DE ACTUALITATE

Azi despre ieri – 26 iunie 2019

Miercuri, 26 iunie

Zile trecute – 176

Zile rămase – 189

Soarele răsare – 05.33

Soarele apune – 21.04

Zodia – Rac  

Calendar ortodox – Sf. Cuv. David din Tesalonic; Sf. Ier. Ioan, episcopul Goţiei

Calendar catolic  – Ss. Ioan şi Paul, m.; Josemaria Escriva, pr.

Ziua Internațională pentru Sprijinirea Victimelor Torturii. Aceasta a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU, la 12 decembrie 1997, la recomandarea Consiliului Economic și Social (decizia 1997/251) și are în vedere reînnoirea angajamentelor omenirii în vederea denunțării acțiunilor de tortură și îndreptățirea victimelor care au avut de suferit de pe urma acestor acte, respectiv pedepsirea făptașilor.

Ziua Internațională împotriva Abuzului și Traficului Ilicit de Droguri, zi care este menită să crească gradul de conștientizare privind problema majoră pe care o reprezintă drogurile pentru societate. În România instituția care stabilește concepția de ansamblu și asigură coordonarea unitară, pe baza unei strategii naționale, a luptei împotriva consumului și traficului ilicit de droguri, este Agenția Națională Antidrog (ANA).

România – Ziua Drapelului Național. Ziua Drapelului Național este marcată de autoritățile publice și de celelalte instituții ale statului, prin organizarea unor programe și manifestări educative cu caracter evocator sau științific, consacrate istoriei patriei, precum și prin ceremonii militare specifice, organizate în cadrul unităților Ministerului Apărării Naționale și ale Ministerului de Interne. Parlamentul României se întrunește în ședință comună și sunt organizate ceremonii publice de înălțare a Drapelului Național în Capitală și în toate municipiile reședință de județ.

Madagascar – Aniversarea proclamării independenței

-1599 – Un nou tratat între Țara Românească și Transilvania; Mihai Viteazul a acceptat suzeranitatea lui Andrei Bathory, iar acesta a recunoscut domnia ereditară în familia lui Mihai Viteazul

.-1686 – Este semnat Tratatul de la Viena (tratatul hallerian) prin care Transilvania acceptă protecţia împăratului care îl recunoaşte ca principe pe Mihai Apafi, urmând să fie instalate garnizoane imperiale la Cluj şi Deva.

-1819 – Este patentată bicicleta.

-1821 – Naşterea poetului Vasile Alecsandri (în alte surse – 1818).

-1824 – S-a născut William Thompson, lord Kelvin, fizician irlandez şi inventator al receptorului pentru telegraful submarin.

-1848 – Guvernul revoluționar de la București a decretat eliberarea robilor țigani aparținând boierilor.

-1877 – Schimb de focuri între artileria română și cea otomană în zona Calafat-Vidin; a căzut la datorie sergentul Nicolae Popescu, prima jertfă românească în Războiul de Independență.

-1895 – S-a constituit „Liga votului universal”, care milita pentru obținerea votului universal.

-1898 – S-a născut Willy Messerschmidt, proiectant german de avioane, realizatorul primului supersonic de luptă, ME 162, în 1944.

-1904 – S-a născut actorul german de origine maghiară Peter Lorre (Lazlo Loewnstein) care a interpretat, la Hollywood, roluri de străini maniaci cum sunt cele din „Şoimul maltez” (1941), „Casablanca” (1942) sau „Arsenic şi dantelă veche” (1934).

-1906 – Are loc primul Grand Prix pe circuitul de la Le Mans, câştigat de ungurul Ferenc Szisz, cu viteza medie de 90 km/oră, pe o maşină Renault.

-1940 – Guvernul sovietic adresează un ultimatum României prin care se pretinde ca Basarabia şi Bucovina de Nord să intre în componenţa U.R.S.S.

-1974 – Prima utilizare comercială a codurilor de bare într-un supermarket american.

-1967 – Karol Wojtyła, viitorul papă Ioan Paul al II-lea, este învestit cu titlul de cardinal.

-1977 – Ultimul concert al lui Elvis Presley.

-1986 – A fost inaugurat noul edificiu al Palatului Copiilor din București. 

-2000 – Vaticanul face public cel de-al treilea secret revelat de Fecioara Maria, 13 iulie 1917, celor trei copii păstori în localitatea portugheză Fatima.

 -2007 – Insulele Galapagos, primul loc natural înscris în 1978 în Patrimoniul mondial, au fost incluse pe lista monumentelor aflate în pericol.

-2009 – Venețiana Giorgia Boscolo devine prima femeie gondolier, meserie exclusiv masculină de peste 900 ani.

-2013 – România este în doliu național, după accidentul din 23 iunie 2013 din Muntenegru, când au murit 18 români.

 

Împarte cu prietenii tăi

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat:
Citește articolul precedent:
Drumul tricolorilor la EURO nu se va încheia aici (audio)

Închide