalia, în luna aprilie a aceluiași an).

-1699 – Prin Tratatul de pace de la Karlowitz (azi în Serbia), dintre Sfântul Imperiu Roman și Imperiul Otoman, Principatul Transilvaniei intră sub stăpânirea Curții de la Viena.

-1790 – Premiera, la Viena, a operei comice „Cosi Fan Tutte”, a compozitorului Wolfgang Amadeus Mozart.

-1865 – Demisia guvernului Mihail Kogălniceanu (26 ianuarie/7 februarie).

-1869 – S-a întemeiat Partidul Național Român din Banat și Ungaria, sub conducerea lui Alexandru Macioni (26 ianuarie/7 februarie).

-1905 – Se descoperă în Africa de Sud cel mai mare diamant din lume, Cullinan. În stare brută cântărea 3.025 carate.

-1918 – Demisia guvernului Ion I.C. Brătianu-Take Ionescu (26 ianuarie/8 februarie); noul guvern va fi condus de generalul Averescu.

-1918 – S-a născut Nicolae Ceauşescu, fost preşedinte al României în perioada 1965-1989. A instituit o dictatură bazată pe cultul personalităţii. Iniţial, a reuşit să atragă sprijinul ţărilor occidentale datorită cursului ideologic urmat, de relativă independenţă faţă de Uniunea Sovietică. A fost răsturnat de la putere în urma Revoluţiei din decembrie 1989 (m. 25 decembrie1989).

-1930 – Se pun bazele „Buletinului Federației”, singura publicație a Federației corpului didactic din România.

-1952 – România – Hotărârea Consiliului de Miniștri prin care se declanșează reforma monetară, la un raport de 1 leu nou = 20 lei vechi.

-1956 – Austriacul Toni Sailer face senzație la Cortina d’Ampezzo, Italia, unde se desfășoară Jocurile Olimpice de Iarnă, câștigând toate cele trei probe deschi alpin: slalom, slalom uriaș, coborârea în viteză.

-1957 – Premiera filmului „La Moara cu noroc”, ecranizare de Victor Iliu după nuvela lui Ioan Slavici, o reușită a cinematografiei românești.

-1965 – Hindi devine limba oficială în India.

-1976 – România devine membră a Grupului celor 77.

-1993 – Václav Havel a fost ales președinte al Cehiei.

-1994 – Este semnat, la Bruxelles, de către ministrul român de Externe, Teodor Meleșcanu, Documentul-cadru privind participarea României la Parteneriatul pentru pace, propus de NATO. Documentul permite participarea în comun la operațiuni de menținere a păcii și de rezolvare a situațiilor de criză, ca și la aplicații militare comune, să-și perfecționeze, prin cooperare pregatirea de luptă, să primească asistență pentru restructurarea organismelor militare.

-1995 – BBC lansează canalul său european de informații prin satelit, BBC WORLD, care va transmite non-stop știri în limba engleză. Un canal de divertisment BBC PRIME, va înlocui canalul BBC WORLD SERVICE TELEVISION.

-1996 – Senatul Statelor Unite ale Americii a aprobat tratatul „START-2” cu privire la reducerea și limitarea armamentelor strategice ofensive (documentul fusese semnat la Moscova, la 3 ianuarie 1993, de către președinții Boris Elțîn și George Bush).

-1999 – Întâlnire între Papa Ioan Paul al II-lea și președintele Bill Clinton. Suveranul pontif rămâne la Saint-Louis 48 de ore.

-2001 – Cutremurul de pământ cu magnitudinea de 6,9 grade pe scara Richter în nordul Indiei s-a soldat cu peste 20 000 de victime.

-2009 – România şi Irakul au semnat acordul pentru menţinerea a 350 de militari români pe teritoriul irakian până la 31 iulie 2009.

 

 

 

 

Foto: Octavian Dobrișan

 

 

ULTIMA ORĂ

Regional11 ore ago

„FĂRĂ BARIERE – TOT ADEVĂRUL DESPRE DROGURI”, la Craiova

În această după amiază, Casa Studenților din Craiova a fost gazda evenimentului „FĂRĂ BARIERE – Tot adevărul despre droguri”. Manifestarea...

Regional11 ore ago

Universitatea Craiova – CFR Cluj: Meci de top în Superliga României

Universitatea Craiova se pregătește pentru un meci crucial în lupta pentru titlu în Superliga României, întâlnind joi, 25 aprilie, pe...

Sport12 ore ago

FCU Craiova remizează 0-0 cu FC Voluntari: Trică explică de ce echipa nu a obținut victoria

FCU Craiova a remizat, scor 0-0, în compania echipei FC Voluntari, într-o partidă susținută ieri pe stadionul „Anghel Iordănescu“. A fost...

Regional12 ore ago

Spectacol extraordinar și concurs cu peste 600 de tineri gorjeni în 25 de ansambluri

În perioada 26-27 aprilie, Târgu Jiu găzduiește cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Jocului și Portului Gorjenesc pentru Tineret ,,Liviu...

technology computer display business technology computer display business
Regional12 ore ago

Instituirea zilei de 11 aprilie ca ”Ziua educației financiare”

           În data de 25 aprilie 2024, la sediul I.S.J. Dolj, ora 11:00, Inspectoratul Școlar Județean Dolj va premia unitățile...

Regional12 ore ago

Arta și creația înfloritoare la Târgul de Paște din Dolj: Expoziții și ateliere de pictură

Centrul Creației Populare Dolj prezintă expoziții, ateliere, paradă de modă la Târgul de Paște și la Galeriile „Cromatic“. Vor fi pânze cu...

Regional12 ore ago

Tragedie pe DN 6: Accident rutier în Răcarii de Sus, o persoană decedată și una rănită

După-amiaza zilei de miercuri, 24 aprilie, Inspectoratul de Poliție Județean Dolj a fost alertat cu privire la un accident grav...

LIKE US

ASCULTĂ PE TELEFON